Perkembangan Janin pada Trimester 1 | saya sihat

Kehamilan tentunya merupakan saat yang menggembirakan bagi pasangan suami isteri. Mungkin bagi ibu yang mengalami kehamilan buat pertama kalinya, pada mulanya mereka akan merasa terkejut kerana perubahan keadaan fizikal dan psikologi. Ia semula jadi, ibu!

Terdapat 3 tempoh kehamilan yang akan anda lalui yang dikenali sebagai trimester. Setiap trimester dilalui dalam masa 3 bulan. Dalam artikel ini, kita akan mengetahui lebih lanjut mengenai trimester pertama, Mums.

Mengapa trimester pertama sering disebut sebagai momen penting? Pada masa inilah pembentukan organ penting bayi berlaku. Dalam tempoh ini, tubuh wanita hamil mengalami perubahan seiring dengan perkembangan janin.

Selama lebih kurang 3 bulan atau 12 minggu pada trimester pertama, ibu akan menghadapi. Setiap minggu, janin terus mengalami perkembangan yang luar biasa. Ayuh, ibu, mari kita cari.

Baca juga: Ibu, Kenali Gejala Kehamilan Pelik dan Tidak Biasa Ini!

Momen Penting untuk Perkembangan Janin pada Trimester 1

Setiap minggu adalah saat yang berharga untuk perkembangan janin. Berikut adalah saat-saat penting perkembangan janin pada trimester pertama:

Minggu 0 - 3

Perkembangan bayi bermula apabila sperma dan telur (ovum) bertemu dan persenyawaan berlaku. Perkembangan berterusan dan pada minggu ketiga, embrio yang terdiri daripada tiga lapisan sel mula terbentuk. Pada minggu kedua, embrio terdiri daripada dua lapisan sel (bilamine), minggu ketiga menjadi tiga lapisan (trilaminer).

Minggu ke-4

Pada minggu ke-4 ini, embrio dikelilingi oleh kantung berisi cairan ketuban. Begitu juga dengan plasenta, pada peringkat awal perkembangannya. Plasenta berfungsi sebagai organ penghubung antara ibu dan janin untuk membekalkan nutrien dan oksigen kepada janin.

Pada minggu ke-4 ini, sel-sel plasenta menghasilkan hormon gonadotropin korionik manusia (hCG). Hormon inilah yang memberi tanda positif (dua garis) pada ujian kehamilan anda.

Minggu ke-5

Pada minggu ini, plasenta terus berkembang untuk memastikan bekalan darah yang baik untuk janin. Embrio, yang terdiri daripada 3 lapisan sel, akan berkembang menjadi cikal bakal organ penting seperti saraf, jantung, paru-paru, dan lain-lain.

Lapisan sel luar membentuk tiub saraf. Di sinilah otak, tulang belakang, saraf tunjang dan saraf bayi anda akan berkembang. Begitu juga, kulit, rambut, dan kuku tumbuh dari lapisan ini.

Lapisan tengah sel adalah tempat kerangka dan otot tumbuh. Jantung dan sistem peredaran darah juga terbentuk di lapisan ini. Sementara itu, lapisan sel dalam akan menjadi pendahulu paru-paru, usus dan saluran kencing.

Pengambilan asid folik dari kehamilan 5 hingga 12 minggu adalah pilihan yang tepat untuk Ibu kerana ia akan mencegah kecacatan pada saluran saraf.

Minggu ke-6

Pada minggu ke-6 jantung bayi mula berdegup kencang dan apabila anda melakukan ultrasound, anda akan mendengar degupan jantung bayi. Bintik-bintik gelap mula terbentuk di mana matanya berada, dan lubang kecil untuk menandakan telinga dan lubang hidungnya. Embrio dari lima deria mula terbentuk minggu ini. Tiub saraf terus tumbuh dan ditutup pada akhir, dan usus, ginjal dan hati terus tumbuh.

Minggu ke-7

Pada minggu ini, organ pergerakan seperti lengan dan kaki mula berkembang. Tisu tulang rawan juga mula terbentuk. Otak bayi anda akan tumbuh lebih besar daripada badannya sendiri. Bentuk mata juga mula kelihatan. Hati bayi sudah melepaskan sel darah merah.

Minggu ke-8

Kepala bayi kelihatan lebih besar dari badannya dan dibengkokkan ke dadanya. Ciri-ciri wajah secara beransur-ansur menjadi lebih jelas apabila rahang dan hidung atas bayi anda terbentuk. Sel-sel saraf bayi tumbuh bercabang dan saraf yang mengatur bau mula terbentuk. Jari kecil bayi anda juga mula terbentuk minggu ini.

Minggu ke-9

Menjelang minggu ke-9, semua organ penting bayi sudah siap. Telinga mula kelihatan jelas, begitu juga akar gigi yang akan menjadi pendahulu gigi bayi. Menjelang akhir minggu ini, bayi anda akan panjang kira-kira 2,3 cm dan berat kira-kira 2 gram, seukuran anggur. Alat kelamin juga mula terbentuk pada minggu ini.

Minggu ke-10

Pada minggu ke-10, plasenta yang cukup telah terbentuk untuk membekalkan bayi anda dengan nutrien yang diperlukannya, dan kantung kuning telur tidak diperlukan lagi. Minggu ke-10 juga sering disebut sebagai minggu besar kerana pertumbuhan organ vitalnya menuju ke arah kesempurnaan. Bayi anda juga mula aktif.

Minggu ke-11

Pada minggu ke-11, wajah bayi mula terbentuk. Saluran darah kecil dan besar juga mula berkembang.

Minggu ke-12

Rawan mula tumbuh sebagai tulang minggu ini. Bayi anda semakin pintar dan cerdas. Dia boleh menutup jari kelingkingnya untuk membuat penumbuk. Refleks bayi juga mula diasah.

Sungguh mengagumkan, Ibu, perkembangan bayi minggu demi minggu pada trimester pertama. Fasa tiga bulan pertama yang menentukan perkembangan organ penting bayi. Sangat penting bagi anda untuk menjaga diet yang sihat dan mengambil asid folik semasa fasa ini.

Baca juga: Mengandung Tapi Tidak Merasa Hamil, Mungkinkah Terjadi?

Rujukan

Babycenter.co.uck. Perkembangan janin minggu demi minggu

Healthline.com. Trimester dan Tarikh Akhir. Tracy Stickler. 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found