Keracunan makanan semasa mengandung - GuSehat

Pengambilan nutrien yang betul semasa mengandung bukan sahaja menjadikan anda sihat, tetapi juga memberi nutrisi kepada janin. Ibu perlu berhati-hati dalam memilih makanan kerana yang salah boleh menyebabkan keracunan, anda tahu! Ayuh, elakkan keracunan makanan semasa kehamilan dengan cara yang betul!

Apakah Keracunan Makanan?

Keracunan makanan tidak bermaksud bahawa makanan anda telah diracun dengan sengaja. Keracunan makanan mempunyai makna yang berbeza dengan makanan yang tercemar. Keracunan makanan dapat disebabkan oleh bakteria, virus, atau parasit. Gejala keracunan boleh serupa dengan gejala penyakit tertentu.

Masalah utama keracunan makanan adalah bahawa ia boleh menyebabkan komplikasi kepada ibu dan bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, risikonya boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung pada kemampuan sistem imun individu untuk melawan mikroorganisma atau bahan cemar lain.

Mikroorganisma berbahaya atau bahan kimia dalam makanan boleh memasuki plasenta dan mempengaruhi janin yang sedang tumbuh. Ini kerana bayi yang belum lahir rentan terhadap jangkitan kerana sistem ketahanannya tidak berkembang sepenuhnya.

Janin atau bayi yang baru lahir dapat mengalami masalah kesihatan, seperti berat lahir rendah, sawan, masalah dengan otak, jantung, atau ginjal, serta gangguan pendengaran atau kebutaan.

Punca Keracunan Makanan

Bakteria seperti Listeria, E. coli, dan Salmonella boleh menyebabkan keracunan makanan semasa kehamilan. Bakteria ini memasuki badan anda melalui penyimpanan makanan yang tidak bersih, bahan makanan yang tidak disenyawakan, air yang tercemar, dan tidak mencuci tangan anda dengan sabun setelah bersentuhan dengan permukaan yang tercemar.

Jenis Keracunan Makanan

Keracunan makanan boleh ringan, teruk, atau bahkan membawa maut. Berikut adalah beberapa jenis keracunan makanan yang boleh anda perhatikan!

1. Listeriosis

Keracunan ini disebabkan oleh bakteria Listeria monocytogenes dan biasanya terdapat di beberapa sayuran mentah, daging, produk tenusu, dan keju yang diproses lembut. Gejala termasuk demam, sakit otot, loya atau cirit-birit, sakit kepala, dan kejang.

2. Toksoplasmosis

Keracunan ini disebabkan oleh parasit Toxoplasma gondii, berasal dari permukaan yang tercemar dengan sampah kucing atau dari tanah. Gejala boleh merangkumi selesema, sakit otot, atau kelenjar bengkak. Jangkitan jenis ini dapat ditularkan dari ibu ke janin, yang dapat meningkatkan risiko keguguran atau kecacatan kelahiran.

3. Salmonellosis

Ia disebabkan oleh bakteria Salmonella. Anda boleh mendapat keracunan ini apabila anda menyentuh haiwan yang dijangkiti atau memakan makanan yang tercemar. Salmonellosis boleh diturunkan dari ibu ke janin semasa kehamilan. Bayi yang dilahirkan dengan salmonellosis mungkin mengalami cirit-birit, demam, dan bahkan meningitis semasa kelahiran.

Gejala Keracunan Makanan semasa Kehamilan

Keracunan makanan biasanya mempengaruhi perut dan usus. Selalunya, ini akan menyebabkan gejala yang agak ringan, seperti demam atau sakit. Gejala biasa yang lain termasuk cirit-birit, mual, muntah, dan kekejangan perut. Keterukan gejala bergantung pada kesihatan atau kemampuan sistem imun anda.

Mengelakkan Keracunan Makanan Semasa Hamil

Lebih berhati-hati sebelum makan dan minum dapat mengurangkan risiko keracunan makanan semasa kehamilan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan keracunan makanan semasa mengandung!

  • Elakkan susu dan produk tenusu yang tidak dipasteurisasi, terutamanya keju lembut.
  • Basuh sayur-sayuran mentah dengan bersih di bawah air yang bersih.
  • Sentiasa simpan daging dan produk tenusu pada suhu di bawah 40 ° C.
  • Masak daging dan makanan laut dengan teliti.
  • Jangan makan makanan yang telah tamat tempoh.
  • Basuh tangan anda sebelum menyediakan, menyimpan, atau makan makanan.

Sekiranya anda mengalami gejala keracunan makanan semasa kehamilan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat dari pakar. Pastikan anda mengikuti langkah-langkah di atas untuk mengelakkan keracunan makanan semasa kehamilan.

Oh ya, jika anda ingin berkongsi, bertanya, atau meminta nasihat dengan ibu lain, jangan lupa menggunakan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Mari cuba ciri sekarang, Ibu! (AS)

Sumber:

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2017. Keracunan Makanan semasa Kehamilan .

Garis Kesihatan. Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Mengalami Keracunan Makanan Semasa Hamil.