Kurap atau Tinea Capitis pada Kanak-kanak - Guesehat.com

Pernah dengan istilah kurap? Kurap atau istilah perubatan tinea capitis adalah jangkitan kulat pada kulit kepala yang sering menyerang kanak-kanak. Kulat mempunyai bentuk bulat menyerupai cacing, terutama pada bayi dan anak-anak sehingga disebut kurap.

Jangkitan ini sangat menular, dan penularan paling banyak adalah dari haiwan ke manusia. Tinea capitis bukan sahaja menyerang kulit kepala, tetapi juga boleh menyerang bahagian tubuh anak yang lain. Sesungguhnya bahagian yang paling kerap terkena jangkitan ini adalah kulit kepala dan bahagian kepala yang lain (termasuk muka).

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai pencegahan dan rawatan kurap atau tinea capitis healthline.com:

Baca juga: Penyakit Kulit pada Bayi

Ini adalah gejala utama tinea capitis

Gejala tinea capitis sering bermula dengan munculnya ruam merah pada kulit. Ruam boleh menjadi satu atau tersebar di beberapa bahagian kulit. Oleh itu, Ibu perlu terus memeriksa keseluruhan kulit si kecil anda. Sekiranya ruam di kulit kepala, banyak yang salah kerana kelemumur atau penutup buaian. Tinea capitis pada rambut boleh menyebabkan keguguran rambut di kawasan di mana ruam.

Secara amnya, tinea capitis paling kerap menyerang kanak-kanak berumur 2-10 tahun. Walau bagaimanapun, jangkitan kulat ini juga dapat dijumpai pada bayi di bawah usia 2 tahun. Tinea capitis juga dapat muncul di wajah dan menyebabkan gatal, jadi dari luar terlihat seperti eksim atau dermatitis atopik. Lama kelamaan, jangkitan kulat ini dapat membesar dalam bentuk lingkaran dengan diameter hingga 1 inci. Anak kecil anda juga akan merasa gatal pada ruam.

Tinea capitis pada kulit kepala juga dapat membesar dan bertambah buruk, sehingga disebut kerion. Kerion adalah lesi atau sakit di kawasan di mana ruam pertama kali muncul. Sekiranya bayi anda mempunyai kerion, dia akan mengalami gejala ruam dan melembutkan kelenjar getah bening di lehernya. Bahagian kulit lain yang boleh dipengaruhi oleh keadaan ini adalah:

 • Pipi
 • Dagu
 • bahagian mata
 • dahi
 • Hidung

Tinea capitis memang boleh menyerang si kecil di mana-mana bahagian badan, tetapi tidak selalu kelihatan dalam bentuk bulat. Jangkitan kulat pada badan ini biasanya disebut tinea corporis dan juga sering terjadi pada kanak-kanak.

Baca juga: Gejala dan Rawatan Ekzema pada Bayi

Bagaimana Tinea Capitis Diagnosis?

Doktor secara amnya akan mendiagnosis tinea capitis dengan melakukan pemeriksaan fizikal dan melihat sejarah perubatan anak anda. Jangkitan jamur ini biasanya mempunyai ciri dan bentuk yang khas, sehingga doktor dapat mendiagnosisnya hanya dengan pemeriksaan fizikal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes doktor memerlukan pemeriksaan terperinci menggunakan mikroskop.

Apakah faktor risiko tinea capitis?

Bayi dengan keadaan tertentu mempunyai risiko lebih tinggi terkena tinea capitis, seperti:

 • Tinggal di kawasan dengan suhu yang hangat (kulat tinea tumbuh subur di persekitaran yang hangat dan lembap)
 • Mempunyai hubungan langsung dengan kanak-kanak atau haiwan lain yang mempunyai tinea capitis
 • Mempunyai sistem imun yang rendah, termasuk kanak-kanak yang menjalani rawatan barah
 • Kekurangan zat makanan.

Bagaimana Tinea Capitis dirawat pada bayi?

Rawatan untuk tinea capitis bergantung kepada keparahan keadaan itu sendiri. Sebagai contoh, anak kecil anda hanya mempunyai satu atau dua ruam merah dan bersisik kecil, jadi doktor hanya akan memberi anda krim sebagai ubat. Contoh krim yang biasa digunakan untuk merawat tinea capitis adalah:

 • Clotrimazole
 • Mikonozale
 • Terbinafine (berjumpa dengan doktor anda sebelum digunakan)
 • Tolnaftate

Penggunaan krim ini biasanya hanya digunakan pada kulit anak di mana-mana bahagian sebanyak 2-3 kali sehari. Ibu hanya perlu memakainya pada bahagian badan tempat ruam berada.

Selain krim, doktor biasanya juga akan memberi syampu antijamur jika ruam merosakkan kesihatan kulit kepala. Walau bagaimanapun, syampu ini tidak boleh digunakan sebagai rawatan yang berkesan.

Sekiranya setelah diberi krim ruam tinea capitis, anak anda tidak sembuh dan membesar, doktor biasanya akan memberi ubat antikulat oral (cair). Sekiranya jangkitannya teruk, proses penyembuhan biasanya memakan masa 4-6 minggu.

Bagaimana Mencegah Tinea Capitis pada Bayi?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, haiwan peliharaan dapat menyebarkan tinea capitis ke anak kecil anda. Oleh itu, jika anda mempunyai haiwan kesayangan di rumah, berhati-hatilah. Periksa sama ada haiwan kesayangan anda gatal, ruam bersisik, atau tompok botak pada kot dan kulitnya. Mengenal dan merawat tinea capitis pada haiwan peliharaan dapat mengelakkan penularan ke anak kecil anda.

Di samping itu, anda tidak boleh berkongsi atau meminjamkan barang-barang berikut dengan anak-anak lain:

 • Jepit rambut
 • Sikat
 • Pengikat rambut
 • Topi

Sekiranya anak anda atau bayi lain mempunyai tinea capitis, meminjamkan barang-barang ini satu sama lain dapat memudahkan penularan jangkitan kulat.

Baca juga: Mencegah Sakit Kepala pada Bayi

Tinea capitis memang boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada si kecil, tetapi jangkitan kulat ini sangat mudah untuk diubati. Jadi, anda perlu terus memeriksa kulit si kecil di seluruh bahagian badan. Kerana keadaan ini sangat mudah menular kepada anak-anak. Oleh itu, lebih baik mengambil langkah berjaga-jaga. (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found