Waktu Tidur Bayi yang Ideal - GueSehat.com

Tidur siang. Perkataan ini mungkin tidak terdengar istimewa, tetapi sangat bermakna bagi si kecil anda. Kenapa? Kerana tidur adalah keperluan untuk menjaga kesihatan, dan anak-anak sangat memerlukannya. Sebabnya adalah bahawa perkembangan mental dan fizikal yang penting akan berlaku pada masa kanak-kanak. Nah, tidur siang akan sangat membantu dalam proses pertumbuhan dan perkembangan.

Tidur siang juga membantu kanak-kanak mengatasi keletihan kerana banyaknya rangsangan yang mereka dapat. Sekiranya mereka tidak tidur siang, mood mereka akan menurun dan sukar untuk tidur pada waktu malam. Di samping itu, waktu tidur juga merupakan oase bagi ibu bapa, terutamanya ibu, untuk turut serta dalam berehat, waktu saya, atau melakukan pekerjaan rumah tangga!

Berapa Banyak Masa Tidur Yang Diperlukan Anak Kecil Anda?

Tidak ada jawapan yang pasti mengenai berapa lama kanak-kanak sebaiknya tidur setiap hari. Ini bergantung pada usia, keadaan si kecil, dan juga jumlah waktu tidur dalam 24 jam. Contohnya, seorang kanak-kanak kecil boleh tidur selama 13 jam pada waktu malam dan tidur sebentar pada waktu siang. Walaupun ada juga yang tidur 9 jam pada waktu malam dan 2 jam pada siang hari setiap hari. Walaupun begitu, ada panduan untuk jumlah tidur rata-rata setiap hari, sesuai dengan tahap usia anak. Dilaporkan melalui kidshealth.org, berikut adalah butirannya!

0-6 Bulan

Bayi biasanya akan tidur selama 14-18 jam sehari. Bayi yang lebih kecil biasanya akan mudah tertidur, kemudian bangun setiap 1-3 jam untuk memberi makan. Ketika berusia 4 bulan, irama tidurnya mula terbentuk. Sebilangan besar bayi akan tidur 9-12 jam pada waktu malam, biasanya bangun sekali-sekala untuk memberi makan, dan tidur 2-3 kali selama 30 minit hingga 2 jam pada satu masa.

6-12 Bulan

Bayi pada usia ini akan tidur 14 jam sehari. Ini biasanya merangkumi 2 tidur sekitar 20 minit hingga beberapa jam. Selain itu, dia jarang bangun walaupun disusui pada waktu malam. Namun, dia mula mengalami kegelisahan pemisahan, yang boleh mengganggu tidur.

1-3 Tahun

Bayi biasanya akan tidur 12-14 jam sehari, termasuk tidur sekitar 1-3 jam. Bayi yang lebih kecil cenderung untuk tidur siang pada siang hari. Perkara yang perlu diberi perhatian, jangan tidur terlalu lama sehingga tidak dekat dengan waktu tidur pada waktu malam. Sebabnya, ini akan menjadikan pakaian bayi tidur pada waktu malam.

3-5 Tahun

Pada peringkat kanak-kanak, kanak-kanak telah memasuki prasekolah. Dia akan tidur sekitar 11-12 jam malam, dan tidur siang. Sebilangan besar kanak-kanak mula tidak mahu tidur siang ketika berumur 5 tahun.

5-2 Tahun

Kanak-kanak yang sudah bersekolah memerlukan tidur sekitar 10-11 jam setiap malam. Sebilangan dari mereka masih tidur siang, sementara yang lain tidak tidur siang lagi. Namun, ini dapat diganti dengan tidur malam sebelumnya.

Bagaimana jika anak kecil anda tidak mahu tidur siang?

Kunci untuk anak anda mendapat tidur yang berkualiti adalah mudah. Anda hanya perlu membuat rutin tidur siang dan mematuhinya setiap masa. Juga perhatikan tanda-tanda dia mengantuk, seperti menggosok-gosok matanya dan ribut-ribut. Apabila anda mempunyai ini, letakkan si kecil tidur di tempat tidurnya. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba buat agar si kecil tertidur dengan cepat, misalnya bermain muzik lembut, mematikan lampu, membaca cerita, atau mendendangkan lagu pengantar tidur. Jadilah sumber keselesaan untuk si kecil anda.

Tetapi untuk kanak-kanak, menerapkan pola tidur siang yang sama setiap kali. Walaupun mereka masih suka tidur siang, mereka akan mulai menolak undangan tidur siang dengan kuat. Dalam kes seperti ini, jangan ubah waktu tidur menjadi medan perang. Anda tidak boleh memaksa si kecil tidur, tetapi anda boleh menggodanya dengan tenang. Biarkan dia membaca buku atau bermain sendirian di biliknya. Ibu bapa biasanya akan terkejut sekiranya tiba-tiba si kecil tertidur selepas itu. Tetapi jika itu tidak berlaku, dia masih memerlukan rehat. Oleh itu, biarkan si kecil anda tidur pada awal malam.

Ramai ibu bapa bimbang tidur siang akan mengganggu tidur si kecil mereka, terutama pada hari-hari ketika dia tidur lewat dari yang sepatutnya. Tetapi sebelum mempertimbangkan hal ini, anak-anak yang mendapat rehat yang cukup akan dirawat lebih cepat pada waktu malam daripada mereka yang tidak. Kanak-kanak yang terlalu letih cenderung merasa gelisah, tidak dapat menenangkan diri, dan bangun lebih kerap dari tidur mereka pada waktu malam.

Sekiranya si kecil tidur lewat adalah penyebab masalah tidur, cubalah tidurkan dia lebih awal, yang bermaksud bangunkannya lebih awal sehingga dia dapat tidur lebih cepat. (AWAK CAKAP)