Bolehkah pesakit kencing manis minum air kelapa? - GueSehat.com

Air kelapa tidak hanya menyegarkan, tetapi juga kaya dengan nutrien. Tidak hairanlah air kelapa sering diminum sebagai penambah tenaga dan menjaga kesihatan. Namun, bolehkah pesakit diabetes minum air kelapa?

Sebelum ini, teman Diabest harus mengetahui terlebih dahulu mengenai air kelapa. Untuk mengetahui sama ada pesakit diabetes boleh minum air kelapa, berikut penjelasannya!

Baca juga: Cadangan untuk Makanan Manis untuk Diabetes

Bolehkah pesakit diabetes minum air kelapa?

Sebelum membincangkan topik sama ada pesakit diabetes boleh meminum air kelapa, rakan diabetes mesti terlebih dahulu mengetahui tentang manfaat kesihatan air kelapa. Di negara-negara tropika seperti Indonesia, air kelapa tidak asing lagi. Sebenarnya, air kelapa dijual di pasar raya dalam bungkusan yang berbeza.

Minum air kelapa adalah cara yang baik untuk mengisi elektrolit, seperti natrium dan kalium, yang mengawal dan menjaga tekanan darah agar tidak terlalu rendah. Kandungan elektrolit semulajadi dalam air kelapa menyokong keseimbangan pH dan mengekalkan fungsi metabolisme tubuh, menjadikannya baik untuk minuman tenaga.

Kandungan magnesium dalam air kelapa meningkatkan tenaga dan memberi kesan menenangkan pada saraf. Kalium juga mengatur fungsi ginjal, meningkatkan kekuatan otot, dan mengurangkan risiko strok.

Sementara itu, kandungan kimia dalam air kelapa sama dengan plasma darah. Kandungan bahan kimia ini telah lama digunakan sebagai pengganti cairan intravena, kerana mempunyai kesan yang serupa.

Baca juga: Mengenal Rawatan Diabetes dengan GLP-1

Kemudian, Bolehkah Pesakit Diabetes Minum Air Kelapa?

Walaupun manfaat kesihatan air kelapa tidak diragukan lagi, penderita diabetes tetap ragu-ragu jika memakannya dapat menyebabkan kenaikan gula darah secara drastik.

Bolehkah pesakit diabetes minum air kelapa? Menurut para pakar, pesakit kencing manis yang kerap berolahraga dapat mengkonsumsi satu porsi air kelapa. Sekiranya keadaan seperti itu, ia tidak akan meningkatkan kadar gula darah secara drastik. Namun, penderita diabetes yang kadar gula darahnya tidak terkawal disarankan untuk tidak meminum air kelapa, kerana dapat menyebabkan peningkatan kadar gula darah secara drastik.

Orang yang menghidap diabetes yang mana penyakitnya dapat dikawal boleh mengambil maksimum satu hidangan air kelapa setiap hari. Masa terbaik untuk meminumnya adalah pada waktu perut kosong dan selepas bersenam.

Jadi, apa yang berlaku jika Diabestfriends minum terlalu banyak air kelapa? Berdasarkan kajian, terlalu banyak minum air kelapa boleh menyebabkan perut kembung dan kembung pada sesetengah orang. Selain itu, minum air kelapa terlalu banyak juga boleh menyebabkan kencing terlalu banyak kerana minuman ini mempunyai kesan penyejukan pada sistem badan.

Walaupun rakan-rakan diabetes mahu dan telah mendapat kebenaran doktor untuk minum air kelapa, para pakar mengesyorkan agar anda minum air dari kelapa hijau. Ini kerana air kelapa hijau kurang mengandungi gula.

Kandungan gula air kelapa umumnya glukosa, yang bermaksud tidak boleh memakannya sekali-sekala. Bagi pesakit diabetes, hadkan penggunaan maksimum 200 mililiter untuk mengekalkan tahap gula yang stabil.

Rakan diabetes juga perlu tahu bahawa air kelapa lebih baik dikonsumsi daripada jus buah, minuman bersoda, atau ais krim untuk pesakit diabetes. Untuk lebih ideal, Diabestfriends boleh minum air kelapa bersama dengan pengambilan kacang dan biji untuk mencegah lonjakan kadar gula darah.

Selain itu, jika anda ingin minum air kelapa, anda harus meminumnya dari sumber semula jadi dan bukannya yang dijual secara komersial di pasar raya. Sebabnya, air kelapa yang diproses biasanya dicampur dengan banyak gula. (UH)

Baca juga: Buah Menurunkan Kolesterol untuk Diabetes

Sumber

Hindustan Times. Adakah air kelapa selamat untuk diabetes, kapan meminumnya untuk mengelakkan kenaikan gula. Jun 2018.