Fakta Mengenai Mumps - GueSehat.com

Tidak lama dahulu, berita beredar bahawa vaksin MMR yang sebelumnya kosong lagi tersedia di Indonesia. Sebilangan orang, terutama ibu dan ayah yang mempunyai anak kecil, menyambutnya dengan gembira dan terus ke kemudahan kesihatan untuk mendapatkan vaksin. Namun, tidak sedikit yang bingung kerana merasakan anak mereka telah mendapat vaksin MR.

Adakah anda tahu perbezaan antara vaksin MR dan vaksin MMR? Jawapannya ialah vaksin MR memberi perlindungan kepada dua jenis penyakit campak (campak) dan rubela. Sementara vaksin MMR memberikan perlindungan tambahan terhadap penyakit beguk.

Penyakit beguk atau lebih dikenali sebagai penyakit gondok di Indonesia adalah sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Agar Geng Sihat tidak keliru mengenai apakah akan mendapat vaksin MMR atau tidak, berikut adalah beberapa fakta mengenai penyakit ini!

  • Gondok tidak sama dengan gondok

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa beguk dan gondok adalah penyakit yang sama. Sebenarnya, sebenarnya kedua penyakit ini sangat berbeza dari segi penyebabnya. gondok (gondok), dalam bahasa perubatan disebut goitre, Ini adalah keadaan di mana kelenjar tiroid membesar. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor, salah satunya adalah kekurangan pengambilan yodium dalam jangka masa panjang.

Sementara itu, beguk atau gondok (mumps) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Pembengkakan yang berlaku di kawasan leher adalah hasil daripada kelenjar air liur yang membesar yang dijangkiti.

  • Disebabkan oleh virus dari keluargaparamyxoviridae

Kumpulan virus dari keluarga paramyxoviridae adalah sejenis virus RNA (asid ribonukleik), yang diketahui menyebabkan penyakit pada haiwan dan manusia. Jenis penyakit pada manusia yang paling sering disebabkan oleh kumpulan virus ini adalah: campak (campak) dan beguk (beguk).

  • Sangat senang disebarkan

Pada dasarnya, beguk diklasifikasikan sebagai penyakit pernafasan. Virus dari penghidapnya dapat merebak dengan mudah dan cepat ke orang di sekitarnya melalui percikan air liur ketika bercakap, batuk, atau bersin. Selain itu, virus juga dapat menular jika pesakit berkongsi peralatan makan dan minum.

  • Gejala yang paling biasa adalah demam dan bengkak di kawasan leher

Orang yang menderita beguk akan mudah dikenali dari pipi dan leher yang bengkak disertai demam. Kesakitan juga akan dirasakan ketika bahagian bengkak disentuh atau ketika menelan atau bercakap.

Keadaan ini sebenarnya disebabkan oleh pembengkakan kelenjar air liur, yang terletak di kawasan pipi dan rahang (di depan telinga). Gejala lain yang boleh berlaku pada beguk termasuk sakit kepala, sakit otot, merasa lemah, dan hilang selera makan.

  • Boleh menyerang semua peringkat umur

Ramai orang berpendapat bahawa beguk adalah penyakit yang hanya menyerang kanak-kanak. Sebenarnya, penyakit ini boleh menyerang semua peringkat umur. Sebenarnya, risiko komplikasi serius lebih besar pada orang dewasa berbanding kanak-kanak.

  • Risiko komplikasi tidak boleh dipandang rendah

Pada pandangan pertama, beguk kelihatan agak ringan. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat komplikasi serius yang berpotensi dari jangkitan virus ini. Salah satu komplikasi yang ditakuti jika ia terjadi pada lelaki dewasa (selepas baligh) adalah pembengkakan testis (testis), yang berisiko mengganggu fungsi kesuburan. Di samping itu, terdapat juga risiko komplikasi seperti pembengkakan otak (ensefalitisdan lapisan otak (meningitis), pembengkakan tisu rahim dan tisu payudara, dan kehilangan pendengaran.

  • Jangkitan berjangkit agak lama

Dalam banyak kes, apabila seseorang yang menderita gondok merasakan gejala demam dan bengkak di leher hilang, maka dia tidak lagi dapat menyebarkan penyakit ini kepada orang lain. Mumps boleh merebak dari dua hari sebelum kelenjar air liur membengkak hingga lebih kurang seminggu setelah gejala pertama muncul.

Oleh itu, beberapa institusi telah menetapkan peraturan bahawa kanak-kanak dengan ibu hamil tidak dibenarkan menghadiri sekolah sekurang-kurangnya satu minggu atau lebih. Ini sangat berguna untuk meminimumkan penularan penyakit di masyarakat.

  • Meningkatkan risiko keguguran jika menyerang wanita hamil

Jangkitan virus ini pada wanita hamil boleh berisiko menyebabkan kematian janin, bahkan pada trimester pertama. Oleh itu, wanita yang merancang kehamilan harus mendapat vaksin MMR. Walau bagaimanapun, vaksin ini mesti diberikan sekurang-kurangnya satu bulan sebelum permulaan program kehamilan.

  • Sebilangan besar kes hanya berlaku sekali seumur hidup

Sekiranya seseorang menderita penyakit gondok, tubuhnya akan membentuk kekebalan yang berterusan sepanjang hayatnya. Walau bagaimanapun, kes mendapat gondok lebih dari sekali masih jarang berlaku. Dan sekiranya kita mendapat penyakit pada masa dewasa, risiko komplikasi semakin besar.

  • Vaksin MMR adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah penyakit gondok

Pada dasarnya, vaksin dibuat untuk mencegah pelbagai jenis penyakit berjangkit yang berpotensi membawa maut, menyebabkan kematian, atau kecacatan. Perkara yang sama berlaku untuk gondok atau gondok. Kadang-kadang, ada kecenderungan ketika kejadian penyakit menurun, orang kemudian merasa bahawa mereka tidak perlu lagi diberi vaksin.

Ini adalah pendapat yang salah. Liputan vaksin yang luas akan memastikan bahawa kuman tidak dapat menyebabkan wabak pada populasi kerana pembentukannya imuniti kawanan atau kekebalan kawanan. Dengan kata lain, cara yang paling berkesan untuk mencegah wabak dan penularan penyakit gondok adalah dengan mendapatkan vaksin MMR.

Itulah sepuluh fakta mengenai gondok atau gondok. Mudah-mudahan dengan membaca fakta-fakta ini, Geng Sihat akan lebih bertekad untuk mendapatkan vaksin ini di kemudahan kesihatan terdekat. Sekiranya stok vaksin terhad, kumpulan keutamaan yang mesti diutamakan adalah kanak-kanak (berumur lebih dari 1 tahun), wanita usia pembiakan, pegawai perubatan, dan pelancong antarabangsa.

Rujukan:

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit: "Paramyxoviridae"

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit: "Mumps"

Pusat Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Eropah: "Fakta mengenai penyakit gondok"

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit: "Vaksinasi Campak, Gondok, dan Rubella (MMR): Apa yang Harus Tahu Semua Orang"


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found