Mengatasi cirit-birit dengan probiotik - Guesehat

Tidak semua bakteria buruk dan menyebabkan penyakit. Geng Sihat sudah tahu apa itu probiotik, bukan? Probiotik adalah sekumpulan bakteria 'baik' yang tidak menyebabkan penyakit, sebaliknya menyokong saluran pencernaan yang sihat.

Manusia memerlukan lebih banyak probiotik di saluran pencernaan untuk mencegah dominasi bakteria jahat. Dengan begitu, keseimbangan antara bakteria baik dan buruk dalam usus dapat dijaga.

Dipetik dari Klinik Mayo, ketidakseimbangan jumlah bakteria jahat dan bakteria baik dapat mengganggu kerja sistem tubuh secara keseluruhan. Contoh kesan ketidakseimbangan ini ialah kenaikan berat badan, masalah kulit, sembelit, cirit-birit, dan pelbagai penyakit kronik yang lain.

Baca juga: 7 jenis makanan kaya probiotik yang baik untuk sistem pencernaan

Bakteria atau probiotik yang baik secara semula jadi terdapat di usus kita. Tetapi anda juga boleh memakannya. Beberapa jenis makanan yang menjadi sumber probiotik termasuk yogurt, keju, produk berasaskan susu lain yang mengandungi probiotik Lactobacillus, dan kimchi.

Pada masa ini, banyak probiotik juga dihasilkan dalam bentuk makanan tambahan yang boleh anda gunakan sebagai alternatif untuk mendapatkan pengambilan probiotik. Sekiranya anda sudah biasa mengambil suplemen probiotik, anda tidak perlu makan sumber probiotik setiap hari.

Produk suplemen probiotik biasanya menggunakan beberapa jenis bakteria 'baik', seperti spesies Lactobacillus atau Bifidobacteria, Saccharomyces boulardii, dan Bacillus coagulans. Setiap jenis bakteria mempunyai fungsi dan cara kerja yang berbeza.

Faedah Tambahan Probiotik

mengikut Penerbitan Kesihatan HarvardDalam keadaan normal, bakteria baik dalam usus akan melebihi bakteria jahat. Oleh itu, dengan meningkatkan pengambilan probiotik, keupayaan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh bakteria buruk dapat ditingkatkan. Secara keseluruhan, probiotik mempunyai manfaat untuk meningkatkan kesihatan sistem kekebalan tubuh, meningkatkan kesihatan organ pencernaan, memudahkan penyerapan makanan dan nutrien, dan mencegah cirit-birit atau sembelit.

Baca juga: Manfaat Minuman Probiotik untuk Kesihatan Tubuh

Suplemen Probiotik Kuat Mempercepat Penyembuhan Cirit-birit

Menurut sebuah kajian berjudul 'Probiotik dalam Rawatan Penyakit Diare Anak' oleh NAFAS, probiotik, tepatnya Lactobacillus acidophilus Rossel-52 dan Lactobacillus rhamnosus Rosell-11, terbukti berkesan dalam mempercepat penyembuhan cirit-birit yang disebabkan oleh patogen.

Kajian itu melibatkan 113 kanak-kanak berusia 12-72 bulan, yang menderita gastroenteritis akut. 59% daripadanya hanya mengalami cirit-birit dan 41% mengalami cirit-birit dan jangkitan lain. Di samping itu, 63% kanak-kanak mempunyai jangkitan virus, 5% mengalami jangkitan bakteria, 17% mempunyai jangkitan campuran, dan 19% lagi mempunyai keadaan yang tidak diketahui.

Kanak-kanak dibahagikan kepada 3 kumpulan. Kumpulan 1 terdiri daripada 39 kanak-kanak, kumpulan 2 terdiri daripada 42 kanak-kanak, dan kumpulan 3 terdiri daripada 32 kanak-kanak. Kanak-kanak dalam kumpulan 1 diberi ubat plasebo (ubat kosong), kumpulan 2 diberi ubat probiotik, sementara kumpulan 3 diberi konsentrat produk metabolik dari bakteria usus. Ubat itu diberikan selama 10 hari.

Hasil kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dalam kumpulan 2 yang diberi probiotik pulih masa terpantas, rata-rata 2-6 hari, diikuti oleh kumpulan 1 yang pulih dalam 3-6 hari, dan kumpulan 3 dalam 3-9 hari. Tidak salah apabila anak-anak kita mengalami cirit-birit, selain ORS, suplemen probiotik juga diberikan.

Panduan Mengatasi Cirit-Birit pada Bayi - Guesehat

Adakah Kesan Sampingan Mengambil Probiotik?

Probiotik selamat dimakan selagi dosnya disyorkan. Biasanya, ketika makan makanan yang mengandungi probiotik, sesetengah orang mengalami kembung. Walau bagaimanapun, gejala ini akan hilang dalam beberapa hari. Sekiranya anda mengalami intoleransi laktosa, pengambilan probiotik dari produk tenusu boleh menyebabkan perut tidak selesa.

Secara amnya, sesiapa sahaja boleh dan selamat mengambil suplemen probiotik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang harus dirujuk terlebih dahulu dengan doktor. Contohnya, jika anda mengambil antibiotik atau ubat preskripsi yang mempengaruhi sistem imun, menjalani rawatan jangkitan yis, atau mengalami pankreatitis.

Sebagai tambahan, suplemen probiotik tidak boleh diberikan kepada seseorang yang kerap mengalami jangkitan, mempunyai sistem imun yang lemah, dan alah atau sensitif terhadap beberapa sumber probiotik (contohnya produk tenusu).

Baca juga: Kenali Gangguan Pencernaan yang biasa terjadi pada Wanita Hamil

Secara amnya, suplemen probiotik sangat baik untuk dimakan. Walau bagaimanapun, pengambilan probiotik penting untuk mencegah penyakit, terutama pada saluran pencernaan.

Sebagai tambahan, seperti yang dijelaskan di atas, penyelidikan juga menunjukkan bahawa suplemen probiotik memang terbukti dapat meningkatkan kesihatan pencernaan dan mempercepat penyembuhan cirit-birit.

Sebagai petua, dalam memilih suplemen yang tepat, lebih baik jika Geng Sihat berjumpa doktor, agar ia disesuaikan dengan keadaan mereka. (UH / AY)