Rawatan Diabetes dengan GLP-1 - Guesehat

Di kalangan pesakit kencing manis mungkin biasa dengan rawatan diabetes dengan GLP-1. Atau mungkin anda telah menggunakan ubat ini atas nasihat doktor? GLP-1 adalah salah satu terapi terbaru untuk diabetes, jika dibandingkan dengan ubat sebelumnya, baik ubat oral dan insulin.

Mengapa ubat baru diperlukan untuk diabetes? Harus diakui bahawa semasa diabetes mellitus pesakit akan mengalami kerosakan pada sel beta pankreas sebagai pengeluar insulin.

Ubat diabetes lama seperti sulfonylureas adalah ubat yang merangsang sel beta pankreas untuk menghasilkan insulin secara berterusan. Pada tahap tertentu, pankreas tidak lagi dapat menghasilkan insulin kerana "keletihan".

Baca juga: Inilah Cara Menurunkan Gula Darah dengan Cepat

Sebab Pembangunan GLP-1

Ketika penderita diabetes jenis 2 masih dalam tahap awal untuk mengembangkan daya tahan insulin, sel beta di pankreas sebenarnya masih mampu menghasilkan insulin. Tetapi lama kelamaan keletihan berlaku dan lebih banyak sel beta pankreas mati sehingga insulin yang dihasilkan tidak lagi mencukupi untuk mengatur gula yang beredar di dalam badan.

Pada tahap ini, ubat oral tidak lagi berkesan, jadi rawatan diperlukan yang diharapkan dapat memperbaiki sel beta pankreas. Bagaimana dengan insulin? Suntikan insulin memang boleh menjadi penyelesaian apabila pankreas tidak lagi dapat menghasilkan insulin. Tetapi masih tidak menyelesaikan masalahnya, iaitu memperbaiki sel beta di pankreas. Malah pesakit akan bergantung pada insulin.

Selain itu, tidak mudah memberi insulin, termasuk potensi risiko hipoglikemia jika pesakit tidak rajin memantau dos, diet, dan jadual suntikan. Salah satu konsep rawatan terbaru yang dapat mengatasi masalah ini adalah terapi dengan incretin.

Baca juga: Gula Darah Stabil, Bolehkah Anda Berhenti Mengambil Ubat Diabetes?

Rawatan Diabetes dengan GLP-1

Incretin adalah hormon yang dihasilkan di dalam usus, yang sering disebut hormon peptida. Terdapat dua jenis hormon incretin, iaitu: Polipeptida insulinotropik yang bergantung kepada glukosa (GIP) dan Peptida-Seperti Glukagon-1 (GLP-1). Apakah fungsi kedua-dua hormon ini?

Semasa kita makan, kedua hormon ini diaktifkan dan bergerak ke sel beta dan "memberitahu" sel beta untuk menghasilkan insulin. Insulin diperlukan untuk memasukkan gula ke semua sel badan.

Tetapi sayangnya, dalam proses ini tubuh juga mengeluarkan enzim DPP-4 yang menghalang kerja GLP-1. Kemunculan enzim DPP4 ini pastinya menyebabkan insulin tidak dapat dihasilkan. Oleh itu, timbul idea untuk menghambat enzim ini, salah satunya dengan ubat penghambat DPP4 (penghambat DPP4) yang bertujuan untuk menjaga GLP-1 berfungsi untuk merangsang sel pankreas untuk melepaskan insulin.

Sekarang selain menghalang DPP4, ada cara lain agar GLP-1 masih dapat menjalankan tugasnya. Kemudian mengembangkan klon GLP-1 atau dipanggil analog GLP-1 yang mempunyai tindakan yang sama dengan GLP-1 semula jadi.

GLP-1 berfungsi untuk meningkatkan kepekaan insulin. Di samping itu, hasil kajian awal haiwan menunjukkan bahawa GLP-1 dapat mencegah kerosakan sel beta pankreas selanjutnya.

GLP-1 mempunyai kesan yang sama dengan perencat DPP-4, termasuk meningkatkan rembesan insulin, menurunkan rembesan glukagon, pengosongan gastrik yang berdampak pada penurunan berat badan. Di samping itu, ia meningkatkan bilangan sel beta pankreas, meningkatkan massa sel beta, dan mengurangkan risiko hipoglikemia.

Secara amnya, ubat GLP-1 ini selamat. Kesan sampingan yang biasa adalah mual, muntah dan cirit-birit, yang dapat diatasi dengan pemberian dos secara beransur-ansur. Sekarang ada GLP-1 dengan formula pelepasan perlahan, sehingga dos dilepaskan secara beransur-ansur ke dalam badan.

Bagaimana cara menggunakan GLP-1? GLP-1 tersedia dalam bentuk suntikan, serupa dengan insulin. Gunakannya dengan pen. Pada masa ini, 5 jenis ubat GLP-1 atau incretin tiruan (mimetik) telah dikembangkan, iaitu exenatide, liraglutide, lixisenatide, dan dulaglutide dengan dos suntikan yang berbeza. Rujuk doktor untuk penggunaannya.

Baca juga: 7 Mitos Sesat Mengenai Ubat Diabetes

Rujukan:

Diabetesjournals.org. Pelbagai Tindakan GLP-1 pada Proses Rembesan Insulin yang Merangsang Glukosa

Sciencedirect.com. Kemas kini terbaru mengenai agonis GLP-1: Kemajuan & cabaran semasa