Pilih Produk Penjagaan Kulit untuk Bayi Baru Lahir | GueSehat.com

Kulit bayi lebih sensitif dan menyerap lebih mudah daripada orang dewasa, jadi memerlukan penjagaan kulit untuk melindunginya dari radikal bebas dan pelbagai penyakit kulit yang lain.

Semasa dilahirkan, keadaan kulit bayi berbeza-beza, bergantung pada berapa lama dia berada di dalam rahim. Pada bayi pramatang, misalnya, kulit akan lebih nipis daripada kulit yang dilahirkan tepat pada waktunya, dan kelihatan lebih telus.

Walaupun begitu, pada hari kedua hingga ketiga, kulit bayi, sama ada dilahirkan tepat pada waktunya atau pramatang, akan menjadi nipis dan kering. Kulitnya juga akan kelihatan kemerahan ketika menangis, kemudian akan kelihatan kebiruan atau berbintik-bintik ketika sejuk.

Berdasarkan maklumat dari pakar dermatologi Prof. Greg Goodman, bayi mempunyai kulit sensitif, terutama pada bulan-bulan awal kelahiran mereka. Tidak seperti kulit dewasa, kulit bayi belum berfungsi sepenuhnya, sehingga terdedah kepada kerengsaan.

Selain itu, sebarang bahan yang terkena kulit bayi akan menyerap lebih cepat ke dalam badan. Itulah sebabnya anda harus berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit untuk bayi, terutama bayi yang baru lahir, agar kulit mereka tidak menyerap bahan kimia secara sembarangan.

Apa yang Perlu Diperhatikan dalam Memilih Produk Penjagaan Kulit untuk Bayi?

Berbeza dengan orang dewasa yang mempunyai pelbagai rangkaian penjagaan kulit dan penjagaan badan, sebenarnya, penjagaan kulit yang lebih sederhana untuk bayi, semakin baik. Begitu juga kandungannya.

Memandangkan kulit bayi masih sangat nipis, menyerap dengan sangat cepat, dan terdedah kepada kerengsaan, lebih baik memilih produk penjagaan kulit yang terbuat dari organik, bebas dari wangian dan pewarna tiruan, dan hypoallergenic sejak usia dini.

Penjagaan kulit organik, yang terdiri daripada ekstrak tumbuhan dan minyak pati, tidak hanya berguna untuk menenangkan kulit, tetapi juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan untuk kulit bayi. Produk ini juga terbukti berkesan untuk semua jenis kulit.

Salah satu cara untuk mengetahui sama ada produk khas untuk kulit bayi dijamin selamat dan berkualiti adalah jika ia diperakui oleh badan atau organisasi yang dipercayai, seperti Ecocert.

"Pensijilan Ecocert menjamin bahawa 95% kandungan dalam produk berasal dari bahan semula jadi dan bahan organik yang digunakan juga cukup tinggi," kata Cik Tellechea, Kimia Kosmetik dan Formulator Organik yang diperakui.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2003, Ecocert telah menjamin bahawa produk yang diperakui mematuhi piawaian keselamatan dan menggunakan bahan organik dan semula jadi.

Cadangan untuk memilih produk penjagaan kulit bayi yang terbuat dari bahan organik dan semula jadi bukan tanpa alasan, anda tahu, Ibu. Sebut sahaja wangian atau minyak wangi. Sekiranya bahan ini ditambahkan ke produk untuk bayi, dikhuatiri akan menimbulkan risiko alergi, kerengsaan, eksim, hingga keracunan pada berbagai organ tubuh.

Bagi parabens, ramuan satu ini dikatakan berisiko mengganggu sistem endokrin, yang sering dikaitkan dengan masalah pembiakan, gangguan perkembangan, endometriosis, kerengsaan kulit, dan barah.

Anda tentu tidak mahu masalah kesihatan ini berpotensi mengganggu si kecil di masa depan, bukan? Oleh itu, penting untuk memilih produk penjagaan kulit yang diperbuat daripada bahan organik dan semula jadi untuk kulit bayi yang masih sangat sensitif dan tidak sempurna sebagai bentuk pencegahan.

Siri Produk Penjagaan Kulit Organik untuk Anak Kecil Anda

Mempunyai misi yang sama dengan Mums, iaitu merawat kulit sensitif si kecil dengan bahan organik dan semula jadi, Buds Organics menyajikan pelbagai produk yang pasti selamat untuk kulit si kecil anda.

Terdapat 3 produk dari Buds Organics yang boleh anda gunakan setiap hari, iaitu Precious Newborn Head To Toe Cleanser, Precious Newborn Cream, dan Baby Bum Balm. Precious Newborn Head To Toe Cleanser adalah syampu dan juga sabun dengan varian untuk Anak kecil yang berumur 0-6 bulan dan Anak yang berumur 6 bulan ke atas.

Krim Baru Lahir Berharga dari Buds Organics boleh digunakan sebagai losyen harian untuk si kecil anda kerana ia dapat menyuburkan kulitnya sepenuhnya. Sama seperti Precious Newborn Head To Toe Cleanser, produk ini juga mempunyai 2 varian, iaitu untuk usia 0-6 bulan dan berumur 6 bulan ke atas.

Sementara itu, Baby Bum Balm adalah krim yang berguna untuk mencegah dan menghilangkan ruam lampin anak kecil anda. Produk ini sesuai digunakan oleh semua peringkat umur.

Ketiga-tiga produk ini mengandungi minimum 95% bahan organik, bebas dari wangian buatan dan bahan kimia berbahaya, dan tanpa bahan pengawet tiruan. Terdapat pelbagai faedah di dalamnya, termasuk:

  • Menyuburkan dan melembapkan kulit.
  • Mencegah alahan dan kerengsaan kulit.
  • Melindungi kulit dari kuman berbahaya.

Akhir sekali, ketiga-tiga produk dari Buds Organics ini telah mendapat pensijilan organik Ecocert dan diuji secara klinikal, sehingga selamat digunakan walaupun untuk bayi baru lahir.

Precious Newborn Head To Toe Cleanser, Precious Newborn Cream, dan Baby Bum Balm boleh didapati dalam saiz starter kit dengan nama Cherished Starter Kit, anda tahu, Ibu! Jadi, anak kecil anda boleh mencubanya terlebih dahulu. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh melihat Instagram Buds Organics di sini atau klik pautan ini. (AS)

Rujukan

Bayi Baru Lahir: Merawat kulit bayi

Majalah Ibu Bapa Semula jadi: MENGAPA ANDA HARUS MEMILIH ALAM & ORGANIK APABILA DATANG KE BAYI SKINCARE

MedlinePlus: Penemuan kulit pada bayi baru lahir

Fox News: 5 bahan kimia toksik yang harus anda elakkan dalam produk penjagaan bayi

Perubatan Johns Hopkins: Kulit Baru Lahir 101