Makanan yang Menyebabkan Keguguran, Mitos atau Fakta? - GueSehat.com

Keguguran Mendengar perkataan itu membuatkan saya gemetar. Itulah sebabnya, setelah mengetahui bahawa dia hamil positif, setiap ibu-ibu akan melakukan apa yang terbaik untuk menjaga janin agar tetap sihat dan membesar sehingga tiba waktunya untuk melahirkan. Tetapi, adakah benar bahawa ada makanan yang menyebabkan keguguran atau minuman yang menyebabkan keguguran? Mari kita bincangkan di sini, adakah kita!

Makanan yang Menyebabkan Keguguran, Selalu Punca Utama Keguguran?

Sebelum membincangkan mengenai makanan yang menyebabkan keguguran atau mengetahui kebenaran tentang minuman yang menyebabkan keguguran, lebih baik mengetahui terlebih dahulu apa dan bagaimana keguguran sebenarnya berlaku.

Secara perubatan, keguguran atau pengguguran spontan adalah akhir kehamilan atau pembuangan produk pembuahan secara tidak sengaja, sebelum kehamilan 20 minggu, berdasarkan pada hari pertama haid terakhir (LMP). Berdasarkan masa, faktor penyebab keguguran terbahagi kepada dua, iaitu faktor ovofetal dan faktor ibu.

Kejadian keguguran pada minggu pertama kehamilan, iaitu 0-10 minggu, disebabkan oleh faktor ovofetal, yang terdiri daripada:

 • Ovum yang disenyawakan gagal berkembang.
 • Keabnormalan kromosom.
 • Trophoblast gagal ditanam. Trophoblast adalah sel di pinggir ovum (telur) yang telah disenyawakan dan kemudian akan melekat pada dinding rahim sehingga berkembang menjadi plasenta dan membran, yang memberi makan produk yang disenyawakan.

Keabnormalan kromosom adalah penyebab keguguran yang paling biasa pada trimester pertama. Lebih daripada 60% keguguran spontan menunjukkan jenis kelainan genetik ini. Sementara itu, keguguran yang berlaku pada 11-20 minggu disebabkan oleh faktor ibu, atau gangguan pada tubuh ibu. Ini termasuk:

 • Penyakit sistemik yang dihidapi oleh ibu, seperti diabetes mellitus yang tidak terkawal.
 • Jangkitan.
 • Gangguan hormon.
 • keabnormalan rahim.
 • Penyakit tiroid kerana gangguan atau kelainan fungsi kelenjar tiroid.
 • Masalah psikologi juga disyaki salah satunya, walaupun perlu disokong oleh penilaian lebih lanjut,

Apa pun penyebabnya, risiko keguguran boleh meningkat disebabkan oleh 2 perkara, iaitu:

 • Kenaikan usia ibu. Menurut data, wanita yang berumur lebih dari 35 tahun mempunyai risiko keguguran yang lebih tinggi.
 • Terdapat sejarah keguguran.

Membaca penjelasan di atas, tentunya menimbulkan persoalan lebih lanjut. Adakah benar pengguguran spontan boleh berlaku kerana memakan makanan yang menyebabkan keguguran atau memakan minuman yang menyebabkan keguguran? Jawapannya ialah….

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Pengguguran Spontan aka Keguguran

Fakta: Ada Makanan Yang Menyebabkan Keguguran

Pengambilan nutrien adalah penting dan harus dipertimbangkan semasa kehamilan. Sebabnya, jika pengambilan tidak diambil kira, terdapat pelbagai risiko yang boleh berlaku. Bermula dari kekurangan nutrisi yang menyebabkan stunting dan anemia pada wanita hamil, preeklamsia kerana kenaikan berat badan yang tidak terkawal, hingga mengalami keracunan makanan. Jenis keracunan makanan yang paling berbahaya bagi wanita hamil adalah listeria.

Risiko dijangkiti listeria tidak remeh, kerana akan memberi kesan langsung kepada bayi yang belum lahir. Risiko yang boleh berlaku adalah:

 • Keguguran

Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Listeria monocytogenes merebak melalui plasenta dan menyebabkan keguguran sebelum 20 minggu kehamilan.

 • Kematian janin

Janin mati setelah lebih dari 20 minggu kehamilan.

 • Persalinan pramatang

Persalinan yang berlaku sebelum kehamilan 37 minggu menimbulkan risiko kepada kesihatan bayi selepas kelahiran dan di kemudian hari.

 • Berat Lahir Rendah (LBW)

Bayi dinyatakan sebagai LBW jika mereka dilahirkan dengan berat kurang dari 2.5 kilogram, walaupun berat bayi normal melebihi 2.5 atau 3 kilogram. Tidak remeh, bayi dengan berat lahir rendah terdedah kepada penyakit atau jangkitan.

Sementara itu, dalam jangka masa panjang, terdapat risiko mengalami kelewatan dalam pengembangan motor atau kemampuan belajar. Masalah perubatan yang dialami oleh bayi dengan keadaan LBW, akan menjadi lebih kompleks jika dilahirkan sebelum waktunya.

