Petua untuk Gadis Hamil - GueSehat.com

Adalah wajar jika mempunyai seorang anak perempuan. Terutama jika sebelum ini anda mempunyai anak lelaki atau tidak ada dalam keluarga anda yang mempunyai anak perempuan. Ini adalah beberapa perkara yang biasanya membuat banyak pasangan ingin melakukan program untuk mengandung seorang gadis. Walaupun pada dasarnya jantina anak tidak dapat disesuaikan mengikut kehendak ibu, sebilangan pakar kebidanan dan pengamal kesihatan mengatakan sebenarnya ada beberapa faktor yang boleh mempengaruhi seks bayi dalam kandungan. Sama seperti bagaimana untuk hamil dengan anak lelaki, terdapat juga cara khas untuk hamil dengan seorang gadis.

Baca juga: 5 Cara Mengandung Anak Lelaki

Program Mengandung Gadis

Dalam menjalankan program untuk mengandung seorang gadis, memerlukan perhatian khusus yang mesti anda lakukan dengan pasangan anda. Terdapat 4 perkara penting yang sangat mempengaruhi ini, seperti:

 • Masa untuk bercinta
 • Kedudukan seks
 • Orgasme pada wanita dan lelaki semasa hubungan seks
 • Selaraskan diet

Setiap faktor di atas berkait rapat, jadi anda perlu memperhatikan semuanya. Selain itu, keadaan sperma lelaki juga sangat menentukan jantina bayi yang akan terbentuk, iaitu sperma dengan kromosom X yang membawa seks wanita. Lihatlah beberapa cara berikut untuk dapat hamil seorang gadis secara semula jadi!

 1. Masa yang tepat untuk bercinta

Sekiranya anda dan pasangan anda ingin mendapatkan jantina tertentu pada bayi, maka anda tidak boleh memilih masa bercinta. Masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks untuk mengandung anak perempuan adalah 3 hari sebelum tempoh subur atau ovulasi. Ibu dan pasangan juga dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks lagi setelah 3 hari sebelum ovulasi. Ini supaya apabila masa ovulasi tiba, kromosom Y yang membawa gen lelaki boleh mati dan hanya kromosom X yang akan menyuburkan telur di rahim untuk menjadi janin betina kemudian. Kenapa 3 hari? Kerana sperma X dipercayai dapat hidup di persekitaran faraj selama 3 hari. Telah diketahui, sperma X dan Y mempunyai ciri yang berbeza. Sperma X mempunyai jangka hayat yang panjang sedangkan pergerakannya lambat. Sperma Y, sebaliknya, berumur pendek, tetapi dapat bergerak dengan cepat.

 1. Kedudukan Seks Yang Betul

Sama seperti memilih masa untuk bercinta, Ibu dan pasangan juga perlu memperhatikan kedudukan yang dilakukan ketika melakukan hubungan seks. Beberapa kedudukan sebenarnya dapat menghalangi anda untuk mendapatkan seorang gadis. Berikut adalah beberapa kedudukan yang dapat memudahkan anda dan pasangan hamil dengan seorang gadis:

 • Pendakwah

Posisi seks ini sebenarnya adalah kedudukan klasik. Walau bagaimanapun, kedudukan ini dapat meningkatkan peluang anda untuk memiliki seorang gadis. Sebabnya ialah sperma yang membawa gen wanita dapat bergerak dengan lebih perlahan, tetapi dapat bertahan lebih lama. Dengan begitu, sperma ini mempunyai peluang lebih besar untuk menyuburkan telur dibandingkan dengan sperma dengan kromosom pembawa gen lelaki.

 • Wanita di atas

Kedudukan ini juga dikatakan berkesan untuk mendapatkan anak perempuan. Pakar seks mengatakan bahawa kedudukan wanita di atas buat penembusan tidak terlalu dalam sehingga boleh membuat ejakulasi yang tidak terlalu dalam juga.

 • Sudu

Posisi seks lain yang boleh dilakukan untuk mendapatkan seorang gadis adalah dengan kedudukan sudu . Dalam posisi ini penembusan tidak terlalu dalam sehingga ejakulasi tidak terlalu dalam.

 1. Orgasme Pasangan

Sekiranya anda dan pasangan anda ingin melakukan sesuatu untuk hamil dengan seorang gadis, maka cubalah agar lelaki itu mendapat orgasme terlebih dahulu. Ini supaya keadaan faraj lebih berasid sehingga dapat membunuh kromosom Y sebelum sampai ke telur. Dengan cara itu, sperma yang membawa kromosom X yang membawa gen wanita berjaya mencapai telur.

 1. Laraskan Diet

Selain hubungan seksual, Ibu juga perlu mengatur pengambilan makanan tertentu untuk mendapatkan kehamilan seorang gadis.

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan

Menu vegetarian dipercayai dapat membantu Ibu yang ingin mengandung seorang gadis. Beberapa jenis sayur-sayuran seperti bayam, kacang, dan brokoli boleh diminum oleh ibu dalam jumlah yang lebih besar. Anda juga perlu makan makanan yang kaya dengan kalsium dan magnesium untuk memenuhi kehendak anda dan pasangan.

 • Makanan masam

Beberapa makanan berasid juga dapat membantu mewujudkan persekitaran berasid di dalam vagina anda. Persekitaran yang berasid ini dapat memberi manfaat kepada sperma dengan kromosom X untuk mendapatkan keadaan yang baik ketika datang ke telur. Menjelang masa subur, anda boleh menambahkan sebahagian pengambilan oren atau coklat ke dalam makanan anda.

 • Makanan rendah garam

Kaedah ini juga dipercayai berkesan dalam membantu ibu mendapatkan anak perempuan. Ibu perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak garam, seperti daging asin, makanan ringan, dan makanan olahan lain dengan garam tinggi. Beberapa cara untuk hamil dengan gadis di atas boleh dilakukan secara semula jadi tanpa bantuan perubatan atau ubat-ubatan. Sekiranya anda ingin memperoleh kejayaan yang lebih besar, anda boleh mencuba beberapa kaedah perubatan seperti inseminasi dan Diagnosis Genetik Preimplantasi (PGD). Kedua-dua cara ini memberi peluang yang lebih besar kepada ibu untuk hamil dengan seorang gadis, tetapi memerlukan sejumlah besar wang dan agak rumit. (GS / OCH)