Petua Membantu Rakan dalam Kesukaran | saya sihat

Sebagai makhluk sosial, Geng Sihat pasti memerlukan sokongan dalam hidup. Sama ada dari keluarga atau rakan terdekat yang sentiasa ada di sisi anda untuk memberi sokongan ketika menghadapi masa sukar. Ketika sahabat anda nampaknya menghadapi masalah kesihatan mental atau sedang berjuang, mereka mungkin merasa sendirian. Oleh itu, sokongan rakan seperti anda akan sangat penting, anda tahu!

Tetapi, bagaimana kita memberikan sokongan kepada rakan? Apa yang patut kita buat? Baiklah, mungkin soalan itu terlintas di fikiran anda ketika anda ingin menolong rakan yang menghadapi masalah. Ini wajar kerana sudah tentu anda ingin memberikan sokongan terbaik agar rakan anda tidak lagi menghadapi masalah.

Sebenarnya, menyokong rakan yang mengalami kesukaran dapat menimbulkan dilema yang cukup sukar, terutama jika apa yang anda lakukan sebenarnya menimbulkan masalah baru.

Baca juga: Positif Beracun, Bahaya Sentiasa Berfikir Positif

Petua Menolong Rakan dalam Kesukaran

OK, sebagai rakan, anda boleh yakin bahawa anda akan mendengar keluhan rakan anda dan cuba menghiburkannya. Sebenarnya, anda mungkin mencadangkan agar dia memberitahu ibu bapanya mengenai masalah itu atau berjumpa dengan ahli psikologi.

Kadang-kadang, ia berfungsi. Namun, tidak sedikit yang gagal kerana rakan yang menghadapi masalah hanya mempercayai anda dan bergantung kepada anda untuk membantunya mengatasi masalahnya.

Sudah tentu, berada dalam kedudukan itu akan menyukarkan anda. Bagaimanapun, adalah tidak adil bagi anda untuk diletakkan sebagai satu-satunya orang yang menyokong orang lain. Anda boleh melakukan yang terbaik untuk membantu rakan anda.

Namun, pada akhirnya, anda tidak mempunyai kekuatan untuk membuat orang lain merasa lebih baik, geng! Jadi, agar anda tidak keliru, berikut adalah tiga perkara penting yang perlu anda ketahui semasa memberi sokongan kepada rakan yang memerlukan pertolongan.

1. Memberi respons dengan baik.

Apabila rakan anda memberitahu anda bahawa anda harus merahsiakan sesuatu, balas dengan mengatakan: "Saya akan merahsiakan apa sahaja yang anda katakan kepada saya, kecuali anda akan menyakiti diri sendiri, orang lain, atau bahkan disakiti oleh seseorang." Sekiranya anda mengatakannya, kemungkinan besar rakan anda tidak akan memberitahu anda masalahnya. Namun, hukuman itu adalah perlindungan diri anda, geng!

2. Fokus pada perasaan rakan anda.

Jangan menumpukan perhatian kepada perkara buruk yang diadukan oleh rakan anda. Sebagai gantinya, tanyakan kepadanya apa yang dia lakukan beberapa waktu sebelum itu yang membuatnya bahagia. Atau, apa yang akan dia lakukan untuk kebahagiaannya sendiri.

Jangan lupa untuk membincangkan apa yang anda berdua lakukan dan merancang percutian bersama. Tidak apa-apa memberi nasihat kepada rakan anda supaya dia dapat menikmati hidupnya, walaupun dia tidak semestinya mahu melakukannya.

3. Jaga kesihatan diri. Sebelum menolong rakan, pastikan bahawa anda menjaga diri anda dengan baik. Walau bagaimanapun, anda akan dapat menyokong orang lain dengan lebih baik, sama ada keluarga atau rakan, sekiranya anda dapat menjaga diri sendiri. Oleh itu, terus menjaga diri anda dan menjadi rakan kepada diri sendiri, geng!

4. Ingat bahawa kedudukan anda adalah rakan, bukan ahli psikologi!

Semasa memberi pertolongan kepada rakan yang menghadapi masalah, ingatlah bahawa kedudukan anda sebagai rakan tidak sama dengan psikologi. Oleh itu, ingatlah bahawa menolong rakan tidak bermaksud anda berusaha untuk mendiagnosis masalah mereka atau memberikan nasihat atau rawatan perubatan.

Anda juga tidak perlu membuat keputusan untuk rakan anda, menyelesaikan semua masalah rakan anda, menyuruh mereka berhenti merasa seperti itu, atau meminimumkan perasaan mereka, terutamanya jika anda tidak memahaminya.

Baca juga: Luangkan Masa dengan Kawan, Bagus untuk Kesihatan Mental

Jadi, bagaimana anda dapat menolong rakan yang menghadapi masalah? Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan, geng!

Beritahu Mereka Anda Bimbang. Sekiranya anda bimbang tentang rakan, penting untuk memberitahu mereka apa perubahan yang berlaku kepada mereka yang membimbangkan anda. Tanyakan kepada mereka apa yang berlaku tanpa membuat andaian. Sebilangan orang sukar untuk membincangkan masalah mereka. Walau bagaimanapun, masih penting untuk bertanya apa yang boleh anda lakukan untuk membantu. Biarkan rakan anda memberitahunya apa yang dia perlukan.

Jadilah Pendengar yang Baik. Sekiranya rakan anda mengalami sesuatu yang sukar atau membingungkan, dengarkan masalahnya tanpa pertimbangan. Menahan keinginan untuk memberi nasihat. Sesekali, renungkan kembali apa yang anda dengar sehingga mereka tahu anda mendengar masalahnya. Kemukakan soalan dan bukannya mengulas masalahnya.

Berkongsi pengalaman. Sekiranya anda pernah menghadapi masalah seperti itu, anda mungkin mempunyai lebih banyak maklumat untuk mengatasi masalah tersebut. Jadi, jangan ragu untuk berkongsi pengalaman dan maklumat ini dengan rakan anda. Dengan cara itu, rakan anda tidak akan merasa keseorangan. Ingat bahawa setiap orang adalah unik. Anda boleh berempati dengan masalah rakan, tetapi tidak tahu bagaimana perasaannya.

Baca juga: Ciri-ciri Orang Beracun yang Harus Anda Elakkan!

Rujukan:

petani. Membantu Rakan yang Anda Bimbangkan

allwomenstalk. 8 Cara Cemerlang untuk Menyokong Rakan dalam Masalah ...

berjaga jaga. Kawan saya dalam masalah, apa yang perlu saya buat?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found