Perubahan Badan pada Trimester Kedua | saya sihat

Trimester kehamilan kedua berlangsung dari minggu 13 hingga 28. Atau, bulan 4, 5, dan 6 kehamilan. Anda boleh katakan, trimester kedua adalah fasa pertengahan kehamilan, ketika anda merasakan pergerakan bayi untuk pertama kalinya di dalam kandungan. Semasa anda memasuki trimester kehamilan kedua, sakit pagi dan keletihan yang mungkin anda rasakan selama 3 bulan terakhir akan hilang.

Semasa trimester kedua, bayi anda akan membesar dengan cepat. Pada minggu ke-18 dan ke-22 kehamilan, anda akan menjalani ultrasound dan pakar obstetrik akan melihat bagaimana bayi itu berkembang di rahim.

Ibu dan Ayah juga dapat mengetahui jantina bayi di dalam rahim ketika melakukan ultrasound pada trimester kedua. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perubahan besar yang berlaku di dalam badan anda ketika anda memasuki trimester kehamilan kedua.

Baca juga: Bukan Hanya Perut, Tanda Regangan Muncul di 6 Bahagian Tubuh Semasa Kehamilan

Perubahan Badan pada Trimester Kedua

Berikut adalah perubahan yang akan anda alami pada trimester kehamilan kedua anda:

1. Payudara semakin besar.

Apabila rahim mula membesar untuk memberi ruang kepada pertumbuhan bayi dalam kandungan, perut anda akan membesar secara automatik. Selain itu, payudara anda juga akan terus tumbuh secara beransur-ansur.

Sebilangan besar kesakitan payudara yang anda alami semasa trimester pertama akan hilang. Walau bagaimanapun, payudara anda akan terus membesar ketika mereka bersedia untuk memberi makan bayi anda. Oleh itu, gunakan coli dengan tali lebar atau coli dengan ukuran lebih besar yang mempunyai sokongan yang baik sehingga anda merasa lebih selesa.

2. Sakit perut di bahagian bawah

Pada trimester kedua, anda mungkin mengalami kekejangan atau sakit di bahagian bawah perut anda lebih kerap. Kekejangan berlaku kerana tekanan pada otot dan ligamen di sekitar rahim yang tumbuh.

Itulah sebabnya, semasa trimester kedua, otot ligamen bulat anda sering kekejangan ketika diregangkan dan merasakannya sebagai kesakitan. Untuk melegakan kesakitan, cubalah mandi air suam, bersantai, menukar posisi tidur, atau menempelkan botol air panas yang dibungkus tuala ke bahagian bawah perut anda.

3. Perubahan kulit

Perubahan hormon semasa kehamilan merangsang peningkatan sel pigmen (melanin) di kulit anda. Jadi, anda tidak perlu terkejut jika anda melihat bintik-bintik coklat (melasma) di wajah anda atau garis-garis gelap di perut anda (linea nigra).

Tidak perlu risau Ibu! Semua perubahan kulit ini biasa dan akan pudar selepas bersalin. Namun, anda perlu ingat bahawa pendedahan cahaya matahari boleh memburukkan kesihatan kulit, anda tahu! Oleh itu, semasa anda berada di luar rumah, gunakan pelindung matahari yang selamat untuk rahim.

Baca juga: Menggaru Perut Gatal Semasa Kehamilan Menyebabkan Tanda Regangan, anda tahu!

4. Sakit belakang

Peningkatan berat badan dalam beberapa bulan terakhir mula memberi tekanan pada punggung anda. Oleh itu, ibu sering merasa sakit dan mengalami sakit belakang. Untuk mengurangkan tekanan, duduk tegak dan gunakan kerusi dengan sokongan punggung yang baik.

Semasa tidur, berbaring di sebelah anda dengan penyangga yang terselip di antara kaki anda. Elakkan mengambil atau membawa barang-barang berat. Sekiranya rasa sakit membuat anda tidak selesa, minta Ayah menggosok kawasan yang sakit.

5. Masalah hidung

Semasa trimester kedua kehamilan, tahap hormon anda meningkat, yang bermaksud badan anda menghasilkan lebih banyak darah. Keadaan ini boleh menyebabkan selaput lendir anda membengkak dan berdarah dengan mudah, mengakibatkan sesak nafas atau mimisan. Penyelesaian garam dapat membantu melegakan hidung tersumbat. Di samping itu, anda harus minum banyak cecair dan menggunakan jeli petroleum di sekitar lubang hidung anda untuk membantu melembapkan kulit anda.

6. Keputihan

Adalah normal bagi anda untuk mengalami keputihan yang melekit, jelas, atau putih semasa trimester kedua. Namun, jika pelepasan mempunyai warna yang tajam dan tidak biasa yang disertai dengan rasa sakit, nyeri, atau gatal di kawasan faraj, segera berjumpa doktor kerana gejala ini menunjukkan adanya jangkitan pada vagina.

Baca juga: Keputihan semasa kehamilan, adakah itu normal?

7. Perubahan emosi

Semasa trimester kedua, anda mungkin merasa kurang letih dan lebih bersedia untuk proses kelahiran. Oleh itu, persiapkan semua proses melahirkan dengan betul. Cari maklumat mengenai doktor yang akan membantu anda melahirkan dan jangan lupa membaca buku mengenai penyusuan.

Sekiranya anda bekerja, ketahui apakah dasar cuti bersalin di tempat kerja. Sebaliknya, anda mungkin bimbang untuk melahirkan atau jenis ibu bapa anda yang akan menjadi. Untuk menghilangkan kegelisahan, jangan ragu untuk mencari seberapa banyak maklumat yang mungkin. Yang paling penting adalah, menerapkan gaya hidup sihat untuk memberi permulaan yang terbaik untuk bayi tersayang.

Baca juga: Petua Pintar untuk Menguruskan Emosi untuk Ibu

Rujukan:

WebMD. Trimester Kedua Kehamilan

MayoKlinik. Kehamilan minggu demi minggu