mengatasi pedih ulu hati tanpa ubat - guesehat.com

Pedih ulu hati bukan hanya disebabkan oleh makan lewat, tetapi juga boleh dipicu oleh tahap tekanan yang berlebihan.

Pada mulanya saya tidak mempercayai ini, memandangkan saya jenis yang selalu makan tepat pada waktunya dan cuba mengelakkan makanan pelik yang menyebabkan perut buncit. Namun, setelah saya menarik balik beberapa peristiwa baru-baru ini - banyak usaha tarikh akhir tidak pasti, minggu ulang tahun anak-anak, ditutup dengan percutian bersama keluarga besar — ​​sepertinya saya tidak merasa letih dan tertekan. Dua kombinasi buruk yang cepat menghilangkan kesihatan saya.

Jadi, bagaimana saya segera mendiagnosis bahawa apa yang saya alami adalah pedih ulu hati, bukan sakit perut biasa? Pulang dari percutian, saya merasakan sakit di perut saya dan perasaan ini berterusan setelah saya selesai makan tengah hari. Di samping itu, saya berasa mual dan muntah beberapa kali.

Sakit di perut sebenarnya agak ringan, tidak memerlukan saya berehat di tempat tidur (rehat di atas katil). Namun, ulser yang saya rasakan menjadi agak menjengkelkan setelah bertahan lebih dari 24 jam dan hanya reda sejurus selepas menelan ubat ulser.

Menyedari ini bukan keadaan darurat, saya memutuskan untuk membuat pemerhatian di rumah dan menetapkan 7 hari sebagai had masa maksimum untuk berjumpa doktor sekiranya kesakitan yang saya rasakan berterusan.

Sebenarnya, pedih ulu hati ini dapat diatasi dalam masa 4 hari! Berikut adalah beberapa usaha yang saya lakukan sehingga kesakitan hilang sepenuhnya:

1. Mengenal pasti punca tekanan. Tekanan, tekanan, atau kegelisahan sedikit baik untuk membuat kita ingin mencapai sesuatu yang lebih baik. Tetapi, jika terlalu banyak, ia akan mempengaruhi kesihatan kita. Pada wanita, bahagian pertama yang diserang biasanya adalah perut. Dalam kes saya, sebaik sahaja pedih ulu hati, saya segera mengetahui apa yang mengganggu fikiran saya selama ini - dan itu tidak diterima dengan rahmat. Dengan menyedarinya (dan tidak menafikannya), saya mengajak tubuh dan jiwa untuk bekerjasama menuju penyembuhan. Tidak mencari kambing hitam.

2. Elakkan minuman berkafein. Sebagai peminat kopi yang besar, ini adalah perkara paling sukar! Sejak serangan ulser pertama saya, saya menyedari bahawa untuk sementara minum kopi bukanlah sesuatu yang bijak untuk dilakukan. Anda tahu, kafein dalam kopi boleh memicu asid perut meningkat.

3. Ambil ubat gastrik. Pastikan minum ubat pedih ulu hati (antasid) sebelum makan. Pastikan ubat ini tersedia di meja anda untuk rawatan jangka pendek. Sejak pertama kali saya merasa sakit di usus, saya segera memijak gas ke farmasi terdekat untuk membelinya. Kerana, ternyata ubat ulser di rumah telah tamat tiga tahun lalu. Ini bermaksud sudah lama sejak perut mengalami ulser terakhir kali. Walaupun ubat ulser dijual di kaunter di mana-mana kedai ubat, pastikan anda tidak meminumnya lama untuk mengelakkan kesan buruk ubat ini.

4. Makan dengan sihat dalam bahagian kecil, tetapi kerap. Saya masih makan nasi, selada, timun, dan tomato. Namun, makanlah dengan sup ayam suam. Saya juga mengelakkan sayur-sayuran dan buah-buahan yang tinggi kandungan gas seperti brokoli dan epal, makanan goreng, dan hidangan pedas. Jadi, apa yang harus dimakan dan berapa banyak yang harus dijaga.

5. Jaga aktiviti ringan. Apabila saya mengalami pedih ulu hati, saya cuba mengalihkan fikiran dengan melakukan perkara yang menggembirakan saya gembira. Salah satunya adalah untuk terus aktif. Daripada berbaring sepanjang hari.

6. Ikhlas. Anda boleh katakan ini adalah kunci utama untuk semua penyakit penyembuhan, terutama bisul. Setelah mengetahui bagaimana tekanan saya, saya cuba menerima bahawa saya melakukan yang terbaik, tetapi beberapa perkara - banyak perkara, bahkan - tetap di luar kawalan saya. Ikhlas bermaksud berserah kepada Tuhan Yang Maha Esa. Dengan ikhlas, tubuh, fikiran, dan jiwa akan seimbang dan harmoni antara satu sama lain. Keadaan ini membolehkan tubuh menyembuhkan dirinya sendiri dan menjaga kesihatannya sendiri.

Setelah melakukan semua itu, pedih ulu hati hilang tanpa perlu pergi ke pejabat doktor. Kesakitan ini juga harus menjadi bahan refleksi agar kita dapat mengawal tekanan dengan lebih baik, dan membersihkan sisa-sisa emosi negatif yang sering terkumpul di dalam hati.

Jadi, jangan tunggu sehingga pedih ulu hati menjadi kronik. Jejaki penyebabnya dengan segera dan atasi kali pertama rasa sakit di perut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found