Petua untuk tidur nyenyak semasa haid - Gusehat

Siapa Geng Sihat yang sering merasa terganggu oleh tidur mereka semasa haid, ya? Ya, haid memang boleh mengganggu aktiviti, termasuk tidur. Kesakitan atau ketidakselesaan semasa haid membuat anda kurang tidur.

Menstruasi menjadikan badan mudah merasa letih pada waktu siang dan menyukarkan anda tidur pada waktu malam. Menurut Yayasan Tidur Nasional, sebanyak 23% wanita melaporkan mengalami masalah tidur nyenyak seminggu sebelum haid mereka dan 30% wanita lain mengalami kesulitan tidur dalam tempoh mereka.

Dipetik dari huffingtonpost.com , pakar obstetrik di New York, dr. Karen Duncan menyatakan bahawa terdapat beberapa perkara yang berlaku pada tubuh semasa haid yang boleh mengganggu tidur, seperti keseimbangan hormon. Yup, semasa haid, suhu badan akan meningkat menjadi lebih panas.

Suhu badan yang sepatutnya menurun pada waktu petang tidak menurun. Akibatnya, hormon yang merangsang badan untuk tidur dan berehat terganggu. Di samping itu, perubahan mood, seperti kegelisahan dan tekanan semasa haid, menjadikan emosi negatif lebih kuat, menyukarkan anda tidur nyenyak.

Nah, salah satu cara untuk mengatasi insomnia semasa haid adalah dengan mengubah posisi tidur anda. Lalu, apakah posisi tidur yang paling disyorkan semasa haid?

Menukar Kedudukan Tidur

Supaya tidur tidak terganggu semasa haid, memperbaiki kedudukan tidur boleh menjadi salah satu cara. Dipetik dari metro.co.uk Kedudukan tidur yang paling disyorkan semasa haid adalah posisi tidur janin. Tidur ini dijelaskan, seperti kedudukan janin (janin) di perut ibu, dengan meletakkan badan ke sisi, dan membengkokkan kaki, dan lutut sejajar dengan dada.

Semasa haid, otot di sekitar perut dan di sekitar punggung menjadi tegang dan mendapat banyak tekanan. Itulah sebab anda merasa sakit semasa haid. Nah, kedudukan tidur janin dapat merehatkan otot di sekitar perut dan punggung, mengurangkan ketegangan dan kesakitan sehingga dapat membuat anda tidur lebih nyenyak. Selain itu, posisi tidur ini juga tidak mengganggu alas atau tampon yang sedang digunakan.

Sementara itu, jika anda tidur di perut, tekanan pada otot perut dan rahim akan menjadi lebih besar. Otot perut meningkat dalam ketegangan yang seterusnya meningkatkan rasa sakit. Ini juga berlaku untuk tidur di punggung anda, tekanan dan ketegangan pada otot di sekitar punggung meningkat dan rasa sakit meningkat.

Kedua-dua posisi tidur ini boleh menyebabkan lebih banyak darah keluar yang akhirnya akan menjadikan seluar dan cadar tilam anda kotor kerana darah haid menembusi alas atau tidak dapat ditampung di tampon.

Selain meningkatkan posisi tidur, seperti dikutip dari tidur.org Beberapa perkara ini juga membantu anda tidur dengan lebih selesa dan nyenyak semasa haid, geng, termasuk:

  • Pastikan bilik sentiasa sejuk. Cuba atur suhu bilik tidur agar lebih sejuk. Suhu bilik yang sejuk dapat menurunkan suhu badan. Sekiranya anda merasa terlalu sejuk, anda bebas memilih untuk tidur dengan selimut atau tidak, mengikut keselesaan anda.
  • Tingkatkan mood anda. Jangan berhenti bersenam. Bagi sesetengah orang, haid membuat mereka merasa cemas atau tertekan yang boleh mengganggu tidur anda. Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dalam tempoh anda, cubalah melakukan latihan yang dapat meningkatkan mood anda, seperti bernafas, meditasi atau bahkan yoga sebelum tidur.
  • Elakkan makanan yang boleh mengganggu tidur. Beberapa gejala yang anda rasakan semasa haid, seperti mual atau cirit-birit. Untuk mengelakkan masalah pencernaan yang boleh mengganggu tidur anda, elakkan makanan berat atau berlemak.
  • Selamat tidur dan bangun. Apabila anda tidur pada waktu yang sama setiap malam (termasuk pada hujung minggu), badan anda akan terbiasa dan bersiap untuk tidur. Menggunakan waktu tidur dan waktu bangun yang sama boleh membuatkan anda mengantuk dan terjaga pada waktu yang sama.

Ayuh, cuba gunakan kaedah di atas supaya anda tidur lebih nyenyak dan selesa semasa haid! (TI / AY)