 • Jangkitan pada bayi, seperti sepsis (komplikasi jangkitan yang berbahaya) dan meningitis (pembengkakan otak dan saraf tunjang).

Keracunan makanan ini bermula apabila anda memakan sesuatu yang mengandungi bakteria Listeria monositogen . Bakteria Listeria terdapat di dalam tanah, makanan yang diproses, daging mentah, sisa haiwan, dan lain-lain.

Sayur-sayuran boleh terkena bakteria Listeria dari tanah dan memasuki badan jika tidak dicuci dengan betul. Daging mentah dan produk tenusu yang tidak dipasteurisasi juga dapat menjangkiti wanita hamil, kerana pembawa bakteria ini pada umumnya adalah haiwan.

Tidak berhenti di situ, penyebaran bakteria Listeria pada makanan masih boleh berterusan di dalam peti sejuk. Apabila makanan yang mengandungi bakteria Listeria disimpan di dalam peti sejuk pada suhu di bawah 4 ° Celsius, bakteria akan merebak dan menjangkiti makanan lain yang berdekatan dengan makanan yang tercemar.

Pada orang dewasa secara umum, jangkitan listeria hanya akan menunjukkan gejala ringan, atau bahkan berlaku secara tidak sedar. Walau bagaimanapun, ia adalah kisah yang berbeza ketika berkaitan dengan wanita hamil. Sebabnya, sistem imun wanita hamil tidak sebaik yang biasa dan sistem metabolisme badan difokuskan pada pertumbuhan janin. Selain itu, imuniti janin belum terbentuk sepenuhnya, jadi berisiko besar jika keracunan makanan berlaku semasa kehamilan.

Lebih buruk lagi, gejala listeria yang biasa sering tidak disedari oleh wanita hamil kerana disalahtafsirkan sebagai gejala umum kehamilan atau penyakit biasa, iaitu:

 • Mual.
 • Gag.
 • Cirit-birit
 • Sakit otot.
 • Demam.
 • Leher yang tegang.
 • Menggigil.
Baca juga: Ibu, Elakkan Menggunakan Dadah yang Menyebabkan Keguguran Di Sini!

Senarai Makanan Yang Menyebabkan Keguguran atau Minuman Yang Menyebabkan Keguguran

Pencegahan pasti merupakan kaedah terbaik untuk mengelakkan anda daripada dijangkiti Listeria semasa mengandung. Kerana makanan ini disebarkan melalui makanan, makanan berikut harus dihindari sebentar:

 • Keju lembut

Keju lembut, seperti feta, brie, atau camembert, biasanya dibuat dari susu yang tidak dipasteurisasi dan menimbulkan risiko keguguran.

 • Lalapan / Salad

Bakteria Listeria boleh dibunuh dengan pemanasan. Inilah sebabnya mengapa, makan sayur-sayuran mentah yang disajikan dalam bentuk sayur-sayuran atau salad segar, tidak digalakkan jika anda hamil.

 • Sisa sisa disimpan di dalam peti sejuk

Menyimpan sisa makanan di dalam peti sejuk tidak dilarang. Namun, jika disimpan selama lebih dari 3 hari dalam keadaan peti sejuk di bawah 4 ° Celsius, maka lebih baik memilih untuk membuangnya. Bakteria Listeria tidak akan mengubah bau atau rasa makanan, jadi inilah makanan sisa makanan yang telah lama disimpan tetapi kelihatan atau enak.

 • Susu mentah

Susu utuh yang tidak dipasteurisasi adalah contoh minuman yang menyebabkan keguguran. Sebabnya, susu mentah adalah sumber penyakit bawaan makanan ( penyakit bawaan makanan ) yang boleh menyebabkan keracunan makanan seperti Listeria hingga mati.

Mengelakkan Kesan Negatif Makanan Yang Menyebabkan Keguguran

Tidak hanya menghindari beberapa makanan yang menyebabkan keguguran, terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pendedahan kepada bakteria listeria. Kaedah ini agak mudah dan sebenarnya merupakan rutin yang harus dilakukan setiap masa.

Kaedah ini adalah:

 • Masak hingga protein hewani yang dimasak, seperti ayam, daging lembu, dan makanan laut.
 • Basuh buah di bawah air yang mengalir, walaupun kulitnya telah dikupas.
 • Letakkan daging, sayur-sayuran, dan makanan yang dimasak secara berasingan apabila disimpan di dalam peti sejuk.
 • Basuh tangan, peralatan memasak, dan papan pemotong setelah menggunakannya untuk memasak daging mentah dan sayur-sayuran.
Baca juga: Adakah Diabetes Betul Meningkatkan Risiko Keguguran?

Sumber

Ibu Bapa Asia. Buah-buahan yang Harus Dielakkan Semasa Trimester Pertama.

Garis Kesihatan. Keracunan Makanan Semasa Hamil.

Forbes. Makanan Listeria.