Kelebihan Introvert | Saya sihat

Introvert cenderung lebih senyap. Mereka lebih suka kesendirian dan introspeksi daripada bersosial. Tidak mengejutkan, ada kesalahpahaman tentang orang yang introvert, termasuk bersikap antisosial, tidak ramah, pemalu, atau kesepian.

Sebenarnya, terdapat banyak faedah untuk menjadi seorang introvert. Dr. Jennifer Kahnweiler, pengarang Pemimpin Introvert: Membangun Kekuatan Tenang Anda, mengatakan bahawa introvert mendapatkan tenaga mereka daripada menghabiskan masa sahaja.

"Seperti bateri yang boleh dicas semula. Selepas itu, mereka dapat melangkah keluar dari dunia mereka untuk berhubung kembali dengan semua orang di sekitar mereka, ”kata Jennifer.

Baca juga: Orang introvert lebih terdedah kepada penyakit

Orang introvert memerlukan masa tambahan

Kajian tahun 2008 yang diterbitkan di Jurnal Kelakuan Motor mendapati bahawa introvert memerlukan masa lebih lama untuk memproses maklumat daripada ekstrovert.

Ini kerana introvert menganggapnya lebih serius daripada ekstrovert. Mereka memerlukan masa tambahan untuk memahami idea sebelum beralih ke idea baru, ”jelas Jennifer.

Sejak kecil, kita sering diberi nasihat agar tidak malu untuk menyatakan pendapat dan menonjol agar berjaya. "Sebenarnya, introvert dapat mencapai lebih banyak lagi jika mereka bersedia memanfaatkan kekuatan semula jadi mereka," kata Beth Buelow, pengarang Usahawan Introvert: Tingkatkan Kekuatan Anda dan Buat Kejayaan mengikut Jangka Masa Anda Sendiri.

"Ini bukan tentang menjadi ekstrovert palsu atau memalsukannya. Tetapi, benar-benar mengakui sifat semula jadi yang berharga yang dibawa oleh introvert, "jelas Beth.

Baca juga: Tidak Extrovert atau Introvert? Mungkin anda seorang Ambivert!

Kelebihan Introvert

Berikut adalah beberapa kelebihan introvert:

1. Menjadi lebih rendah diri

Penyelidikan mendedahkan bahawa introvert lebih rendah hati daripada ekstrovert. Kerendahan hati adalah sifat yang sangat penting dan sukar dipelajari. Itulah yang menjadikan introvert lebih peka, terbuka, dan tidak terhambat oleh ego.

Kerendahan hati juga dikaitkan dengan keinginan untuk melayani orang lain, terutama seseorang yang mereka sayangi. "Inilah yang menjadikan introvert menjadi pemimpin, pengurus, dan rakan yang hebat," kata para penyelidik.

“Orang introvert mempunyai lebih banyak cara untuk melindungi diri dan hidup lebih lama. Mereka menghargai kehidupan yang lebih sederhana, merancang dan merenungkan cara baru melakukan sesuatu, mendorong orang lain untuk mengembangkan refleksi diri dan berfikir sebelum bertindak, ”kata Carl Jung.

2. Pendengar yang baik

Secara semula jadi, introvert lebih mahir dalam hal mendengar secara semula jadi. "Introvert cenderung menjadi rakan atau rakan sekerja yang boleh anda kunjungi ketika anda kecewa atau mempunyai berita baik untuk dikongsi. Kemahiran yang dimiliki oleh introvert memungkinkan mereka untuk mendengar, memahami, dan memberikan input yang dipikirkan dengan baik, ”kata Beth.

Fikir sebelum anda bercakap. Oleh kerana introvert merasa kurang selesa bercakap daripada mendengar, mereka memilih perkataan mereka dengan bijak. "Mereka hanya bercakap ketika mereka mempunyai sesuatu untuk dikatakan. Oleh itu, kemungkinan komen itu memberi kesan, "kata Beth.

Memerhati dengan penuh pemerhatian. Orang introvert mempunyai kemampuan untuk memerhatikan dengan cermat. "Mereka melihat perkara-perkara yang mungkin tidak diperhatikan oleh orang lain. Walaupun mereka kelihatan diam, introvert menyerap semua maklumat yang disampaikan dan berfikir secara kritis, ”kata Beth. Selain itu, mereka lebih cenderung memperhatikan bahasa tubuh dan ekspresi wajah orang.

Buat persahabatan yang berkualiti. Orang introvert memilih rakan dengan bijak. Mereka lebih suka mempunyai beberapa rakan yang rapat dan dipercayai daripada banyak orang. “Orang introvert sangat memilih siapa yang mereka bawa dalam hidup mereka. Sekiranya anda tergolong dalam kalangan rakan, jangan putus. Introvert adalah kawan yang setia, penyayang dan komited, ”kata Beth.

Pasangan yang romantis dan penyayang. Sentiasa menyokong pasangan anda tanpa merasa terdorong untuk bercakap mengenai diri mereka sendiri. Orang introvert ingin mengenali seseorang sebelum berkongsi maklumat peribadi dengan seseorang. Ini dapat menjadikan mereka kelihatan lebih menarik di awal hubungan.

Baca juga: 4 Petua Bersosial untuk Introvert

Rujukan:

Masa. Manfaat Mengejutkan sebagai Orang Introvert

Sains Orang. Adakah Anda Seorang Introvert? 8 Cara Menjadikan Introversi Kekuatan Super Anda

Psikologi Hari Ini. Tujuh Sebab untuk Bangga Menjadi Orang Introvert


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found