Gusi dan Bibir Hitam? Boleh dilunturkan, anda tahu! - Saya sihat

Adakah anda ingin mempunyai senyuman yang cantik dan menawan? Penjagaan gigi tentunya sangat penting. Tetapi selain gigi, kesihatan gusi dan bibir juga mesti dipertimbangkan.

Ada kalanya gigi anda putih dan sihat kerana anda rajin melakukan pemutihan kepada doktor gigi, atau melakukan rawatan pemutihan sendiri di rumah seperti video di bawah ini, tetapi warna gusi anda sedikit gelap, yang mengurangkan kecantikan anda senyum.

Warna gusi dan bibir berbeza-beza. Gusi yang sihat berwarna merah jambu, begitu juga bibir. Tetapi pada sesetengah orang bibir dan gusi lebih gelap daripada yang lain. Tidak perlu risau, kini teknologi membolehkan anda menukar warna bibir dan gusi anda menjadi merah jambu! Jangan percaya? Lihat penjelasannya terlebih dahulu!

Baca juga: Hati-hati, bakteria di gusi boleh merebak ke jantung!

Punca Gusi dan Bibir Hitam

Gusi berwarna gelap disebut hiperpigmentasi gingiva. Itulah keadaan di mana warna gusi cenderung gelap atau hitam. Biasanya keadaan ini juga diikuti dengan warna yang sepadan di bibir. Kadang-kadang hiperpigmentasi gingiva juga dicirikan oleh pewarnaan gusi yang tidak rata.

Penyebabnya adalah tahap melanin yang tinggi, pigmen semula jadi yang menentukan warna kulit. Sama seperti kulit, gusi juga menghasilkan melanin dan, dalam beberapa kes, gusi menghasilkan melanin dalam jumlah yang sangat tinggi, yang menyebabkan perubahan warna gelap atau ketidakkonsistenan warna gusi dan bibir.

Selain penyebab semula jadi ini, perubahan warna pada gusi dan bibir juga boleh disebabkan oleh tabiat berikut:

  • Asap. Tembakau dapat meningkatkan pengeluaran melanin di gusi, menyebabkan perubahan warna dan bintik-bintik gelap pada gusi.

  • Penyakit tertentu atau mengambil ubat yang boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran melanin.

  • Penggunaan bahan pengisi logam, seperti amalgam.

  • Penyakit periodontal atau radang gusi yang teruk dan tidak dirawat

Baca juga: Bukan Hanya Gigi, Gusi Mesti Dirawat!

Membetulkan Gusi dan Bibir Hitam

Prosedur untuk meringankan warna bibir dan gusi hitam sering disebut pemutihan gusi. Secara umum, tujuannya sama dengan pemutihan untuk memutihkan gigi. Sudah tentu prosedur dan kaedah serta bahan yang digunakan untuk pemutihan bibir dan gusi berbeza.

Untuk membetulkan warna gusi, boleh dicapai dengan laser khas. Ia dipanggil Laser Gum Whitening, atau Laser Gum Depigmentation. Ini adalah proses di mana doktor menggunakan laser pergigian yang canggih dan selamat untuk menghilangkan pigmen berlebihan dari gusi atau bibir untuk mencapai warna dan penampilan yang lebih konsisten.

Prosedur ini untuk menghilangkan lapisan atas pigmen pada gusi hanya dapat dilakukan dalam satu atau dua kali kunjungan, bergantung pada seberapa gelap gusi yang harus dirawat. Satu rawatan biasanya hanya memakan masa 1-2 jam.

Sebagai tambahan, jika dibandingkan dengan prosedur depigmentasi lain yang ditawarkan pada masa lalu, Laser Gum Whitening jauh lebih tidak invasif dan masa pemulihan yang jauh lebih pendek.

Sesiapa sahaja boleh melakukan kaedah pemutihan gusi dan bibir, selagi gusi sihat. Pesakit gingivitis mesti menjalani rawatan terlebih dahulu. Semasa prosedur, pesakit hanya diletakkan di bawah anestesia tempatan di gusi.

Baca juga: Selain merokok, ini adalah penyebab bibir hitam!

Kelebihan Pemutihan Gusi

Hiperpigmentasi gingival bukanlah keadaan kesihatan yang serius. Secara estetik, penampilan gusi dan bibir yang hitam atau tidak rata sememangnya tidak memuaskan bagi sesetengah orang. Oleh itu, kelebihan pemutihan gusi lebih estetik, berikut adalah beberapa di antaranya:

  • Warna gusi atau bibir lebih ringan dan sekata.

  • Prosedurnya tidak menyakitkan kerana tidak menggunakan pisau bedah dan jahitan.

  • masa pemprosesan dan penyelenggaraan yang pendek.

  • Prosedur laser gusi terbukti selamat untuk tisu lembut.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah beberapa penyebab gusi berdarah!

Berapa Kos Pemutihan Gusi?

Sekiranya anda berminat untuk melakukan prosedur ini, sediakan dana yang mencukupi, ya! Kerana kosnya agak mahal. Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kos pemutihan gusi, seperti betapa teruknya kegelapan gusi. Ini akan menentukan seberapa dalam laser dipecat.

Selain itu, lokasi dan tahap kecerahan yang diinginkan juga mempengaruhi harganya. Di Amerika Syarikat, kos prosedur pemutihan gusi antara 1,000 hingga 1,500 dolar, bergantung pada kerumitan prosesnya. (AY)

Gigi Sensitif - Saya Sihat

Sumber:

Rawatan Gusi Laser Theperiogroup Philadelphia

Barotz Dental, Lip & Gum Depigmentation