Otitis Media pada Kanak-kanak -GueSehat.com

Ibu, berhati-hatilah jika si kecil sering cerewet dan menangis sambil menarik telinga. Sebabnya, kebiasaan ini boleh menjadi tanda bahawa dia menghadapi masalah dengan bahagian dalam telinganya.

Salah satu gangguan telinga yang paling biasa dialami oleh bayi dan kanak-kanak adalah otitis media atau jangkitan telinga. Kira-kira 25 peratus kanak-kanak dianggarkan mempunyai otitis media sebelum usia 10 tahun. Otitis media adalah jangkitan yang berlaku di telinga tengah, tepatnya di ruang di belakang gendang telinga yang mempunyai tiga tulang kecil dengan fungsi menangkap getaran dan kemudian menyebarkannya ke telinga dalam.

Baca juga: Ini adalah 6 Gejala Jangkitan Telinga pada Bayi yang Perlu Diperhatikan

Punca kanak-kanak mudah terkena otitis media

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kanak-kanak adalah subjek yang paling sering terkena masalah otitis media. Ini kerana tiub eustachian pada bayi dan kanak-kanak tidak terbentuk sepenuhnya dan lebih pendek, lebih lebar, dan pada kedudukan yang lebih mendatar daripada orang dewasa, sehingga cecair dari rongga hidung dan tekak masuk ke telinga dengan mudah. Fungsi tiub eustachian merangkumi:

 • sebagai pengudaraan untuk menjaga tekanan udara di telinga tengah selalu sama dengan tekanan udara luar.

 • Sebagai perlindungan untuk melindungi telinga tengah dari tekanan suara dan menyekat kemasukan cecair dari nasofaring (belakang hidung) ke telinga tengah.

 • Sebagai saliran untuk mengalirkan cecair telinga tengah ke dalam nasofaring.

Oleh kerana bentuk tiub eustachian yang tidak sempurna pada kanak-kanak, ini akhirnya menyebabkan cecair dari kerongkong dan telinga yang mengandungi bakteria mudah melintas dan sampai ke telinga tengah, mengakibatkan otitis media.

Selain bentuk tiub eustachian yang tidak sempurna, otitis media pada kanak-kanak juga disebabkan oleh sistem imun bayi yang rendah. Kekebalan yang kurang berkembang ini menyebabkan kanak-kanak rentan terhadap jangkitan pernafasan akut (ARI). ARI yang berlaku berulang kali pada kanak-kanak boleh menyebabkan jangkitan merebak ke telinga tengah. Selain itu, kelenjar adenoid dapat dijangkiti ARI dan kemudian merebak ke telinga tengah melalui tiub eustachian. Kekebalan yang rendah pada kanak-kanak akan meningkatkan kecenderungan otitis media menjadi lebih besar daripada orang dewasa.

Gejala otitis media

Biasanya, gejala otitis media akan muncul antara 2-7 hari selepas anak menghidap selesema atau ARI. Gejala yang muncul termasuk:

 • Selalunya menarik, mencengkam, atau memegang telinga.

 • Terdapat sakit di telinga ketika berbaring.

 • Merengsa dan menangis lebih kerap dari biasa.

 • Tiada selera.

 • Tidak bertindak balas terhadap bunyi rendah atau rendah.

 • Kesukaran tidur pada waktu malam.

 • Kehilangan keseimbangan.

 • Batuk.

 • Hidungnya berair.

 • Menghidap cirit-birit.

Baca juga: 4 Masalah Telinga Yang Boleh Menyerang Anda

Rawatan Otitis media

Secara amnya, gejala otitis media pada kanak-kanak akan pulih dengan sendirinya dalam beberapa hari. Untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang timbul, anda boleh menjaga anak anda sendiri di rumah, seperti:

 • Tutup telinga anak anda dengan masalah menggunakan kain atau tuala hangat.

 • Gunakan titisan telinga.

 • Beri ibuprofen atau parasetamol untuk mengurangkan demam.

Sekiranya keadaan anak anda tidak bertambah baik selama lebih dari 3 hari, segera berjumpa doktor. Doktor biasanya akan memberi anak anda sejenis ubat antibiotik untuk melegakan otitis media yang dialaminya. Walau bagaimanapun, penggunaan antibiotik ini benar-benar perlu berunding dengan doktor mengenai peraturannya.

Selanjutnya, prosedur rawatan lain yang biasanya juga disarankan oleh doktor untuk merawat otitis media yang cukup parah pada kanak-kanak adalah dengan menggunakan alat yang disebut grommet. Grommet adalah tiub kecil yang akan dimasukkan ke gegendang telinga anak anda untuk membantu mengalirkan cecair. Semasa menjalani prosedur ini, anda tidak perlu risau anak anda akan merasa sakit. Ini kerana doktor akan memberikan anestesia, jadi anak tidak akan merasa sakit ketika tiub dimasukkan ke dalam telinganya. Grommet akan membiarkan gendang telinga terbuka selama kira-kira 6-12 bulan. Apabila gendang telinga telah sembuh, grommet akan keluar sendiri.

Mengalami masalah pendengaran bukanlah sesuatu yang boleh diremehkan, terutamanya jika ini berlaku pada si kecil. Atas sebab ini, anda dapat mengelakkan keadaan ini berlaku dengan mengelakkan anak anda dari pelbagai risiko alahan dan faktor pencetus selesema. Sebabnya, kebanyakan otitis media pada kanak-kanak bermula dengan keadaan ARI yang berpanjangan. (TAS / AY)

Baca juga: Ketahui Kesihatan Anda Melalui Telinga Anda

Tangisan Bayi -GueSehat.com


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found