Prosedur Pemutihan Gigi - Guesehat

Baru-baru ini, kesedaran masyarakat mengenai penampilan terus meningkat. Bukan hanya penjagaan wajah, tetapi juga gigi. Nah, salah satu rawatan pergigian yang paling popular sekarang ini adalah pemutihan gigi atau biasa disebut pemutihan gigi peluntur gigi. Apa prosedurnya? peluntur gigi sudah selesai?

Nah, Gang Sihat sendiri, adakah anda ingin mempunyai gigi putih yang cemerlang? Sekiranya ya, adakah anda berfikir untuk melakukannya peluntur gigi? Baiklah, sebelum anda berjumpa doktor gigi dan melakukannya, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui.

Drg. Linus Boekitwetan, M.Kes, mengatakan bahawa jika peluntur atau pemutihan Gigi hanya estetika. "Biasanya, saya mencadangkan rawatan peluntur bagi pesakit yang berkahwin untuk mempunyai senyuman putih dan menawan yang dapat meningkatkan keyakinan mereka pada hari D. Namun, jika terdapat rongga, mereka tidak boleh memutihkan kerana mesti dipenuhi. Jadi, bezakan antara rongga dan memang kerana warna gigi berwarna kuning, "kata drg. Linus, ketika ditemu ramah oleh GueSehat.

Baca juga: Merancang Memasang Pendakap? Berikut adalah 8 Peringkat Pemasangan Pendakap Yang Betul!

Prosedur Pemutihan Gigi dan Kesannya

Walaupun boleh menjadikan gigi putih cerah, faedahnya peluntur Gigi hanya untuk penampilan, tanpa alasan kesihatan. Walau bagaimanapun, terdapat kesan sampingan setelah dilakukan peluntur gigi.

"Biasanya, selepas peluntur, gigi menjadi lebih sensitif. Tetapi, ia akan hilang pada keesokan harinya. Tidak ada risiko maut jika dilakukan oleh doktor gigi, ”jelas doktor gigi yang telah berlatih selama 18 tahun.

Bahan yang digunakan untuk peluntur gigi adalah hidrogen peroksida. Sekiranya bahan tersebut bersentuhan dengan gusi atau tisu lembut di sekitar gigi, ia boleh menyebabkan kerengsaan. Walau bagaimanapun, kerengsaan akan sembuh dengan sendirinya pada keesokan harinya.

"Jadi, jangan takut melakukan prosedur peluntur gigi. Ia selamat dilakukan sekiranya anda mengikuti prosedur peluntur gigi yang betul. Tetapi, jika tidak sesuai dengan SOP atau beli produk percuma pemutihan yang asalnya tidak jelas, boleh merosakkan gigi. Tidak digalakkan membeli pemutihan yang dijual secara percuma di internet kerana tidak jelas apa ramuannya, adakah selamat untuk gigi atau tidak, ”jelasnya.

Sebaik-baiknya, seseorang boleh melakukannya peluntur gigi jika anda berumur lebih dari 15 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kategori yang tidak dapat dilaksanakan peluntur gigi. "Yang tidak dapat dilakukan peluntur Gigi termasuk wanita hamil dan menyusui, mereka yang masih mempunyai gigi susu, gigi sensitif, dan gigi palsu, ”jelas drg. Linus.

Baca juga: Prosedur Pemasangan Implan Gigi

Perundingan Pendahuluan

Sebelum melakukan peluntur gigi, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor gigi terlebih dahulu. "Konsultasi dengan doktor gigi penting kerana biasanya, pesakit tidak dapat membezakan sama ada giginya hitam kerana lubang atau antibiotik tetrasiklin, atau kerana tidak penting," kata doktor gigi yang berlatih di Linus Boekitwetan Dental Care, Jakarta Barat.

"Sekiranya tidak penting, akan berlaku peluntur intrakoronal. Sementara itu, jika penting, ia akan diberikan pejabat rawatan atau kediamanpeluntur. Sekiranya gigi tidak bolehpeluntur kerana antibiotik tetrasiklin, semestinyavenir untuk menukar warna giginya, "kata drg. Linus.

Jadi, apa perbezaan antara peluntur penting, intrakoronal, pemutihan pejabat dan pemutihan rumah?

"Sekiranya peluntur penting, bererti gigi tidak mati, gigi tetap normal. Jadi, peluntur dilakukan hanya pada permukaan gigi. Ke peluntur intrakoronal, dilakukan dari dalam gigi. Sekiranya gigi tidak penting, biasanya rawatan saluran gigi atau gigi mesti dilakukan rawatan endodontik pertama sebelum masuk peluntur intracorona, ”jelas lelaki yang dilahirkan pada tahun 1977.

Semasa melakukan peluntur intrakoronal, biasanya material peluntur diletakkan di ruang pulpa untuk tampalan sementara. Selepas itu, ia akan dinilai setiap 1 minggu untuk mengetahui sama ada warnanya seperti yang diharapkan atau tidak. Sekiranya sesuai, bahannya peluntur boleh dikeluarkan dan ditambal secara kekal.

"Baiklah, jika pemutihan rumah ia dilakukan di rumah. Kandungan hidrogen peroksida lebih kecil daripada pemutihan pejabat, antara 10 hingga 15 sahaja. Biasanya digunakan dulang pemutihan khas dicetak dan dibuat di makmal pergigian mengikut gigi pesakit. Pesakit diminta memakainya setiap hari selama 8 jam dan dinilai 1 minggu kemudian, ”kata drg. Linus.

Baca juga: Prosedur, Proses dan Pemulihan Pengambilan Gigi.

Hasilnya tidak kekal

Pemutihan Gigi tidak kekal, bergantung pada makanan dan minuman yang dimakan. Sekiranya anda sering minum teh, kopi, dan juga merokok, gigi anda akan menjadi kuning lagi dalam masa kurang dari 1 tahun. Tetapi, jika anda menyimpan makanan dan minuman, gigi putih akan bertahan lebih dari 1 tahun.

“Secara umum, kekuningan gigi disebabkan oleh genetik, seperti warna rambut, mata dan kulit. Faktor luaran, iaitu minuman yang dimakan atau faktor dalaman seperti antibiotik tetrasiklin serta trauma seperti gigi terkena, boleh menyebabkan gigi menjadi tidak penting dan berubah menjadi kuning atau hitam, "kata doktor gigi yang mempunyai hobi rangkaian dan media sosial ini.

Tidak dapat dinafikan bahawa sekarang ini, terdapat banyak ubat gigi yang mengandungi pemutihan yang boleh menjadikan gigi putih cerah. Jadi, seberapa berkesan ubat gigi pemutih?

"Ia boleh (menjadikan gigi putih), tetapi tahap putih tidak akan semeriah peluntur. Biasanya, selepas peluntur, pesakit disarankan menggunakan ubat gigi pemutihan untuk penyelenggaraan, "kata drg. Linus.

Harga yang perlu dibuat peluntur gigi berbeza, bergantung pada klinik. "Sekiranya untuk pemutihan pejabat sekitar Rp. 5 juta untuk gigi atas dan bawah, ”jelas drg. Linus.

Baca juga: Punca Mulut Masam

Sumber: Temu ramah dengan Drg. Linus Boekitwetan, M.Kes