Cara Menambah Susu Rendah Secara Semula jadi - GueSehat.com

Selepas melahirkan, adakah anda mengalami masalah penyusuan? Ibu yang akan melahirkan bayi untuk pertama kalinya pasti merasa sedih ketika bekalan susu ibu rendah atau tidak keluar. Lalu, bagaimana menambah susu yang sudah sedikit semula jadi?

Pengeluaran susu rendah, apa yang menyebabkannya?

Sebelum mengetahui cara meningkatkan jumlah susu ibu yang sudah semestinya sedikit, anda juga harus mengetahui terlebih dahulu penyebab kecilnya pengeluaran susu. Menurut Elizabeth LaFleur, perunding laktasi di Mayo Clinic, terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan pengeluaran susu kurang semasa penyusuan.

"Melambatkan penyusuan, tidak sering menyusui, mengambil ubat tertentu, ibu yang gemuk, tekanan darah tinggi semasa kehamilan, dan diabetes yang tidak terkawal boleh mempengaruhi pengeluaran susu," kata Elizabeth. Selain itu, tekanan, kegelisahan, dan juga rasa malu boleh mempengaruhi bekalan susu ibu, anda tahu, ibu.

Kemudian, bagaimana Cara meningkatkan susu ibu yang sudah rendah secara semula jadi?

Jangan sedih dan takut ibu apabila bekalan susu ibu anda rendah! Sebelum ini, ibu pasti perlu mempunyai niat yang kuat agar tidak berputus asa dan bersemangat semasa proses penyusuan. Inilah cara meningkatkan jumlah susu ibu yang sudah semestinya sedikit yang boleh anda lakukan!

1. Cuba Menyusu Lebih Kerap

Cuba menyusukan bayi dengan lebih kerap dan biarkan si kecil memutuskan sendiri bila hendak berhenti menyusu. Semasa bayi anda menyusu, anda akan mengeluarkan hormon untuk menghasilkan susu ibu.

Jadi, semakin kerap bayi anda menyusu, semakin banyak susu dihasilkan dari payudara anda. Bayi yang baru lahir menyusui 8 hingga 12 kali sehari juga dipercayai dapat mengekalkan pengeluaran susu.

2. Elakkan Tekanan dan Cuba Rehat Yang Cukup

Tahukah anda bahawa tekanan boleh mempengaruhi pengeluaran susu? Ya, tekanan boleh menghalang pengeluaran susu, anda tahu, ibu. Seboleh-bolehnya elakkan tekanan semasa anda masih menyusu.

Ibu juga akan kurang tidur ketika menyusukan anak kecil anda. Cara mengatasi ini, Ibu boleh mencuri waktu tidur ketika anak kecil anda juga sedang tidur. Sekiranya anda cukup senang dan rehat, pengeluaran susu tidak akan terganggu.

3. Cuba Kekal Terhidrat

Sesiapa sahaja, terutamanya ibu yang sedang menyusui, sudah tentu perlu minum secukupnya. Sekiranya anda mengalami dehidrasi, ini akan mempengaruhi pengeluaran susu. Jadi, anda perlu memperhatikan pengambilan cecair anda dan cuba minum banyak air. Anda boleh mengambil minuman sihat lain, seperti teh atau jus tanpa gula tambahan atau kurang menggunakan gula.

4. Rangsangan Payudara Ibu Payudara

Anda boleh menggunakan pam payudara atau mengurut payudara anda selepas menyusui bayi anda. Rangsangan tambahan ini akan memberi isyarat kepada tubuh bahawa anda memerlukan lebih banyak susu.

Sebilangan besar ibu menyusu lebih suka mengurut daripada menggunakan pam payudara, kerana ia lebih semula jadi. Selama beberapa hari pertama penyusuan, urutan tangan yang lembut membuat anda berasa lebih santai, selesa, dan merangsang payudara anda untuk menghasilkan lebih banyak susu.

Tetapi jangan hanya merangsang, anda juga perlu tahu bagaimana menjaga payudara semasa menyusu!

jaga-jaga_penyakit_penyusuan_penyusuan

5. Cuba Makan Makanan Berkhasiat

Mulai sekarang, cubalah memenuhi keperluan pemakanan anda agar anda dapat meningkatkan pengeluaran susu. Ibu boleh makan makanan yang mengandungi vitamin dan mineral, seperti sayuran hijau, buah, daging, ayam, ikan, dan telur untuk membantu meningkatkan pengeluaran susu.

6. Penyusuan pada Kedua Payudara

Cuba mulakan penyusuan pada kedua payudara untuk meningkatkan pengeluaran susu. Anda secara bergilir memberi makan anak kecil anda di satu sisi payudara. Ini dilakukan agar tidak hanya satu bahagian payudara yang dirangsang untuk menghasilkan susu.

7. Cuba Menyusu Lebih Lama

Bayi yang baru lahir harus menyusui sekurang-kurangnya 10 minit di setiap sisi payudara anda. Sekiranya dia tertidur, cubalah membangunkannya dengan perlahan untuk meneruskan penyusuan. Semakin banyak masa bayi anda menyusu, semakin banyak susu akan dihasilkan.

8. Buat Kenalan Langsung

Melakukan hubungan kulit-ke-kulit secara langsung semasa anda menyusui si kecil akan mengatur suhu badannya dan mengurangkan tekanan. Anda boleh membuat sentuhan kulit-ke-kulit secara langsung dengan meletakkan si kecil di dada anda. Kajian menunjukkan bahawa melakukan ini dapat mendorong bayi untuk menyusui lebih lama dan menghasilkan lebih banyak susu.

9. Elakkan perkara yang mengurangkan bekalan susu ibu

Banyak perkara yang dapat menghalang pengeluaran susu. Mengambil pil kawalan kelahiran, terlalu banyak minum kafein, mengambil ubat tertentu, minum alkohol, atau merokok boleh mengganggu pengeluaran susu. Oleh itu, cubalah mengelakkan perkara itu, Ibu!

10. Cuba Percaya pada Diri Anda

Sebilangan besar ibu dapat mengekalkan bekalan susu ibu untuk bayinya. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak susu, cubalah untuk tidak membiarkan rasa takut dan tekanan merosakkan keyakinan anda untuk menyusu.

Cuba berbincang atau berbual dengan perunding laktasi atau kumpulan yang menyokong anda dalam proses penyusuan, sehingga anda berminat untuk menyusu dan dapat meningkatkan pengeluaran susu.

Sekarang, anda tahu bagaimana meningkatkan susu yang sudah rendah secara semula jadi, bukan? Ayuh, mulailah menggunakan kaedah di atas Mums! Oh ya, jika anda ingin bertanya, meminta nasihat, atau berkongsi pengalaman dengan ibu lain, anda boleh menggunakan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil, anda tahu. Lihat ciri-ciri sekarang! (TI / AS)

Sumber:

MayoKlinik. 2018. Apa yang menyebabkan bekalan susu rendah semasa menyusu? .

Murray, Donna. 2018. Cara Menetapkan atau Meningkatkan Bekalan Susu Ibu Secara Semula Jadi . Keluarga yang Sangat Baik.