Pemanis Buatan dalam Kacang Atom - Guesehat.com

Semasa mengandung, ibu mesti suka mengemil, ya! Selagi tidak berlebihan, makanan ringan semasa mengandung adalah baik, selagi jenis makanan ringan tidak sewenang-wenangnya. Kacang adalah salah satu makanan ringan yang boleh anda pilih antara waktu makan. Kacang tanah, terutama rebus, baik dan selamat untuk wanita hamil, kecuali jika anda mempunyai alahan kacang tanah. Tidak ada bukti bahawa memakan kacang tanah atau makanan yang mengandungi kacang ketika hamil boleh mempengaruhi bayi yang mengalami alahan kacang kemudian.

Baca juga: Makan Kacang Semasa Kehamilan Dapat Mengurangkan Risiko Alergi pada Kanak-kanak

Bagaimana dengan makanan ringan yang diproses yang dibuat dari kacang, seperti kacang atom? Yang ini tidak boleh diminum semasa mengandung, melainkan jika anda membuatnya sendiri di rumah. Walaupun dalam pembungkusan kacang atom, ada amaran untuk tidak dimakan oleh wanita hamil dan kanak-kanak di bawah usia 5 tahun. Ini kerana kacang atom mengandungi pemanis buatan.

Apakah kesan pemanis buatan pada wanita hamil? Dilaporkan dari americanpregnancy.org, Terdapat banyak kebimbangan mengenai diet dan pemakanan semasa kehamilan. Salah satu kebimbangan ini adalah mengenai pemanis buatan. Bolehkah ia dimakan semasa mengandung? Jadi apa had selamat? Inilah penjelasannya!

Fakta Pemanis Buatan

Pemanis buatan adalah bahan yang menambahkan rasa manis pada makanan. Pemanis buatan biasanya ditambahkan pada produk minuman ringan, makanan ringan, pencuci mulut, gula-gula, dan pastri. Terdapat dua kategori pemanis, iaitu berkhasiat (mengandungi kalori) dan tidak berkhasiat (tanpa kalori).

Jenis Pemanis Buatan

1. Pemanis tiruan berkhasiat

Pemanis berkhasiat (seperti gula meja) mengandungi kalori yang disebut "kosong". Bahan tambahan ini menyumbang kalori untuk diet, tetapi mengandungi sedikit vitamin atau mineral. Apabila digunakan secara sederhana, pemanis pemakanan dianggap selamat untuk diminum semasa hamil, dengan asumsi ia tidak menyumbang kepada kenaikan berat badan yang berlebihan.

Baca juga: Inilah Had Penggunaan Gula Setiap Hari!

Walau bagaimanapun, bagi wanita dengan intoleransi karbohidrat seperti orang yang menghidap diabetes kehamilan, diabetes mellitus, atau ketahanan insulin, adalah perlu untuk membatasi penggunaan pemanis berkhasiat ini. Pemanis berkhasiat tidak hanya termasuk gula meja, tetapi termasuk sukrosa, dekstrosa, madu, gula jagung, fruktosa, dan maltosa.

Alkohol gula juga merupakan pemanis berkhasiat yang sering dijumpai dalam makanan berlabel "bebas gula". Secara teknikal, alkohol gula bukan gula. Tetapi, mereka mempunyai kalori yang boleh diubah menjadi lemak. Contoh alkohol gula ialah sorbitol, xylitol, isomalt, manitol, dan pati terhidrogenasi.

2. Pemanis buatan tidak berkhasiat

Pemanis bukan nutrien biasanya ditambahkan dalam jumlah yang sangat sedikit ke dalam makanan untuk kesan pemanis. Walaupun sedikit, rasa manisnya sangat ketara. Pemanis buatan bukan bahan makanan haram, kerana telah disetujui untuk digunakan dalam makanan dan minuman yang mengandung kalori atau diet rendah. Malangnya, tidak banyak kajian mengenai keselamatan penggunaan pemanis tanpa nutrien semasa kehamilan.

Seberapa selamat pemanis buatan semasa mengandung?

Pakar pemakanan klinikal, dr. Dian Permatasari, M.Gizi, Sp.GK memberitahu Guesehat bahawa wanita hamil harus mengehadkan penggunaan pemanis buatan mereka. "Sejauh ini, belum ada banyak kajian mengenai masalah penggunaan pemanis buatan untuk wanita hamil. Walaupun anda tidak dapat menghindarinya, anda harus memilih pemanis buatan yang selamat dan telah mendapat persetujuan FDA dan WHO, seperti stevia, aspartan, sukralosa, dan gula jagung. Selagi ia tidak melebihi had penggunaannya, gula ini selamat digunakan oleh wanita hamil. Sekiranya produk telah melewati WHO dan FDA, ini bermaksud selamat digunakan, " kata dr. Diane.

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pemanis Buatan

Wanita Hamil Elakkan Pemanis Buatan Ini!

Masih dari americanpregnancy.orgBerikut adalah pemanis buatan yang TIDAK SELAMAT dimakan oleh ibu hamil:

1. Saccharin

Walaupun penggunaan sakarin hari ini tidak begitu besar seperti dulu kerana munculnya pemanis buatan yang lebih baru, itu tidak bermaksud pemanis buatan ini telah hilang. Saccharin masih terdapat dalam banyak makanan, minuman, dan bahan lain.

Walaupun FDA telah menyatakannya selamat, penyelidikan menunjukkan bahawa jika diambil oleh wanita hamil, sakarin dapat menyeberangi plasenta dan mungkin tetap berada dalam jaringan janin. Jadi wanita hamil harus lebih berhati-hati membaca label makanan. Cukup berikan makanan yang mengandungi sakarin.

2. Cyclamate

Cyclamate saat ini dilarang untuk digunakan di beberapa negara, walaupun tidak cukup data mengenai keselamatan penggunaannya selama kehamilan. Untuk keselamatan, anda harus mengelakkan pemanis yang satu ini.

Untuk mengetahui kesan sampingan pemanis buatan dalam makanan, wanita hamil harus terus berjumpa doktor. Bukan sekadar bertanya tentang pemanis buatan, tetapi juga mengenai pemakanan terbaik untuk kesihatan Ibu dan janin. (AY / USA)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found