Khasiat jus peria untuk kesihatan

Mungkin Gang Sihat tidak asing dengan tembikai pahit. Di Indonesia, sayur ini sering dimasak menjadi tumis. Tetapi, apakah Gang Berkhasiat jika tembikai pahit dapat dijus? Sebenarnya, manfaat jus tembikai pahit untuk kesihatan banyak.

Memang, kerana tembikai pahit mempunyai rasa pahit, jus tembikai pahit juga pahit. Walau bagaimanapun, khasiat jus labu pahit untuk kesihatan banyak, jadi tetap disyorkan untuk dimakan.

Beberapa kelebihan jus tembikai pahit untuk kesihatan termasuk menurunkan tekanan darah dan meningkatkan kesihatan kulit. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat jus labu pahit untuk kesihatan, baca artikel berikut!

Baca juga: Segelas jus buah setiap hari meningkatkan risiko barah

Jus labu pahit dan faedahnya

Jus labu pahit adalah jus yang terbuat dari buah tembikai pahit (Momordica charantia). Labu pahit mempunyai ciri khas kulit kasar dan bergelombang. Secara amnya, tembikai pahit mempunyai dua jenis, iaitu tembikai pahit Cina dan tembikai pahit India.

Melon pahit Cina biasanya sekitar 20 cm dan mempunyai warna hijau pucat. Sementara itu, labu pahit India berukuran lebih kecil, panjangnya sekitar 10 cm dan kedua ujungnya runcing. Warnanya sama hijau, tetapi lebih gelap.

Kedua-duanya mempunyai daging putih yang akan terasa lebih pahit, semakin masak buahnya. Kedua-duanya boleh dimakan dalam bentuk jus. Nampaknya, ramai orang sudah mengetahui kelebihan jus tembikai pahit untuk kesihatan. Oleh itu, semakin banyak orang yang berminat untuk memakan jus ini setiap hari.

Maklumat Pemakanan Labu Pahit

Jus peria sangat kaya dengan beberapa nutrien penting. Contohnya, mencampurkan 1 cawan (93 gram) jus labu pahit mentah dengan 1/2 cawan (118 ml) air yang ditapis akan memberi anda nutrien berikut:

Kalori: 16

Karbohidrat: 3.4 gram

Serat: 2.6 gram

Protein: 0.9 gram

Lemak: 0.2 gram

Vitamin C: 95 peratus pengambilan harian (RDI) yang disyorkan

Asid folik: 17 peratus daripada pengambilan harian (RDI) yang disyorkan

Zink: 10 peratus daripada pengambilan harian (RDI) yang disyorkan

Potasium: 6 peratus daripada pengambilan harian (RDI) yang disyorkan

Besi: 5 peratus daripada pengambilan harian (RDI) yang disyorkan

Vitamin A: 4 peratus daripada pengambilan harian (RDI) yang disyorkan

Natrium: 0 miligram

Jus labu pahit mengandungi sejumlah besar vitamin C. Vitamin C adalah antioksidan yang berperan dalam meningkatkan imuniti, kesihatan otak, dan pemulihan tisu.

Selain itu, jus tembikai pahit juga merupakan sumber provitamin A. Provitamin A adalah sebatian yang ditukar oleh tubuh menjadi vitamin A, yang membantu meningkatkan kesihatan mata dan kulit.

Sebagai tambahan kepada manfaat kesihatan jus para, setiap 1 cawan (93 gram) jus labu pahit menyediakan 8 peratus daripada keperluan serat harian anda. Serat makanan seperti ini juga membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Baca juga: Jus penambah tenaga bagi anda yang sering sakit semasa haid

Khasiat jus peria untuk kesihatan

Manfaat jus labu pahit untuk kesihatan banyak, bahkan melebihi jumlah kandungan khasiatnya. Sejak zaman kuno, tembikai pahit telah digunakan dalam perubatan semula jadi di China. Tidak hairanlah jika sekarang semakin banyak terdapat manfaat jus tembikai pahit untuk kesihatan.

1. Menurunkan Tahap Gula Darah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa jus tembikai pahit dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Buah ini mengandungi 3 sebatian yang telah terbukti mempunyai kesan menurunkan gula darah, iaitu polipeptida-p, charantin, dan vicine.

P-polipeptida mempunyai fungsi seperti insulin. Insulin adalah hormon penting yang membantu mengatur gula darah dengan memudahkan penyerapan gula dari darah ke dalam sel dan tisu.

