Beberapa Kebaikan Minyak Telon untuk Bayi, Ibu Sudah Tahu? -GueSehat.com

Sebahagian besar rindu dan kegembiraan mempunyai bayi menghirup aromanya. Terutama setelah dia selesai mandi dan badannya ditutup dengan minyak telon. Hmmm, satu rumah biasanya boleh menciumnya. Tetapi selain berbau harum, minyak telon juga mempunyai khasiat yang baik untuk si kecil anda.

Mengenal Telon Oil

Saya pernah mendengar cerita yang cukup lucu. Kawan saya berkahwin dengan lelaki berketurunan Perancis. Sebelum anak perempuan pertama mereka dilahirkan, suami Kaukasia toktok memperingatkan rakan saya untuk tidak melakukan beberapa ritual yang dianggap biasa menurut tradisi Indonesia. Salah satu daripadanya adalah: tidak mahu bayi dioleskan dengan minyak telon setelah mandi, kerana dikhuatiri akan membahayakan kulit sensitif bayi. Dia percaya, bayi boleh dihangatkan dengan cara lain dan tidak memerlukan bantuan minyak telon untuk tujuan ini.

Baiklah, ini adalah intermezzo yang panjang, tetapi memberikan sedikit idea bahawa ritual menerapkan minyak wangi pada tubuh bayi setelah mandi tidak dapat dipisahkan dari tradisi Indonesia. Kemungkinan besar, ritual penggunaan minyak dan mengurut badan bayi setelah dia dimandikan, adalah tradisi turun temurun dalam kehidupan di Asia Selatan. Tradisi ini kemudian menyebar ke Indonesia dan berterusan hingga hari ini.

Budaya tebal dalam perjalanan minyak telon juga terkandung dalam namanya. Minyak telon berasal dari kata Jawa "telu" yang bermaksud tiga. Kerana, minyak telon itu sendiri adalah gabungan dari 3 minyak yang berbeza, yaitu minyak adas, minyak kayu putih, dan minyak kelapa. Haruman khas minyak telon, berasal dari minyak adas, sensasi hangat minyak kayu putih ( Oleum Cajuputi ), dan minyak kelapa ( Oleum Cocos ) sebagai pelarut. Ketiganya mempunyai fungsi yang berbeza dan sifatnya bersinergi antara satu sama lain.

Pada masa ini, beberapa pengeluar juga menambah minyak lain dalam komposisi minyak telon, seperti minyak lavender dan minyak geranium yang berfungsi melindungi anak kecil anda dari gigitan nyamuk.

Baca juga: Penting! Mendaftarkan anak anda dengan BPJS Health selepas kelahiran

Kelebihan Minyak Telon untuk Bayi

Setelah mengetahui lebih lanjut mengenai komposisi minyak telon, mari kita meneroka faedahnya. Kerana terbuat dari 3 jenis minyak yang berbeza, minyak telon dapat memberikan manfaat untuk si kecil anda, anda tahu! Sebahagian daripadanya adalah:

  • Memanaskan badan

Menjaga suhu badan si kecil anda tetap panas adalah penting. Sebabnya, bayi tidak boleh menggigil seperti orang dewasa ketika mereka merasa sejuk. Itulah sebabnya setelah mandi, prosedur memandikan bayi tidak lebih dari 15 minit, ia mesti dilakukan di bilik yang hangat, dan anda telah menyiapkan pakaian anak kecil anda terlebih dahulu agar dia tidak terkena udara juga panjang tanpa pakaian.

Selain itu, anda boleh menggunakan minyak telon di perut, punggung, dan telapak kaki untuk memastikan suhu badan si kecil anda tetap normal, terutamanya selepas dia terdedah kepada air. Ini kerana kandungan minyak kayu putih yang hangat.

Baca juga: Berapa lama tempoh seks yang ideal untuk wanita? Inilah Jawapannya!
  • Elakkan gigitan serangga

Aroma mentol yang berasal dari minyak kayu putih dalam komposisi minyak telon dapat mengelakkan anak kecil anda digigit serangga.

  • Melegakan gatal akibat gigitan serangga

Kandungan minyak kayu putih dalam minyak telon dipercayai dapat menghilangkan rasa gatal akibat gigitan serangga.

  • Melegakan perut kembung

Sistem pencernaan bayi anda yang belum matang membolehkan pelbagai masalah pencernaan, di antaranya adalah perut kembung dan kolik.

Kolik biasa terjadi pada bayi baru lahir selama beberapa minggu selepas kelahiran. Pada sesetengah orang, kolik boleh bertahan sehingga dia berumur 4-5 bulan. Apabila kolik berlaku, si kecil anda sering menangis, mengepalkan penumbuknya, dan badannya menjadi kaku. Penyebab kolik tidak diketahui, tetapi ketidakselesaan perut dipercayai menjadi sebab utama kolik.

Selama beberapa generasi, ubat herba dipercayai dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh perut kembung dan kolik. Dengan menggunakan minyak telon yang terdapat di dalam minyak telon, ia membantu menghilangkan rasa tidak selesa dan membantu mengeluarkan gas sehingga kembung perlahan-lahan berkurang.

Ibu juga boleh melakukan urutan sederhana dengan bantuan minyak telon ketika anak kecil anda mengalami kolik. Jalankan jari anda di sekitar pusar bayi anda, bergerak ke atas, ke bawah dan di seberang butang perut.

  • Pastikan kulit bayi sentiasa lembap

Tidak hanya hangat, minyak telon juga boleh menjadi pelembap, anda tahu. Manfaat ini disebabkan oleh adanya minyak kelapa di dalamnya. Bukan hanya itu, minyak kelapa mempunyai sifat antimikroba, sehingga dapat melindungi kulit dari mikroorganisma yang dapat menyebabkan jangkitan pada kulit. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud selamat menggunakan minyak telon pada wajah atau organ intim si kecil, ya. Minyak telon disyorkan untuk digunakan pada perut, punggung, kaki, lengan (tetapi tidak ke telapak tangan dan jari), dan kaki.

Baca juga: Wanita Hamil, Berhati-hati dengan Keadaan Terlalu Panas atau Hipertermia Semasa Kehamilan!

Sumber:

NCBI. Minyak Benih Adas untuk Kolik.

WebMD. Minyak Cajeput.

Ibu Bapa Asia Singapura. Penggunaan Minyak pati untuk Bayi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found