Penyebab kenaikan berat badan pada diabetes

Bersenam secara teratur, makan dengan betul, dan menjaga berat badan yang sihat adalah teras rawatan diabetes jenis 2. Bagi sesetengah orang yang menghidap diabetes, ketiga perkara ini cukup untuk mengawal gula darah. Ketika semua usaha telah dilakukan, tetapi gula darah tetap tidak terkawal, biasanya dibantu oleh terapi insulin.

Suntikan insulin adalah salah satu pilihan rawatan yang dapat membantu pesakit diabetes menguruskan gula darah mereka. Walau bagaimanapun, penggunaan insulin sering menimbulkan masalah, iaitu kenaikan berat badan. Ya, salah satu penyebab kenaikan berat badan pada pesakit diabetes adalah kesan sampingan ubat-ubatan, terutamanya insulin.

Bagi sesetengah orang yang menghidap diabetes, ini boleh mengecewakan. Di satu pihak, kenaikan berat badan adalah tanda bahawa insulin berfungsi. Ini bermaksud bahawa tubuh menggunakan gula, lemak, dan protein dengan lebih berkesan dan mampu menyimpan nutrien. Tetapi di sisi lain, kenaikan berat badan tentu saja sesuatu yang tidak diinginkan oleh seseorang, termasuk orang yang menghidap diabetes. Jadi apa jalan penyelesaiannya?

Baca juga: Petua untuk mengawal gula darah ketika diabetes sakit

Punca Peningkatan Berat Badan dalam Diabetes

Biasanya, selera makan akan meningkat apabila gula darah tinggi. Ini adalah gejala utama diabetes. Apabila badan kita menggunakan nutrien dengan lebih baik dan dapat menyimpannya, pengambilan makanan mesti disesuaikan untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

Oleh itu, kita harus membuat penyesuaian lebih lanjut sekiranya kita ingin menurunkan berat badan. Sekiranya pengambilan makanan (jumlah dan jenis) tidak disesuaikan, berat badan akan meningkat secara automatik. Salah satu penjelasannya adalah, risiko dehidrasi yang lebih tinggi pada pesakit diabetes kerana kerap membuang air kecil. Untuk mengatasi dehidrasi, orang yang menghidap diabetes sering haus dan minum banyak.

Pada orang yang menghidap diabetes yang menggunakan insulin, faktor insulin ini cukup besar dalam meningkatkan berat badan. Ubat-ubatan untuk menurunkan gula darah kadang-kadang mempunyai kesan sampingan dari kenaikan berat badan.

Baca juga: Menghidap Diabetes dan Hipertensi pada masa yang sama, inilah yang mesti anda lakukan!

Cara Mengatasi Peningkatan Berat Badan dalam Diabetes

Jadi, apa yang boleh dilakukan? Sekiranya kenaikan berat badan disebabkan oleh kesan sampingan insulin, ia pasti tidak boleh menghentikan insulin sahaja. Oleh itu, terdapat 3 cara untuk melakukannya:

1. Tingkatkan diet dan senaman

Jawapan yang paling asas dan penting adalah mengatur semula diet dan senaman. Bercakap dengan doktor dan pakar pemakanan anda mengenai diet yang boleh mengambil kira kesan insulin. Lakukan lebih banyak aktiviti fizikal atau senaman setiap hari.

Kadang kala, dos insulin mesti disesuaikan semasa bersenam. Namun, jangan sesuaikan dos atau masa insulin sendiri untuk menampung lebih banyak kalori. Diabestfriend akan mengalami kenaikan berat badan yang lebih banyak. Sekiranya anda ingin menyesuaikan dos insulin, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

2. Nilai semula jenis insulin dan ubat diabetes yang digunakan

Sekiranya Diabestfriend tidak dapat mengikuti kenaikan berat badan dengan mengurangkan pengambilan kalori dan menambah lebih banyak aktiviti, cubalah menilai jenis insulin yang telah anda gunakan. analog insulin (manusia insulin diubahsuai) biasanya menyebabkan kenaikan berat badan kurang.

Beberapa ubat untuk diabetes jenis 2 juga mempunyai manfaat tambahan untuk menyebabkan penurunan berat badan. Diabestfriend boleh berbincang dengan doktor anda jika anda mahukan ubat ini, atau jika anda ingin menyesuaikan dos insulin anda.

Baca juga: Inilah 4 Jenis Insulin untuk Rawatan Diabetes

3. Banyak rundingan dengan doktor

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah bertanya kepada doktor anda secara langsung. Pastikan Diabestfriend memahami penyebab kenaikan berat badan, ubat mana yang mempunyai kesan sampingan dari kenaikan berat badan, dan apakah ada ubat alternatif yang tersedia.

Peningkatan berat badan juga boleh disebabkan oleh gangguan hormon tiroid. Doktor biasanya akan melakukan ujian atau pemeriksaan untuk melihat fungsi hormon tiroid. Keadaan hormon tiroid yang rendah juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Menguruskan diabetes adalah satu cabaran, jadi perlu dirancang dengan baik agar rawatan berjaya. Bercakap dengan doktor anda atau penyedia perkhidmatan kesihatan lain untuk rancangan pengurusan diabetes yang sesuai.

Baca juga: 6 Makanan ringan yang sihat untuk diabetes

Rujukan:

Kesihatan.Clevelandclinic.com. Apa yang perlu diketahui mengenai insulin dan kenaikan berat badan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found