Artis yang Mengalami Gangguan Seksual - guesehat.com

mengikut Pameran Kesombongan, sejak The New York Times menerbitkan laporan mengenai gangguan seksual oleh Harvey Weinstein, sekitar 47 wanita telah melaporkan bahawa mereka telah menjadi mangsa penerbit filem Hollywood yang terkenal. Weinstein kebanyakannya menggunakan kewibawaannya untuk mengganggu artis muda.

Bermula dari Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale, hingga Cara Delevigne melaporkan kes-kes gangguan seksual oleh Weinstein kepada mereka. Kes ini telah memberi inspirasi kepada wanita di seluruh dunia untuk melancarkan kempen gangguan seksual. Mereka melakukannya dengan berkongsi cerita di laman sosial Twitter menggunakan hashtag #MeToo.

Pada masa ini, kes gangguan seksual terhadap wanita masih kerap berlaku. Sebelum kes Weinstein, banyak selebriti dunia dan domestik pernah mengalami gangguan seksual. Inilah senarai selebriti ini!

Baca juga: Petua Mengelakkan Kekerasan Seksual pada Kanak-kanak

Puan Gaga

Bintang pop Hollywood ini mengatakan bahawa dia diperkosa ketika berusia 19 tahun. Gaga mengakui bahawa dia hanya dapat menceritakannya bertahun-tahun kemudian kerana dia trauma. Jadi, dia bukan sahaja cedera secara fizikal, tetapi juga mental.

"Bagi kebanyakan orang, rasanya seperti trauma yang terus muncul walaupun itu terjadi bertahun-tahun yang lalu. Ia boleh mencetuskan tekanan psikologi dan fizikal. Oleh itu, banyak orang menderita bukan hanya secara emosional dan mental, tetapi juga menderita secara fizikal akibat diganggu, dirogol dan trauma, "jelas Gaga. Walaupun sukar, Gaga bangun dan mahu wanita bersuara ketika sesuatu yang serupa berlaku.

Chelsea Islan

Artis muda dan berbakat Chelsea Islan pernah menjadi mangsa gangguan seksual. Pada masa itu, video bogel tersebar di dunia maya. Video itu dirakam tanpa pengetahuannya semasa dia berada di tandas. Pada masa itu dia juga baru berusia 15 tahun.

Tegas, Chelsea mengakui bahawa dia adalah wanita dalam video tersebut. Artis berusia 22 tahun itu bangun dan mengatakan bahawa kejadian itu tidak akan mematahkan semangatnya untuk bekerja dan merealisasikan impiannya. Dia juga berharap agar kes yang dialaminya tidak berlaku kepada wanita lain.

Oprah Winfrey

Selebriti terkenal Hollywood, Oprah Winfrey, juga mengaku pernah mengalami gangguan seksual ketika dia masih muda. Ketika berusia 9 tahun, sepupunya yang berusia 19 tahun memperkosanya. Oprah mengatakan bahawa dia mahu wanita bersuara ketika mereka diserang secara seksual.

Artis berusia 63 tahun itu mengatakan bahawa sesiapa sahaja yang dianiaya secara lisan atau fizikal mesti mengalami kesukaran untuk membina semula harga diri mereka. "Setiap orang mempunyai cerita. Semua cerita bermakna dan sama pentingnya dengan saya, ‚ÄĚjelas Oprah.

Taylor Swift

Beberapa waktu yang lalu, bintang pop dunia, Taylor Swift, mengatakan bahawa pada tahun 2013 dia diganggu oleh seorang penyiar radio tempatan bernama David Mueller. Semasa berpose, Mueller memegang pantat Taylor. Taylor hanya membuka mulut mengenai gangguan seksual pada tahun 2017. Dia juga memenangi kes itu di mahkamah.

"Harapan saya adalah untuk membantu mereka yang suaranya juga harus didengar," kata penyanyi berusia 27 tahun itu setelah memenangi kes itu. Dia juga mengatakan bahawa dia akan menyumbangkan wang kepada organisasi yang membantu mangsa gangguan seksual.

Baca juga: 5 Selebriti Hollywod Ini Pernah Tertekan!

Rieke Dyah Pitaloka

Ahli politik dan selebriti Rieke Dyah Pitaloka mengakui bahawa dia pernah mengalami gangguan seksual ketika mengunjungi sebuah hospital di Labuan Bajo, Sulawesi Selatan. Pada mulanya, seorang doktor bersikap kasar kepadanya.

Tetapi semasa melakukan sesi bergambar, doktor terpaksa memeluknya. Rieke dengan tegas menolak, tetapi doktor meminta untuk menciumnya. Rieke mengatakan itu adalah gangguan seksual, kerana membuatnya sangat tidak selesa. Dia juga berharap agar wanita bersuara jika mereka berada dalam kedudukan yang tidak selesa seperti dia.

Kesha

Kesha mula bersikap terbuka terhadap gangguan seksual yang dialaminya ketika menuntut produser muziknya, Dr. Luke, pada tahun 2014. Kesha mengaku, Dr. Luke telah mengganggu dan menakut-nakutkannya.

Walaupun mahkamah menolak permohonannya dan memerintahkannya untuk terus bekerja di bawah arahan Dr. Luke, Kesha jangan menyerah. Sebenarnya, dia ditawarkan pilihan untuk menangguhkan kontraknya hanya jika dia memutuskan untuk menarik balik tuntutannya. Namun, Kesha dengan tegas menolak. Dia memutuskan untuk terus memperjuangkan keadilannya dan berharap langkahnya dapat menjadi inspirasi bagi banyak wanita.

Evan Rachel Wood

Pelakon Hollywood Evan Rachel Wood mula-mula membuka mulut mengenai gangguan seksual yang dialaminya dalam temu bual dengannya Batu Bergolek. Dia mengakui bahawa dia telah didera secara fizikal dan psikologi oleh pasangannya. Pada masa itu, dia tidak tahu bahawa gangguan seksual juga boleh dilakukan oleh pasangannya sendiri.

"Saya fikir tidak ada yang akan mempercayainya. Tetapi selepas itu, saya fikir itu adalah kesalahan saya sendiri dan semestinya saya harus melawan lebih banyak, tetapi pada masa itu saya takut, "jelas Rachel. Tetapi sekarang Rachel faham bahawa itu bukan salahnya dan bukan sesuatu yang boleh dianggap remeh.

Itulah sebabnya Rachel sekarang mengatakan bahawa wanita yang didera secara seksual tidak boleh diam. Dia mendorong wanita untuk segera melaporkan segala jenis gangguan seksual yang mereka alami.

Baca juga: Artis Diet Ekstrim A-la K-Pop, Berani Mencuba?

Seperti yang dikatakan oleh wanita-wanita ini, bercakap adalah penting ketika anda diganggu secara seksual. Sekiranya hanya dikebumikan, kesihatan psikologi anda boleh terancam. Oleh itu, jangan takut untuk melaporkannya jika anda mengalami gangguan seksual.