Penyakit Jantung Diabetes - Saya Sihat

Dari arteri tersumbat hingga kegagalan jantung, diabetes jenis 2 boleh mempengaruhi kesihatan jantung dengan pelbagai cara. Untuk dapat melindungi diri, anda perlu mengetahui jenis penyakit jantung yang berkaitan dengan diabetes, serta gejala yang perlu diperhatikan. Inilah penjelasan lengkapnya, seperti yang dilaporkan oleh WebMD portal kesihatan.

Baca juga: Diabetes Meningkatkan Risiko Serangan Jantung

Penyakit jantung koronari

Penyakit jantung koronari adalah penyakit jantung yang paling biasa dialami oleh pesakit diabetes. Penyakit ini disebabkan oleh arteri yang membekalkan darah ke otot jantung menjadi tersumbat atau menyempit kerana penumpukan zat berlemak yang disebut plak. Lama kelamaan, plak akan mengeras dan menyebabkan struktur arteri mengeras.

Semakin tebal penumpukan plak di arteri, aliran darah semakin terganggu. Ini menyebabkan jantung tidak dapat menerima oksigen yang diperlukannya. Plak yang menumpuk dan gumpalan juga dapat pecah, meningkatkan kemungkinan terbentuknya gumpalan darah dan jika perjalanan ke saluran darah di otak, ia dapat menyebabkan strok. Di jantung, kesan arteri tersumbat boleh menyebabkan:

Angina (angin duduk): Gejala angina termasuk rasa sakit, tekanan, dan sesak di dada. Rasa sakit bahkan boleh memancar ke tangan, belakang, atau rahang. Kesakitan boleh menjadi lebih teruk jika anda melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan.

Aritmia: keadaan di mana degupan jantung atau irama jantung menjadi tidak teratur, terlalu cepat dan terlalu perlahan. Aritmia yang lebih teruk boleh menyebabkan kegagalan jantung dan serangan jantung secara tiba-tiba.

Serangan jantungPenyakit ini disebabkan oleh gumpalan darah yang menyekat aliran darah di arteri di jantung. Gejala serangan jantung pada amnya adalah sakit di bahagian tengah atau kiri dada. Walau bagaimanapun, penghidap diabetes mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami serangan jantung secara senyap, di mana gejalanya sama sekali tidak ada.

Kegagalan jantung

Kegagalan jantung tidak bermaksud jantung telah berhenti berfungsi sepenuhnya. Namun, jantung menjadi terlalu lemah sehingga tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan. Pesakit kencing manis yang juga mempunyai penyakit jantung koronari dan tekanan darah tinggi mempunyai risiko kegagalan jantung yang tinggi. Sebabnya ialah ketiga-tiga penyakit ini akan melemahkan otot jantung dari masa ke masa.

Sekiranya badan tidak menerima jumlah darah yang diperlukan, sel-sel juga tidak akan mendapat oksigen yang mereka perlukan. Ini boleh menyebabkan anda mengalami pelbagai keadaan, seperti:

 • Rasa letih dan lemah
 • Cepat letih ketika bersenam dan melakukan aktiviti yang berat
 • Denyutan jantung terlalu cepat dan tidak teratur
 • Sukar memberi tumpuan
 • Pembengkakan betis, pergelangan kaki dan kaki
 • Kesukaran bernafas

Kardiomiopati

Sekiranya diabetes tidak dikawal, anda boleh mengembangkan kardiomiopati, keadaan di mana otot jantung menjadi tebal dan kaku. Akibatnya, jantung tidak akan dapat berfungsi sebagaimana mestinya, sehingga meningkatkan risiko anda mengalami masalah irama jantung dan gagal jantung. Secara amnya, kardiomiopati tidak mempunyai gejala awal. Walau bagaimanapun, jika keadaan bertambah buruk, anda boleh mengalami:

 • Sesak nafas, walaupun berehat
 • Sakit dada
 • Batuk, terutamanya ketika berbaring
 • Sakit kepala dan pening
 • Keletihan dan kelemahan
 • Pembengkakan betis, pergelangan kaki dan kaki

Gangguan Jantung Lain

Tekanan darah tinggiKeadaan ini disebabkan oleh aliran darah yang terlalu keras di dinding saluran darah. Ini menjadikan jantung harus bekerja lebih keras daripada biasa dan akhirnya merosakkan saluran darah. Sebilangan besar penghidap diabetes jenis 2 juga mempunyai tekanan darah tinggi. Sudah tentu, ini membahayakan kesihatan anda dan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Penyakit arteri periferal (PAD): Penyakit ini menyebabkan anda mengalami penumpukan plak di arteri di kaki dan betis anda. Simptom utamanya biasanya sakit pada betis. Anda pasti akan merasakannya semasa anda berjalan atau menaiki tangga. Walau bagaimanapun, kesakitan biasanya akan hilang jika anda berehat. PAD juga dapat membuatkan kaki anda terasa berat, lemah, dan kebas. PAD itu sendiri juga merupakan gejala amaran. Sebabnya, jika anda mempunyai plak di kaki anda, tentu saja, kemungkinan besar anda juga mempunyai plak di jantung anda. Malah, PAD juga meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

strok: Menghidap diabetes juga bererti anda mempunyai risiko strok yang tinggi. Strok adalah keadaan di mana aliran darah ke otak disekat. Gejala strok biasanya timbul secara tiba-tiba, beberapa di antaranya termasuk:

 • Muka terkulai, umumnya hanya di satu sisi
 • Sukar untuk bercakap, perkataan yang dikeluarkan tidak jelas
 • Kelemahan di satu tangan, menjadikannya sukar untuk mengangkat kedua-dua tangan

Baca juga: Cara Mencegah Strok

Seperti yang dijelaskan di atas, diabetes memang merupakan keadaan yang boleh mengancam nyawa jika tidak dikawal. Sebabnya, penyakit ini berkait rapat dengan penyakit jantung. Oleh itu, kawal diabetes dan lakukan pemeriksaan jantung secara berkala untuk mengelakkan keadaan jangka panjang yang lebih berbahaya. (UH / AY)