Penjelasan mengenai Kanser Mesothelioma - guesehat.com

Ramai orang berpendapat bahawa mesothelioma adalah sejenis barah paru-paru. Sebenarnya, tidak. Walaupun mesothelioma dan barah paru-paru adalah penyakit yang berasal dari paru-paru, terdapat beberapa perbezaan antara keduanya.

“Mesothelioma adalah penyakit utama pada lapisan paru-paru atau pleura. Ia berbeza dengan barah paru-paru. Sekiranya barah paru-paru menyerang saluran pernafasan, "jelas dr. Elisna Syahruddin, Ph. D, Sp.P., pakar paru, ketika ditemui pada Dialog Pengurusan Kanser Paru-paru, Selasa (06/02).

Mesothelioma secara khusus adalah barah mesothelium, selaput pelindung yang mengelilingi dinding pelbagai organ dalaman badan, seperti perut. Walau bagaimanapun, mesothelioma paling kerap mempengaruhi pleura.

Kedua-duanya memang barah, tetapi mempunyai beberapa perbezaan. Biasanya apabila doktor akan mendiagnosis barah paru-paru, mesothelioma juga merupakan masalah yang berpotensi pada paru-paru. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai mesothelioma dan bagaimana ia berbeza dengan kanser paru-paru, menurut laman web ini Kanser paru-paru, Bantuan Mesothelioma, dan WebMD.

Patologi

Mesothelioma dan barah paru-paru berkembang dengan cara yang berbeza. Kanser paru-paru berkembang di paru-paru dan kelihatan seperti jisim, dengan bentuk dan sempadan yang jelas. Sementara itu, mesothelioma berkembang pada selaput pleura atau paru-paru, dan berkembang dalam rangkaian tumor yang saling berkaitan yang tidak mempunyai sempadan yang jelas.

Ukuran dan jumlah tisu tumor biasanya besar. Tahap untuk kedua-dua jenis barah juga sama, iaitu tahap 1-3, ketika barah barah bermula pada satu titik dan kemudian merebak ke kelenjar getah bening yang berdekatan. Walau bagaimanapun, secara khusus kaedah pementasan berikut dalam mesothelioma:

  • Stadium IA: Kanser dijumpai di satu bahagian dada di dalam dinding dada. Kanser belum merebak ke paru-paru.
  • Stadium IB Stadium: Kanser ada di dinding dada di satu sisi dan di dinding lain menutup paru-paru.
  • Tahap II: Kanser telah bermetastasis, hingga sampai ke esofagus atas.
  • Tahap III: Kanser merebak lebih jauh ke diafragma, hingga sampai ke perut dan kelenjar getah bening di luar dada.
  • Tahap IV: Kanser dijumpai di aliran darah dan telah merebak ke organ lain.