Tanda-tanda Ketidakseimbangan Hormonal - guesehat.com

Sering mengalami perubahan mood, kelesuan, dan hilang semangat? Ini mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Hormon adalah seperti 'mesej' kimia yang mempengaruhi fungsi sel dan organ dalam badan.

Ketidakseimbangan hormon sering terjadi pada masa-masa tertentu, seperti sebelum dan semasa haid, semasa kehamilan, dan ketika menopaus semakin hampir. Walau bagaimanapun, ketidakseimbangan hormon juga boleh berlaku di luar masalah yang disebutkan di atas. Apakah masalah ini?

1. Menstruasi Tidak Teratur

Secara amnya, haid selalu datang setiap 21 hingga 35 hari. Sekiranya haid anda tidak teratur, walaupun anda tidak mempunyai tempoh selama berbulan-bulan, ini bermakna anda mempunyai tahap hormon tertentu yang terlalu sedikit atau terlalu banyak, terutamanya hormon estrogen dan progesteron. Tetapi, anda juga perlu berhati-hati kerana tempoh yang tidak teratur juga dapat menjadi gejala penyakit, seperti Sindrom Ovari Polikistik (PCOS).

2. Gangguan Tidur

Sekiranya anda merasa kurang tidur atau tidur anda tidak berkualiti, kemungkinan besar disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Progesteron, hormon yang dirembeskan oleh rahim, membantu anda tidur lebih lena. Sekiranya tahap progesteron rendah, anda akan sukar tidur. Tahap estrogen yang rendah juga boleh mencetuskan keringat malam dan membuat tidur malam tidak selesa.

Baca juga: Tanda-tanda kurang tidur

3. Banyak Jerawat

Adalah normal untuk mempunyai banyak jerawat sebelum atau semasa haid anda. Tetapi jika jerawat tidak hilang atau berhenti, kemungkinan besar disebabkan oleh masalah hormon. Hormon androgen yang berlebihan boleh menyebabkan kelenjar minyak bekerja lebih keras. Androgen yang berlebihan juga boleh mempengaruhi sel kulit di dalam dan di sekitar folikel rambut. Kedua-dua perkara ini dapat menyumbat pori-pori wajah dan menyebabkan jerawat tumbuh.

4. Selalunya Lupa

Pakar belum mengetahui dengan tepat bagaimana hormon dapat mempengaruhi bagaimana otak berfungsi. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron dapat menyukarkan otak untuk mengingat sesuatu.

Beberapa pakar juga mengatakan bahawa estrogen boleh mempengaruhi bahan kimia di otak atau neurotransmitter. Masalah kepekatan dan ingatan sangat biasa terjadi pada masa sebelum dan selepas menopaus.

5. Gangguan Pencernaan

Usus anda dilapisi sel kecil yang disebut reseptor. Reseptor bertindak balas terhadap hormon estrogen dan progesteron. Apabila hormon ini lebih tinggi atau lebih rendah dari biasa, akan ada perubahan dalam proses pencernaan makanan. Itu juga sebab mengapa cirit-birit, sakit perut, kembung, dan loya boleh menjadi lebih teruk sebelum dan semasa anda sedang haid.

7. Keletihan Berlebihan

Adakah anda sering merasa letih? Keletihan adalah salah satu gejala ketidakseimbangan hormon yang paling biasa. Tahap progesteron yang berlebihan akan membuat anda berasa mengantuk. Kemudian jika hormon tiroid anda juga menurun, tenaga badan akan menurun. Untuk mengesan tahap hormon, anda boleh melakukan ujian darah.

8. Perubahan Mood dan Depresi

Pakar mengatakan bahawa penurunan dan penurunan tahap hormon secara drastik dapat menyebabkan perubahan mood yang melampau. Estrogen boleh mempengaruhi bahan kimia penting di otak, seperti serotonin, dopamin, dan norepinefrin. Selain perubahan mood yang melampau, masalah ini juga boleh menyebabkan kemurungan.

9. Selera makan berlebihan

Penurunan kadar estrogen boleh membuat anda merasa sedih atau marah. Biasanya, selera makan seseorang akan meningkat apabila perasaan sedih dan marah terus datang. Inilah sebabnya mengapa ketidakseimbangan hormon juga sering dikaitkan dengan kenaikan berat badan.

10. Sakit kepala

Banyak perkara boleh mencetuskan sakit kepala. Tetapi bagi sesetengah orang, penurunan kadar estrogen boleh menjadi penyebab utama. Itulah sebabnya sakit kepala juga sering muncul ketika wanita sedang haid, iaitu ketika hormon estrogen menurun. Sakit kepala yang rutin pada waktu yang sama setiap bulan juga dapat menjadi tanda bahawa tahap hormon anda berubah.

Itu adalah tanda-tanda ketidakseimbangan hormon yang ditunjukkan oleh badan. Sekiranya anda sering mengalaminya, anda harus berjumpa doktor. Ingat, setiap isyarat dari badan anda tidak boleh diabaikan atau diabaikan!