apa itu pembekuan otak atau pembekuan otak - guesehat.com

Menikmati semangkuk ais buah atau ais campuran pada hari yang panas, pasti sangat menyegarkan dan menenangkan tekak anda, bukan? Tetapi adakah anda pernah merasakan sakit di otak atau kepala semasa menikmati ais? Sekiranya pernah, keadaan itu dipanggil "Pembekuan Otak" atau dalam istilah perubatan disebut ganglioneuralgia sphenopalatine.

Sekiranya diterjemahkan ke dalam bahasa Indonesia, pembekuan otak mempunyai makna otak beku. Tetapi adakah benar otak kita dapat membeku hanya dari makan ais?

Menurut definisi dari International Headache Society (IHS), sebenarnya pembekuan otak atau dipanggil secara rasmi Sakit Kepala Stimulus Sejuk (CSH) adalah sensasi sakit kepala yang menusuk jangka pendek di tengah dahi akibat menelan atau menyedut rangsangan sejuk terlalu cepat. Apabila perangsang sejuk melalui bumbung mulut atau dinding belakang faring, inilah yang akhirnya menyebabkan keadaan pembekuan otak. pembekuan otak Ini adalah cara badan memberi amaran kepada kita untuk melambatkan dan tidak terburu-buru.

Keadaan pembekuan otak dicetuskan oleh sebilangan besar saluran darah di mulut. Apabila sesuatu yang sejuk menghantam bumbung mulut, perubahan suhu tisu yang mendadak itu merangsang saraf sehingga menyebabkan pelebaran dan pembengkakan saluran darah yang cepat. Ini adalah usaha untuk mengarahkan darah kembali ke kawasan tersebut untuk memanaskannya semula.

Pada dasarnya, otak tidak dapat merasakan kesakitan walaupun mempunyai berbilion neuron. Kesakitan yang dihasilkan adalah hasil rangsangan sejuk yang dirasakan oleh reseptor neuron di bahagian luar lapisan pelindung otak yang disebut meninges, di mana 2 arteri bertemu. Darah yang mengalir melalui arteri karotid dalaman di tekak disejukkan oleh perangsang sejuk yang kita ambil, dan kemudian akan bertemu dengan arteri serebrum anterior di persimpangan dahi di mana tisu otak bermula. Banjir aliran darah ini menyebabkan kesakitan yang luar biasa ketika kedua saluran tersebut sibuk membuka dan menutup, menimbulkan peningkatan tekanan yang mencetuskan saraf otak.

Pelebaran darah secara tiba-tiba ini mencetuskan pengaktifan reseptor kesakitan, yang kemudian melepaskan prostaglandin (yang menyebabkan kesakitan), meningkatkan kepekaan untuk memperburuk kesakitan, dan menghasilkan keradangan melalui proses menghantar isyarat melalui saraf trigeminal untuk memberi amaran kepada otak bahawa mulut adalah menghadapi masalah.

Ringkasnya, minum minuman sejuk terlalu cepat tidak memberi mulut masa yang cukup untuk menyerap sejuk sepenuhnya.

Sakit kepala kerana pembekuan otak Ini adalah jenis sakit kepala yang tidak dapat bertahan lama dan hilang dengan cepat. Tetapi jika anda merasa terganggu kerana kesakitan yang timbul, atasi dengan meletakkan lidah anda di bumbung mulut anda secepat mungkin untuk memanaskan suhu mulut anda. Kaedah ini adalah kaedah termudah dan cepat untuk mengurangkan simptom pembekuan otak. Cara lain yang boleh anda lakukan untuk mengatasi pembekuan otak adalah untuk menghentikan rasa sejuk di mulut dengan membilasnya dengan minuman suam.