Makanan untuk Meningkatkan Kolesterol Baik | saya sihat

Kolesterol secara amnya sinonim dengan perkara negatif yang memudaratkan kesihatan. Sebenarnya, ada juga yang disebut kolesterol HDL baik yang penting untuk kesihatan, anda tahu. Pesakit kencing manis tidak hanya disarankan untuk mengawal kadar gula darah mereka, tetapi juga kadar kolesterol mereka. Selain mengurangkan kolesterol LDL buruk, peningkatan kadar kolesterol HDL juga sama pentingnya.

Mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kolesterol LDL buruk adalah penting. Walau bagaimanapun, makan makanan untuk meningkatkan kolesterol baik juga penting. Kolesterol baik berfungsi membasmi kolesterol jahat dalam badan.

Sekiranya tahap kolesterol HDL mencapai had normal, ia dapat membantu menghilangkan kolesterol jahat dan penumpukan plak dalam darah. Oleh itu, kolesterol baik juga membantu mencegah penyakit jantung, serangan jantung, dan strok.

Jadi, mulai sekarang banyakkan pengambilan makanan untuk meningkatkan kolesterol baik!

Baca juga: Ibu, Ketahui Senarai Makanan Menurunkan Kolesterol untuk Wanita Hamil!

7 Makanan untuk Meningkatkan Kolesterol Baik

Makan sebilangan makanan untuk meningkatkan kolesterol baik ini!

1. Minyak Zaitun

Minyak zaitun adalah sejenis lemak yang menyihatkan jantung. Minyak zaitun merangkumi makanan untuk meningkatkan kolesterol baik. Pengambilan minyak zaitun dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL buruk dalam badan. Walau bagaimanapun, jangan terlalu banyak mengkonsumsi minyak zaitun minyak zaitun dara tambahan, kerana mempunyai kalori yang cukup tinggi.

2. Biji Biji

Bijirin penuh atau biji-bijian, termasuk beras perang, dapat menurunkan kadar kolesterol LDL buruk. Akibatnya, bijirin penuh Ia juga akan meningkatkan kadar kolesterol HDL. Inilah sebabnya bijirin penuh termasuk makanan untuk meningkatkan tahap kolesterol baik. Biji-bijian utuh mengandungi serat larut, sehingga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL buruk.

3. Buah Serat Tinggi

Buah-buahan yang mempunyai kandungan serat tinggi, seperti epal dan pir, dapat menurunkan kadar kolesterol LDL buruk dan meningkatkan kadar kolesterol baik HDL. Jadi, biasakan memakan buah-buahan ini agar badan lebih sihat.

4. Lemak Ikan

Asid lemak omega-3 yang terkandung dalam ikan termasuk makanan untuk meningkatkan kolesterol HDL yang baik. Berikut adalah beberapa ikan yang mengandungi asid lemak omega-3 untuk dimakan:

  • Salmon
  • Tuna
  • Sardin

Pakar menasihati kita untuk makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Sekiranya sukar bagi anda untuk makan ikan, cubalah mengambil asid lemak omega-3 dalam bentuk suplemen.

Baca juga: Makan Telur Setiap Hari Selamat untuk Tahap Kolesterol!

5. Kacang

Kacang-kacangan, seperti kacang almond dan kacang tanah, juga mengandungi lemak yang sihat. Selain itu, kacang juga kaya dengan serat dan sebatian yang disebut sterol tumbuhan. Sterol tumbuhan menghalang penyerapan kolesterol dalam badan.

Jadi, jangan terkejut jika kacang termasuk makanan untuk meningkatkan kolesterol. Namun, jangan terlalu banyak mengkonsumsi kacang-kacangan, ya. Ini kerana kacang tinggi kalori.

6. Benih Chia

Biji Chia adalah sumber asid lemak omega-3, serat, dan nutrien penting lain. Mengonsumsi biji chia secara berkala membantu menurunkan kadar kolesterol LDL, meningkatkan kadar kolesterol HDL, dan menurunkan tekanan darah tinggi.

7. Alpukat

Alpukat termasuk makanan untuk meningkatkan kolesterol baik juga, anda tahu. Buah ini kaya dengan folat dan lemak tak jenuh tunggal. Lemak ini menurunkan kadar kolesterol LDL buruk, dan mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung.

Baca juga: Manfaat Lemon untuk Kesihatan: Mencegah Kanser, Menurunkan Kolesterol, Melegakan Asid Perut

Sumber:

Garis Kesihatan. Makanan untuk Meningkatkan HDL Anda. Mac 2019.

Ayerza Jr. R. Coates W. Kesan Diet -Linolenik Asid Lemak Berasal dari Chia ketika Fed sebagai Biji Tanah, Biji Biji dan Minyak pada Kandungan Lipid dan Komposisi Asid Lemak pada Plasma Tikus. 2007.

The American Journal of Clinical Nutrition. Kesan bijirin penuh dan halus dalam diet penurunan berat badan pada penanda sindrom metabolik pada individu dengan lilitan pinggang yang meningkat: percubaan makan terkawal secara rawak. Jun 2014.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found