Kehidupan Tanpa Pankreas - Guesehat.com

Pankreas adalah salah satu organ dalam sistem pencernaan. Fungsi utama pankreas adalah untuk menghasilkan enzim yang membantu mencerna makanan di dalam usus, dan menghasilkan hormon insulin untuk membantu menguruskan gula darah di dalam badan. Dengan fungsi ini, maka dapatkah kita benar-benar hidup tanpa pankreas?

Pembuangan pankreas agak jarang berlaku. Walau bagaimanapun, doktor hanya akan mengesyorkan membuang pankreas apabila seseorang mempunyai keadaan perubatan yang serius, seperti barah pankreas, pankreatitis kronik, atau kerosakan serius pada pankreas akibat kecederaan.

Waspadalah terhadap 9 Gejala Kanser Pankreas

Dipetik dari MedicalNewsHari ini , keadaan ini memerlukan rawatan perubatan dalam bentuk penyingkiran pankreas. Bagaimana hidup tanpa pankreas? Bolehkah mereka bertahan? Ternyata anda boleh, geng! Namun, orang yang telah membuang pankreas mereka memerlukan penyesuaian gaya hidup, terutama mengendalikan diet mereka sehingga mereka tidak menaikkan gula darah mereka. Ini kerana pankreas tidak lagi menghasilkan insulin.

Pembedahan untuk membuang pankreas dipanggil pankreatektomi . Pembedahan pembuangan pankreas dilakukan sebahagian atau seluruh badan pankreas. Operasi pankreatektomi penyingkiran seluruh pankreas juga kadang-kadang memerlukan pembuangan bahagian perut, bahagian usus kecil (duodenum), hujung saluran empedu, pundi hempedu, dan juga limpa.

Risiko utama membuang pankreas adalah diabetes. Tubuh hanya bergantung pada insulin yang dihasilkan oleh bahagian tubuh yang lain selain pankreas, dan jumlahnya tidak sebanyak insulin yang dihasilkan oleh pankreas. Mungkin orang yang hidup tanpa pankreas mesti menjalani terapi insulin sepanjang hidup mereka.

Selain itu, penyingkiran pankreas juga dapat mengurangkan kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien dari makanan. Walau bagaimanapun, kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa kira-kira 75% orang tanpa pankreas, dan tidak menghidap barah pankreas, bertahan sekurang-kurangnya 7 tahun selepas penyingkiran pankreas.

Mengambil rawatan perubatan yang sesuai dan mengikuti gaya hidup sihat akan meningkatkan jangka hayat setelah pembuangan pankreas. Di samping itu, berdasarkan kajian yang dipetik dari Garis Kesihatan , mendapati bahawa kadar survival 7 tahun pada orang dengan pankreatitis yang menjalani pembedahan adalah 76%. Namun, bagi penghidap barah pankreas, kadar survival 7 tahun adalah 31%.

Pemulihan Selepas Pembuangan Pankreas

Mereka yang telah menjalani pembedahan membuang pankreas akan dirawat selama beberapa minggu, bergantung pada keadaannya. Selepas pembedahan, mereka juga akan menjalani diet cair atau memakan makanan dalam bentuk cair. Anda mungkin merasa sakit di tempat pembedahan dan memerlukan beberapa bulan untuk anda meneruskan aktiviti biasa.

Sebilangan orang mungkin bimbang bahawa hidup tanpa pankreas akan menjadi sukar. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, penyingkiran pankreas dapat menyebabkan diabetes dan kemampuan tubuh untuk mencerna makanan. Mereka yang telah menjalani pembedahan penyingkiran pankreas harus menjalani kehidupan yang sihat, seperti memilih makanan yang rendah gula dan karbohidrat, dan meneruskan rawatan perubatan lain.

Doktor akan mengesyorkan makan makanan kecil beberapa kali untuk mengelakkan lonjakan gula darah. Di samping itu, elakkan minum alkohol untuk mengekalkan kesihatan jangka panjang. Mereka tidak hanya menjaga diet yang lebih sihat, mereka juga memerlukan suntikan atau pam insulin secara berkala.

Jadi, kita boleh hidup tanpa pankreas jika didiagnosis oleh doktor kerana mempunyai masalah perubatan tertentu, seperti barah pankreas, pankreasitis kronik, atau kerosakan pankreas yang serius akibat kecederaan. Namun, selepas itu, kita yang hidup tanpa pankreas harus menjalani kehidupan yang sihat, terapi insulin, dan rawatan perubatan lain sepanjang hayat. (TI / AY)