Anak kecil anda tidak yakin dengan tanda lahir di wajah?

Tanda lahir adalah sifat DNA yang unik pada manusia. Sekiranya anda mempunyai keluarga ibu atau ayah atau ramai yang mempunyai tanda lahir, kemungkinan anak anda juga akan mewarisi mereka. Itu tidak penting, selagi tanda lahir kecil, samar, dan masih boleh disembunyikan. Contohnya: di lengan atau di belakang.

Namun, apa yang berlaku jika tanda lahir ada di wajah si kecil anda? Terutama jika tanda itu sukar atau tidak boleh hilang. Sekiranya anak anda adalah anak yang yakin, mungkin ini juga tidak menjadi masalah.

Namun, bagaimana jika anak kecil anda tidak yakin dengan tanda lahir di wajah? Lebih-lebih lagi, tanda lahir bukanlah sesuatu yang mudah dikeluarkan. Selain itu, tanda lahir seperti ini juga merupakan warisan genetik semata-mata. Tanda lahir ini sama sekali tidak disebabkan oleh apa yang anda lakukan semasa mengandung.

Hidup dengan Noda Port-Wain - Tanda lahir di wajah tanpa perlu merasa rendah diri

Terdapat pelbagai jenis tanda lahir, baik pigmentasi (bintik-bintik pada kulit yang biasanya lebih gelap) dan vaskular (bintik-bintik yang disebabkan oleh saluran darah tambahan di bawah kulit). Salah satunya ialah noda wain pelabuhan, biasa dijumpai pada wajah.

Seperti namanya, tanda lahir ini serupa dengan tumpahan wain merah. Pada mulanya merah jambu samar pada bayi baru lahir. Walau bagaimanapun, tanda lahir ini semakin gelap seiring usia kanak-kanak. Lebih-lebih lagi, tanda lahir ini dapat memperbesar atau mengubah tekstur, sehingga terasa tebal seperti kulit tambahan.

Tanda lahir ini tidak akan hilang dengan mudah. Walau bagaimanapun, dengan terapi laser, noda wain pelabuhan boleh kembali lebih samar pada wajah.

Sekiranya tanda lahir kecil dan halus, anak kecil anda mungkin tidak akan terlalu terganggu olehnya. Sebenarnya, jika telah disosialisasikan oleh Ibu dan Ayah sejak usia dini, kehadiran tanda lahir di wajah tidak akan mengganggu keyakinan dirinya.

Malangnya, tanda lahir ini dalam bentuk tumpahan wain dapat membuat si kecil merasa rendah diri jika besar dan sangat kelihatan. Terutama ketika warnanya gelap, sehingga sukar untuk disembunyikan.

Selagi terbukti tidak berbahaya, hanya membimbing si kecil agar lebih yakin

Sebenarnya, apa yang perlu dirisaukan mengenai tanda lahir adalah kemungkinan adanya penyakit di belakangnya. Contoh: noda wain pelabuhan yang terlalu dekat dengan mata kemungkinan berkaitan dengan Sindrom Sturge-Weber. Sindrom ini berisiko menyebabkan anak anda menderita epilepsi, pertumbuhan perlahan, dan kesukaran belajar.

Namun, jika ternyata tidak berbahaya, sudah tiba masanya Ibu dan Ayah memberi tumpuan untuk membina keyakinan diri si kecil. Anda boleh mencuba kaedah berikut:

  • Sekiranya seseorang bertanya tentang tanda lahir di wajah si kecil anda, jangan tunjukkan wajah pemalu atau tidak selamat. Jawab saja dengan santai, seperti: "Oooh, ini hanya tanda lahir."
  • Sekiranya ada ahli keluarga lain yang juga mempunyai tanda lahir di wajah mereka tetapi lebih yakin, jadikan mereka sebagai teladan (model peranan) untuk si kecil. Contohnya: bapa saudara, makcik, atau sepupu yang lebih tua.
  • Jangan sekali-kali merawat atau melihat tanda lahir di wajah si kecil seperti cacat fizikal. Walaupun Ibu dan Ayah tidak mengatakan apa-apa, si kecil cukup peka untuk membaca ekspresi wajah.
  • Sekiranya anak anda mahu tanda lahir dikeluarkan atau kabur melalui terapi laser, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu agar anda tidak melakukan kesalahan.
  • Ingatkan si kecil bahawa tanda lahirnya hanyalah DNA unik yang menghiasi wajahnya. Anak kecil anda sama dengan anak-anak lain yang seusia, dengan banyak kelebihan, berhak disayangi, dan berhak mendapat kebahagiaan.

Anak kecil anda tidak yakin dengan tanda lahir di wajah? Semoga sokongan Ibu dan Ayah dapat mengurangkan rasa rendah diri. Ibu juga mesti gembira, betul, jika anak kecil anda gembira?

Sumber:

//kidshealth.org/en/parents/port-wine-stains.html

//cnalifestyle.channelnewsasia.com/wellness/living-with-birthmarks-what-are-the-ones-you-can-and-cannot-10548288

//mommybrain.com/3-ways-teach-your-child-self-love/


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found