Charantin dan vicine juga mempunyai kesan menurunkan kadar gula dalam darah. Namun, belum jelas bagaimana sebenarnya kedua-dua sebatian ini berfungsi di dalam badan. Selain itu, manfaat jus tembikai pahit untuk kesihatan juga kerana terdapat beberapa sebatian lain yang terkandung di dalamnya dan mempunyai fungsi merawat dan mendorong proses pertumbuhan semula sel di pankreas. Pankreas itu sendiri adalah organ yang menghasilkan insulin.

Satu kajian dilakukan dengan memberi 2 gram ekstrak tembikai pahit atau plasebo kepada 24 orang. Mereka yang menggunakan jus labu pahit telah menurunkan kadar hemoglobin A1c (HbA1C), yang merupakan petunjuk tahap gula darah jangka panjang.

Tahap HbA1c yang lebih rendah juga bermaksud kawalan gula dalam darah yang lebih baik dan risiko diabetes yang dikurangkan secara automatik. Penyelidikan mengenai manfaat jus tembikai pahit untuk kesihatan kelihatan menjanjikan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan mengapa jus labu dapat mengawal kadar gula dalam darah.

2. Meningkatkan Kesihatan Kulit

Manfaat jus labu untuk kesihatan lain yang berkaitan dengan kulit dan kecantikan. Ramai pakar percaya bahawa jus labu dapat meningkatkan cahaya kulit. Jus labu adalah sumber antioksidan yang kaya, termasuk vitamin C dan provitamin A. Kedua-duanya penting dalam mempromosikan kulit yang sihat dan menyembuhkan luka.

Dalam satu kajian, tikus yang menggunakan ekstrak tembikai pahit sebagai rawatan mengalami pemulihan luka yang lebih cepat. Kesan yang sama juga dilihat pada tikus dengan diabetes.

Dalam banyak kajian perubatan, jus tembikai sering digunakan untuk mengawal gejala psoriasis, eksim, dan bisul. Namun, walaupun jus labu pahit mempunyai sejarah panjang dalam perubatan semula jadi, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan kulit.

Manfaat Potensi Lain dari Jus Pare untuk Kesihatan

Manfaat jus labu untuk kesihatan juga termasuk penurunan berat badan. Satu kajian mendapati bahawa apabila 42 peserta diberi 4.8 gram ekstrak tembikai pahit setiap hari, mereka mengalami penurunan lemak perut yang ketara. Setelah 7 minggu, rata-rata, peserta mengalami penurunan lilitan pinggang 1.3 cm.

Walaupun kajian ini tidak dapat menentukan punca, namun jelas bahawa minum jus labu dapat membantu menurunkan berat badan. Jus labu pahit kaya dengan serat, rendah kalori, dan menghidrat, jadi jangan terkejut jika manfaat jus labu pahit untuk kesihatan juga untuk menurunkan berat badan.

Di samping itu, minum jus tembikai pahit juga mengenyangkan. Jadi, ini menghalang anda daripada makan lebih banyak makanan yang tinggi kalori, tetapi rendah nutrien. Di samping itu, beberapa kajian haiwan juga menunjukkan bahawa sebatian dalam jus tembikai pahit mempunyai sifat melawan kanser.

Manfaat kesihatan lain dari jus labu juga terdapat dalam beberapa kajian haiwan, yang menunjukkan bahawa jus dapat meningkatkan kolesterol HDL, serta menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida LDL.

Baca juga: Mencegah Kanser Menurunkan Berat Badan, Inilah 8 Khasiat Jus Saderi!

Jadi, manfaat jus tembikai pahit untuk kesihatan banyak, kerana sayur ini sangat kaya dengan nutrien, termasuk meningkatkan kesihatan kulit dan mengawal gula darah. Sekiranya anda tidak menyukai rasa pahit, anda boleh mencicipinya dengan mencampurkan buah atau sayur segar ke dalamnya, untuk menambah rasa. (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Jus Karela: Pemakanan, Faedah, dan Cara Membuatnya. Julai 2019.

Jurnal Antarabangsa Sains Molekul. Kemajuan Terkini dalam Momordica charantia: Komponen Fungsional dan Aktiviti Biologi. 2017.

Jurnal Biokimia Selular. Kemungkinan mekanisme molekul menurunkan glukosa aktiviti Momordica charantia (karela) pada diabetes. Februari 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found