Petua Mengatasi Stretch Marks semasa Kehamilan - GueSehat.com

Salah satu perubahan fizikal yang berlaku pada wanita hamil, tentu saja, adalah peningkatan berat badan, sehingga tubuh anda kelihatan lebih besar dari sebelumnya. Perubahan ini menyebabkan peregangan kulit, yang akhirnya menimbulkan garis-garis merah jambu kemerahan pada beberapa bahagian badan anda. Garis-garis pada kulit ini sering disebut sebagai stretch mark. Jadi, bagaimana anda menghilangkan tanda regangan?

Bagaimana Tanda Regangan Muncul?

Tanda regangan biasanya muncul ketika anda hamil sekitar 13 hingga 21 minggu. Kira-kira 90% daripada semua wanita telah mengalami keadaan ini. Oleh itu, ibu bukan satu-satunya wanita yang mempunyai kesan regangan pada badan.

Stretch mark sebenarnya adalah keadaan biasa yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, bukan hanya wanita hamil. Tetapi pada wanita hamil, keadaan ini boleh berlaku kerana lapisan tengah kulit (dermis) meregang kerana kenaikan berat badan yang cepat semasa kehamilan. Di samping itu, perubahan hormon semasa kehamilan boleh mempengaruhi keadaan kulit, jadi anda lebih berisiko terkena stretch mark.

Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan wanita hamil yang tidak mengalami stretch mark. Ini kerana kehadiran stretch mark juga dapat dipengaruhi oleh tahap keanjalan kulit. Di samping itu, wanita berkulit gelap umumnya cenderung mempunyai kesan regangan daripada wanita kulit putih.

Tanda regangan pada wanita hamil boleh muncul di mana sahaja di badan. Tetapi dalam kebanyakan kes, stretch mark lebih kerap berlaku di perut, pinggang, punggung, payudara, dan paha. Sekiranya anda termasuk di antara mereka yang mempunyai kesan regangan semasa mengandung, tidak perlu risau kerana ini bukan keadaan yang berbahaya. Biasanya tanda-tanda ini akan hilang secara beransur-ansur setelah anda melahirkan.

Bagaimana cara mengatasinya?

Walaupun stretch mark adalah keadaan biasa yang dialami oleh wanita hamil, tidak sedikit juga yang anda tahu yang merasa kurang yakin kerana kewujudannya. Oleh itu, agar anda tidak perlu risau tentang kehadiran tanda regangan semasa kehamilan, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah ini.

1. Kekal hidrat

Minum banyak adalah cara klasik yang semestinya disyorkan bagi sesiapa sahaja untuk menjaga kesihatan. Walau bagaimanapun, kaedah ini juga sangat berguna untuk ibu yang ingin menyamarkan stretch mark, anda tahu. Dengan memastikan badan sentiasa terhidrat, kulit juga akan lebih lembut.

Kulit lembut cenderung tidak mengalami regangan daripada kulit kering. Pastikan anda minum kira-kira 6-8 gelas sehari dan mengurangkan kafein, yang dapat meningkatkan risiko terkena stretch mark.

2. Jaga berat badan anda

Semasa mengandung, adalah normal bagi anda untuk menambah berat badan. Namun, sebanyak mungkin kenaikan berat badan dalam lingkungan normal, ya, Ibu. Harus diingat bahawa teori makan untuk dua orang semasa mengandung tidak bermaksud anda harus makan dua kali lebih banyak, tetapi meningkatkan pengambilan pemakanan anda.

3. Perhatikan pengambilan pemakanan

Meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien dan vitamin, seperti vitamin C dan D, sangat baik untuk mengekalkan kulit yang sihat. Vitamin C dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dan menjaga kulit agar tetap teguh, yang dapat membantu mencegah terjadinya stretch mark.

4. Berjemur di bawah sinar matahari

Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa terdapat hubungan antara tahap vitamin D dan kemungkinan terjadinya stretch mark. Dalam kajian itu, dikatakan bahawa sinar matahari dapat sangat bermanfaat untuk kesehatan kulit. Jadi, jangan malas berjemur, ibu. Tetapi ingat, berjemur di bawah sinar matahari pagi sekitar jam 06.00-09.00.

5. Menggunakan pelembap

Walaupun tidak ada pelembap atau ubat kulit yang dapat menghilangkan kesan regangan serta merta, penggunaan pelembap secara berkala dapat memudarkan tanda regangan secara beransur-ansur. Ibu boleh menggunakan cocoa butter atau anti-stretchmark serum yang banyak dijual di pasaran. Ini dapat membantu menyuburkan kulit anda dan menjadikannya lembap, sehingga stretch mark tidak menjadi lebih teruk.

Kehamilan tentunya merupakan saat yang tidak dapat dilupakan bagi Ibu. Oleh itu, jangan biarkan Ibu merasa kesal dengan diri sendiri kerana kehadiran stretch mark, okey? Lakukan beberapa petua di atas untuk mengatasi masalah stretch mark yang timbul semasa hamil. Atau jika anda mempunyai penyelesaian lain untuk mengatasi masalah ini, mari cuba kongsi pengalaman anda di forum aplikasi Rakan Hamil! (TAS / AS)

Peningkatan Berat badan yang ideal semasa hamil -GueSehat.com

Sumber:

"Stretch Marks Semasa dan Selepas Kehamilan" - Apa yang Harus Diharapkan

"Tanda regangan semasa mengandung" - NHS

"Cara mencegah kesan regangan ketika hamil - dari minum air hingga memakan telur" - Matahari


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found