Punca Bayi Boleh Mati dalam kandungan - GueSehat.com

Kesedihan menghampiri keluarga kecil pasangan itu Ammar Zoni dan Irish Bella. Khabarnya dia mengandung anak kembar sejak Mei lalu, kini pasangan yang menikah pada 28 April 2019 harus kehilangan dua anak mereka.

Kembar Ireland dan Ammar, kedua-duanya perempuan, dinyatakan mati dalam kandungan, pada hari Ahad, 6 Oktober semalam. Berita ini telah disahkan secara langsung oleh pengurus Irish Bella, DZ.

Punca kematian anak kembar Ireland dan Ammar belum dapat dipastikan

Sehingga berita ini disiarkan, punca kematian anak kembar Ireland dan Ammar tidak dapat dipastikan. Untuk makluman, kembar Ireland dan Ammar meninggal ketika mereka berusia 6 bulan di dalam kandungan. DZ mendedahkan bahawa usia kehamilan wanita yang dilahirkan di Cirebon diketahui berusia 25-26 minggu.

Sebelum bayi kembarnya dinyatakan mati, kehamilan Irish Bella mempunyai masalah. Pada pertengahan September 2019, ketika dia hamil 24 minggu, Ibel, sebagaimana disebut Irish Bella, mengalami kontraksi dan pendarahan.

Akibat keadaannya, doktor meminta Irish Bella menjalani rawatan rehat di atas katil selama beberapa hari di hospital. Melalui Instagram peribadinya, Irish Bella memberitahu bahawa dia berdarah dan mengalami kontraksi hampir setiap 5 minit.

Walaupun telah menyediakan nama untuk bayi kembar mereka, iaitu Ayura binti Akbar dan Ayuna Khadijah binti Akbar, nasib ternyata berbeza. Setelah dinyatakan mati, sambil menahan tangisan, Ammar Zoni kemudian membawa mayat kedua anaknya ke tempat rehat terakhir di TPU Kalimulya 1, Depok, Jawa Barat.

Irish Bella sendiri ketika itu tidak datang untuk menguburkan mayat bayi kembarnya kerana mereka masih dalam tempoh pemulihan selepas operasi. DZ mengatakan bahawa saat ini Irish Bella masih dalam keadaan baik jatuh. Dia juga mendedahkan bahawa orang Ireland masih boleh berbual, tetapi belum dapat bertemu dengan banyak orang.

Baca juga: Wanita Hamil, Waspadalah terhadap Jangkitan TORCH

Mengapa Bayi Boleh Mati di Rahim Seperti Bella Ireland?

Kes kematian bayi dalam kandungan seperti yang dialami oleh dua anak Irish Bella bukanlah perkara pertama yang pernah berlaku. Dalam dunia kesihatan, keadaan kematian bayi di atas usia kehamilan 20 minggu disebut kelahiran mati. Di Amerika Syarikat, kelahiran mati berlaku pada sekitar 1 dari 100 kehamilan. Punca sebenar kelahiran mati tidak diketahui. Walaupun begitu, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko kelahiran mati. Beberapa syarat ini termasuk:

1. Gangguan plasenta

Masalah gangguan plasenta adalah penyebab kelahiran mati yang agak biasa. Plasenta adalah organ yang berfungsi untuk menyampaikan oksigen dan nutrien penting kepada bayi.

Oleh itu, jika terdapat sedikit gangguan pada plasenta, ia boleh mendatangkan risiko kepada bayi. Beberapa jenis gangguan plasenta termasuk aliran darah, keradangan, dan jangkitan yang buruk. Keadaan lain yang juga merupakan salah satu pencetus kelahiran mati adalah gangguan plasenta, iaitu ketika plasenta berpisah dari dinding rahim sebelum kelahiran.

2. Kecacatan kelahiran

Kira-kira 1 dari 10 kes kelahiran mati dikaitkan dengan kecacatan kelahiran pada bayi. Janin yang tidak berkembang, keadaan genetik tertentu, dan gangguan kromosom boleh menyebabkan kecacatan kelahiran atau kecacatan kelahiran.

Kecacatan kelahiran yang serius atau kecacatan kelahiran yang berulang boleh menjadikan bayi tidak dapat bertahan dan akhirnya menyebabkan kelahiran mati. Selain faktor genetik dan gangguan kromosom, kecacatan kelahiran juga boleh disebabkan oleh faktor persekitaran.

3. Jangkitan

Jangkitan pada ibu, bayi, atau plasenta boleh menyebabkan kelahiran mati. Jenis jangkitan yang paling sering menjadi pencetus adalah jangkitan bakteria. Biasanya, kelahiran mati akibat jangkitan adalah lebih biasa pada usia kehamilan sebelum 24 minggu.

Baca juga: Bagaimana Wanita Hamil Mendapat Jangkitan Saluran Kencing?

4. Masalah tali pusat

Sekiranya tali pusat diikat atau dicubit, bayi tidak akan dapat oksigen yang mencukupi. Masalah tali pusat juga merupakan salah satu faktor kelahiran mati yang paling biasa.

5. Keadaan ibu

Keadaan kesihatan ibu dapat menyumbang kepada kelahiran mati. Dua keadaan kesihatan yang menjadi pencetus biasa pada trimester kedua dan awal ketiga adalah pra-eklampsia dan tekanan darah tinggi kronik.

6. Sebab-sebab lain

Beberapa keadaan kesihatan lain yang boleh mencetuskan kelahiran mati termasuk diabetes, lupus, obesiti, trombofilia, dan gangguan tiroid. (AS)

Baca juga: Bolehkah Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan Menyebabkan Kematian?

Sumber

Liputan6. "6 Fakta mengenai Kematian Bella Ireland dan Kembar Ammar Zoni".

IDN Times. "Telah Berdarah, Kembar Bella-Ammar Zoni dari Ireland Meninggal Dunia".

Garis Kesihatan. "Memahami dan Memulihkan dari Stillbirth".

Keluarga yang Sangat Baik. "Apakah Punca Lahir Yang Paling Umum?".

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. "Apa itu Stillbirth?".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found