Khasiat Melon untuk Wanita Hamil | saya sihat

Makan buah-buahan adalah gaya hidup sihat, terutama bagi wanita hamil. Selain rasanya yang manis dan segar, manfaat tembikai untuk wanita hamil juga sangat banyak, mulai dari peningkatan pengambilan cairan tubuh hingga menjaga tekanan darah wanita hamil stabil. Ingin tahu apa lagi faedah tembikai untuk wanita hamil? Lihat artikel ini.

Kehamilan yang Menyokong Pemakanan

Semasa mengandung, wanita hamil memerlukan banyak nutrien untuk menyokong kesihatan tubuh dan pertumbuhan dan perkembangan janin. Nutrien ini dapat diperoleh dari diet yang sihat, misalnya dengan melengkapkan jenis makanan yang dimakan dan memakan susu khas untuk wanita hamil dan makanan tambahan kehamilan.

Salah satu jenis makanan yang perlu dimakan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat adalah buah dan sayur. Dari banyak jenis buah yang sihat, tembikai adalah salah satu buah yang baik untuk diambil oleh ibu hamil.

Baca juga: Kandungan Air Tinggi, 5 Buah Ini Membantu Mencegah Kekeringan Semasa Puasa

Kandungan Nutrien dalam Buah Melon

Dalam satu hidangan tembikai atau setara dengan 150 gram tembikai, terdapat kira-kira 60-75 kalori dan 150 ml air. Selain itu, tembikai juga mengandungi nutrien berikut:

15–16 gram karbohidrat

1 gram protein

1.4-1.5 gram serat

0,3-0,4 gram lemak

14 gram gula

19-20 mikrogram (mcg) folat

18 mg vitamin C

10-12 mg kalsium

10 gram magnesium

450 mg kalium

11 mg fosforus

Bukan hanya berbagai nutrien di atas, melon juga mengandung antioksidan dan pelbagai nutrien lain, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin K, zink, kolin, dan lutein.

Baca juga: Makan Nanas Boleh Menyebabkan Keguguran? Inilah Fakta Sebenar!

Khasiat Buah Melon untuk Wanita Hamil dan Perkembangan Janin

Berkat kandungan nutriennya, tembikai dapat memberikan banyak manfaat untuk kehamilan. Berikut adalah beberapa faedah melon untuk wanita hamil dan janin:

1. Membantu perkembangan janin

Pada trimester awal kehamilan, wanita hamil memerlukan pengambilan folat yang lebih banyak. Ini kerana folat memainkan peranan penting dalam perkembangan sistem saraf janin dan pembentukan sel darah merah pada wanita hamil. Nutrien ini juga berguna untuk mencegah sejumlah kecacatan kelahiran, seperti anencephaly dan spina bifida, serta anemia.

Untuk memenuhi keperluan harian folat, wanita hamil boleh melakukannya dengan makan tembikai secara berkala. Hampir 10% keperluan folat harian ibu hamil dapat dipenuhi hanya dengan memakan 200 gram tembikai.

Namun, selain memakan tembikai, wanita hamil juga perlu memenuhi pengambilan folat dengan memakan makanan lain, seperti sayur-sayuran, telur, daging, ikan, dan kacang-kacangan. Wanita hamil juga boleh mengambil suplemen kehamilan untuk meningkatkan pengambilan folat.

2. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Semasa mengandung, tekanan darah wanita hamil dapat berubah dengan mudah. Ini disebabkan oleh perubahan fizikal yang berlaku pada tubuh wanita hamil untuk menyokong kesihatan dan perkembangan janin. Sekiranya tidak dikawal, tekanan darah boleh menjadi lebih tinggi, menyebabkan hipertensi. Keadaan ini boleh memberi kesan kepada kesihatan wanita hamil dan janin.

Dengan memakan tembikai, risiko hipertensi semasa hamil dapat dikurangkan. Sebabnya ialah tembikai rendah kandungan natrium yang dapat meningkatkan tekanan darah dan tinggi kalium yang berperanan mengatur kestabilan tekanan darah.

3. Mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal

Tahap gula darah yang terlalu tinggi selama kehamilan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang serius, seperti diabetes kehamilan. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko masalah pada kehamilan, seperti ukuran janin yang terlalu besar, kecacatan kelahiran pada janin, hingga keguguran.

Nasib baik, risiko ini dapat dikurangkan dengan kerap memakan tembikai. Sejumlah kajian mendapati bahawa orang yang makan buah secara berkala, seperti tembikai, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengembangkan kadar gula darah daripada orang yang jarang makan buah.

Baca juga: Walaupun berisiko, sayangnya tidak semua wanita hamil memahami diabetes kehamilan

4. Mencegah dan merawat sembelit

Sembelit adalah salah satu aduan yang sering dialami oleh wanita hamil. Aduan ini biasanya berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan yang mempengaruhi saluran gastrointestinal atau kekurangan pengambilan serat semasa kehamilan.

Untuk mencegah dan merawat sembelit, wanita hamil disarankan untuk minum banyak air dan juga mengambil makanan berserat tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk tembikai.

5. Mencegah dehidrasi

Mual dan muntah yang sering muncul semasa mengandung boleh menyebabkan wanita hamil berisiko mengalami kekurangan cairan tubuh atau dehidrasi. Oleh itu, untuk mengelakkan dehidrasi, wanita hamil perlu minum air secukupnya dan makan dengan kerap. Selain itu, tembikai juga berguna untuk mencegah dehidrasi kerana kandungan air yang tinggi dalam buah ini.

6. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Wanita hamil perlu menjaga sistem ketahanan badan mereka agar tidak mudah diserang penyakit dan jangkitan. Sebabnya, sejumlah jangkitan boleh menyebabkan komplikasi serius pada wanita hamil dan janin, seperti bayi dengan berat lahir rendah dan kelahiran pramatang.

Untuk menguatkan sistem imun mereka, wanita hamil boleh makan makanan yang sangat berkhasiat, salah satunya adalah buah dan sayur, seperti tembikai. Ini kerana tembikai mengandung vitamin C dan antioksidan lain yang berperanan dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Hanya dengan memakan 100 gram tembikai, sekitar 25% keperluan vitamin C harian untuk wanita hamil telah dipenuhi.

7. Menjaga kesihatan tulang

Melon mengandungi sejumlah nutrien yang berperanan penting dalam kesihatan tulang, iaitu kalsium, vitamin K, magnesium, dan folat. Dengan mengonsumsi tembikai secara teratur, kesihatan dan kekuatan tisu tulang ibu hamil akan terjaga. Pengambilan nutrien ini juga memainkan peranan penting dalam membentuk tulang dan gigi janin.

Pada dasarnya, tembikai sememangnya dapat memberikan sejumlah kebaikan untuk kehamilan. Walau bagaimanapun, penting bagi wanita hamil untuk selalu ingat, Bandar Poker mencuci tembikai dengan teliti sebelum memotong dan memakannya.

Di samping itu, untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung, anda juga perlu makan makanan sihat yang lain. Untuk menentukan pilihan makanan lain yang baik untuk dimakan semasa mengandung, anda boleh berjumpa pakar sakit puan.

Baca juga: 5 Buah Ini Mengandung Kalsium untuk Wanita Hamil


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found