Gejala Demam Sakit Tenggorokan pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Sekiranya si kecil anda demam, itu mungkin tanda dia sakit tekak. Beberapa kes menunjukkan radang tekak disertai dengan demam yang sangat tinggi

tinggi. Terutama jika ternyata ubat penurun demam tidak dapat menurunkan suhu badan si kecil. Kemungkinan besar terdapat faktor pencetus lain, iaitu radang tekak.

Cuma, ibu tidak boleh menjadikan demam sebagai satu-satunya penanda aras. Apabila anak anda demam, itu tidak bermakna dia mengalami sakit tekak. Ada perkara lain yang harus anda ketahui!

Tiga Tanda Utama Sakit Tenggorokan pada Kanak-kanak

Tanda pertama radang tekak pada anak kecil anda adalah demam. Untuk mengesahkan ini, perhatikan jika terdapat dua tanda lain. Contohnya, semasa makan. Sekiranya dia cenderung enggan makan atau mengatakan dia mengalami sakit tekak ketika menelan makanan, dia mungkin mengalami radang tekak.

Selain itu, tanda seterusnya adalah batuk dan hidung berair. Keradangan disebabkan oleh virus atau bakteria, yang menyerang tekak. Inilah juga penyebabnya

Si kecil mengalami batuk. Batuk biasanya disertai dengan hidung berair. Jadi, tiga tanda atau gejala utama yang harus anda perhatikan adalah demam, sakit ketika menelan, dan batuk disertai dengan hidung berair.

Keradangan sembuh dengan sendirinya

Ramai ibu bapa bertanya berapa lama demam dan sakit tekak akan berlanjutan. Sebenarnya, penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya. Jadi, sakit tekak boleh hilang secara semula jadi. Selagi si kecil minum banyak, sakit tekak akan sembuh lebih cepat.

Ibu boleh membantu proses penyembuhan sakit tekak si kecil dengan menyediakan air garam untuk berkumur. Air garam sangat membantu sehingga virus yang menyebabkan keradangan cepat hilang.

Bilakah anda memerlukan antibiotik?

Malangnya, cara semula jadi untuk merawat sakit tekak tidak selalu berfungsi. Kejayaan kaedah ini ditentukan oleh faktor lain, terutamanya sistem imun. Sebilangan ibu bapa tidak mempunyai hati ketika anak mereka mengalami keradangan selama lebih dari 3 hari. Walaupun dari segi perubatan, badan si kecil memerlukan sekitar 10 hari untuk melakukan proses penyembuhan sendiri.

Walau bagaimanapun, jika keradangan bertambah buruk dan bertahan lebih lama, anda harus membawa si kecil ke doktor. Karena, mungkin peradangan yang dialami disebabkan oleh bakteria dan antibiotik diperlukan untuk menyembuhkannya. Sudah tentu antibiotik tidak baik untuk anak kecil, tetapi jika sakit tekak telah berlangsung terlalu lama atau semakin teruk, pemberian antibiotik sepertinya adalah jalan terakhir.

Sebagai tambahan kepada antibiotik, doktor biasanya akan memberi ubat lain. Ini bergantung pada keadaan kesihatan Bayi. Doktor boleh menetapkan ubat penahan sakit dan ubat penurun demam. Namun, penawarnya sebenarnya adalah antibiotik, kerana inilah yang akan membasmi bakteria yang menyebabkan sakit tekak pada anak kecil anda.

Semoga maklumat ini dapat membuat anda lebih tenang dalam menghadapi anak kecil anda yang menderita radang tekak, betul!