Adakah benar bahawa rambut kucing menyebabkan Toxoplasma?

Apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar nama Toxoplasma? Ya, pasti ramai di antara anda yang segera mengaitkannya dengan kucing atau wanita hamil. Mitos penyebab toxoplasmosis, yang disebabkan oleh kelemumur kucing dan boleh berlaku pada wanita hamil, nampaknya harus dibuktikan lagi. Mari cari kebenaran!

Asal Toxoplasma dan Kaedah Penularan

Siapa kata kucing adalah satu-satunya haiwan yang dapat menyebarkan virus toxoplasma? Malah, beberapa haiwan lain seperti burung, ikan, arnab, anjing, kambing hingga babi dan mamalia jenis lain juga boleh membawa parasit toxoplasma gondii, kamu tahu! Parasit ini akan membiak terutamanya di usus kecil haiwan berdarah panas dan menghasilkan oosit yang berbentuk seperti telur. Telur ini kemudian akan menetas dan hidup di haiwan dan manusia yang dijangkiti. Selain itu, parasit berbahaya ini juga boleh dijumpai dalam makanan yang tercemar atau dalam keadaan tidak bersih. Contohnya, seperti daging dan telur separuh masak dan buah atau sayur yang belum dibasuh. Boleh jadi, kotoran peliharaan ibu mengandung oosit toksoplasma juga boleh membawa kuman Toxoplasma dan menyebabkan jangkitan pada tubuh manusia. Jadi, tidak ada salahnya berhati-hati ketika anda ingin membuang atau membersihkan kotoran haiwan ini, ya! Setelah melakukan aktiviti di kebun, anda harus segera mencuci tangan kerana sista toxoplasma dapat hidup di dalam tanah untuk jangka waktu tertentu.

Sekiranya Terlibat…

Malangnya, mitos bahawa kebanyakan wanita hamil menderita toksoplasmosis adalah benar. Menurut kajian baru-baru ini, dianggarkan sebanyak 40 peratus wanita hamil positif toksoplasmosis pada awal kehamilan. Keadaan ini mengganggu kesihatan ibu dan keadaan janin yang mudah dijangkiti. Akibatnya, tidak jarang banyak bayi dilahirkan kurang upaya, seperti penglihatan yang tidak sempurna atau kehilangan pendengaran di telinga mereka. Sekiranya anda tidak berhati-hati semasa mengandung, kuman penyebab toxoplasmosis boleh memasuki badan dan meningkatkan kemungkinan kelainan yang berlaku pada bayi yang akan dilahirkan. Bukan hanya mempengaruhi saraf, bayi anda juga boleh dipengaruhi oleh kelewatan perkembangan psikomotor dan gangguan kecerdasan. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengenali gejala toksoplasmosis pada mereka yang sudah dewasa, terutamanya ibu yang sedang hamil. Perhatikan simptom di bawah!

  1. Demam dan selesema
  2. Keletihan berlebihan
  3. Sakit kepala dan sakit tekak
  4. Gangguan pada kulit
  5. Kelenjar getah bening yang diperbesar

Walaupun kelihatan sederhana dan mungkin doktor akan mengatakan bahawa keadaan di atas hanyalah gejala selesema ringan, anda masih harus berwaspada! Kerana sebenarnya, hanya sekitar 10 hingga 20 peratus orang dengan toksoplasmosis menunjukkan gejala. Bagaimana jika terkena? Berita baiknya ialah penghidap toksoplasmosis dapat dirawat! Pengendalian dan penjagaan wanita hamil yang terkena penyakit ini mesti dilakukan lebih awal untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan pada janin di rahim. Beberapa ubat suka piramycin atau pyrimethamine plus sulfadiazine akan diberikan oleh doktor. Selain itu, Ibu juga boleh melakukan pemeriksaan berkala dengan menjalani ujian makmal TORCH. Ujian ini terdiri daripada 4 langkah, iaitu untuk mengenal pasti parasit Toxoplasma, rubela, Cytomegalovirus (CMV), dan herpes.

Cegah Awal

Setelah mengetahui pelbagai fakta mengenai sebab dan gejala toxoplasmosis, pasti anda juga harus mengetahui maklumat ini! Ya, bagaimana untuk mencegahnya. Pada hakikatnya, sama ada anda hamil atau tidak, kebersihan dan kesihatan haiwan kesayangan anda mesti sentiasa dijaga dan dijaga. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah penularan:

  1. Bersihkan kandang haiwan kesayangan anda setiap hari. Jangan malas membersihkan kotoran haiwan kerana boleh menyebarkan jangkitan setelah dibiarkan selama 36 hingga 48 jam.
  2. Semasa membersihkan kandang atau memandikan haiwan, pakai sarung tangan getah. Selepas itu terus membersihkan tangan dan kaki anda lagi.
  3. Jangan lupa memenuhi keperluan makanan dan minuman haiwan kesayangan anda sehingga mereka tidak mencari mangsa lain. Sentiasa menjaga makanan dalam keadaan kering atau berasal dari makanan dalam tin.
  4. Bawa haiwan kesayangan anda secara berkala untuk pemeriksaan kesihatan dan vaksinasi dan ujian toxoplasma.
  5. Ibu yang mempunyai haiwan peliharaan harus lebih berwaspada dalam menjalankan aktiviti rumah tangga setiap hari. Ibu digalakkan untuk selalu memasak daging yang dimasak dengan baik, membersihkan setiap bahan makanan sebelum diproses dan menggunakan sarung tangan ketika berkebun untuk mengurangkan kontak dengan parasit yang ditularkan oleh rambut atau najis haiwan.

Berhati-hati dengan penyebab toksoplasmosis, ya! Jangan lupa untuk berkongsi maklumat ini dengan rakan dan keluarga anda! (GS / OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found