Sembelit pada Wanita Hamil - GueSehat.com

Adakah anda baru-baru ini menghadapi masalah membuang air besar? Mengalami sembelit semasa kehamilan menghisap, Ibu. Namun, sembelit atau juga dikenali sebagai sembelit adalah masalah biasa yang dialami oleh wanita hamil. Lalu, apakah penyebabnya dan bagaimana menangani sembelit pada wanita hamil?

Menurut Diana Spalding, bidan dan pengasas Gathered Birth, Ibu yang membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu ditunjukkan untuk mengalami sembelit. Ini boleh disebabkan oleh hormon kehamilan, mengubah diet, kurang bersenam, atau tidak makan cukup serat atau minum air.

“Pada trimester kedua dan ketiga kehamilan, hormon progesteron dapat melambatkan segalanya, termasuk saluran pencernaan. Mengambil vitamin dan zat besi pranatal, serta tekanan dari rahim yang sedang berkembang juga dapat menyebabkan sembelit pada wanita hamil, ”jelas dr. Suzanne Wong, pakar obstetrik dan sakit puan di St. Penjagaan Kesihatan Joseph, Toronto, Kanada.

Walaupun sembelit pada wanita hamil boleh menyebabkan ketidakselesaan, keadaan ini jarang membawa kepada keadaan yang berbahaya. Kes terburuk yang boleh berlaku adalah najis yang sangat keras yang tersekat di rektum, buasir, atau fisur dubur yang disebabkan oleh tekanan pada saluran darah di sekitar dubur.

Semasa mengalami buasir atau buasir, anda akan mengalami tanda-tanda pendarahan ketika meneran semasa pergerakan usus, sakit atau gatal, bengkak, dan benjolan di sekitar dubur. Walaupun keadaan ini sering kali tidak perlu dibimbangkan, jangan ragu untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalaminya.

Bagaimana Mengatasi Sembelit pada Wanita Hamil?

Menurut Nicola Strydom, bidan dari Calgary, Kanada, dan bukannya ibu yang mengalami sembelit, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga. "Cuba amalkan diet yang tinggi serat, minum banyak air, dan jangan lupa melakukan aktiviti fizikal," kata Nicola.

"Kami sangat mengesyorkan wanita hamil makan bijirin penuh dan sekurang-kurangnya makan lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran (berdaun gelap) setiap hari, untuk mengelakkan risiko sembelit yang sering dialami oleh wanita hamil," jelas Nicola.

Dia juga menambah, wanita hamil harus minum 10 gelas air setiap hari selama kehamilan. Walau bagaimanapun, jumlah ini tidak termasuk minuman lain, seperti teh, jus, atau kopi. Aktiviti fizikal yang dapat dilakukan oleh wanita hamil untuk mencegah sembelit adalah berjalan santai selama 20 minit sehari, kerana ini cukup untuk merangsang pencernaan.

Walau bagaimanapun, jika sembelit tidak sembuh, jangan gunakan julap atau pelembut najis untuk merawatnya tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. "Lebih baik memilih suplemen yang kaya dengan serat dan menjamin keselamatan bagi wanita hamil," tambah dr. Suzanne.

Jadi, bagaimana jika anda mengalami sembelit selepas melahirkan? Pakar Obstetrik di St. Joseph Health Care, Toronto, mengesyorkan menjaga diet tinggi serat sekurang-kurangnya 25 gram sehari, minum banyak air, dan selalu berunding dengan kakitangan perubatan untuk mengetahui keadaan kesihatan.

Jadi, sembelit pada wanita hamil dapat diatasi terlebih dahulu dengan memakan makanan yang kaya dengan serat, minum banyak air, dan melakukan aktiviti fizikal. Sekiranya anda merasakan kaedah ini tidak mengatasi sembelit yang anda alami, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Di samping itu, anda tidak boleh mengambil julap tanpa preskripsi atau pengawasan doktor. Sekarang, anda boleh berunding secara dalam talian mengenai masalah kesihatan secara langsung dengan pakar menggunakan ciri 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ayuh, cuba ciri-ciri sekarang Mums! (TI / AS)

cuti bersalin dari pelbagai negara

Sumber:

Ibu Bapa Hari Ini. Cara mengatasi sembelit semasa mengandung.

Ibu. Petua pakar untuk membantu melegakan sembelit semasa mengandung .