Mengatasi rasa malu - guesehat.com

Ramai orang merasa malu ketika berhadapan dengan pelbagai situasi sosial. Contohnya, ketika bercakap di hadapan rakan pejabat atau semasa membuat persembahan kerja. Sekiranya anda adalah salah seorang yang pemalu, anda mungkin merasakan sensasi aneh di perut anda, degupan jantung yang cepat, gemetar, dan berpeluh. Ini adalah reaksi tubuh terhadap ketakutan.

Walau bagaimanapun, para pakar mengatakan bahawa mengelakkan situasi sosial akan membuat seseorang yang malu akan lebih risau. Oleh itu, untuk mengurangkan rasa malu, terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Ayuh, lihat liputannya!

1. Tolak Diri Anda

Semasa meninggalkan zon selesa, bukan perkara yang mudah dilakukan. Walau bagaimanapun, ini sangat baik untuk anda. Kebimbangan biasanya hilang ketika anda melakukan sesuatu yang sebenarnya membimbangkan anda. Oleh itu, jika anda takut pergi ke kantin sahaja tetapi malu meminta rakan anda menemani anda, anda harus melakukannya sendiri. Hadapi ketakutan anda dan lihat apa yang berlaku.

Yang terburuk tidak akan berlaku sekiranya anda tidak melakukannya. Dan sekiranya sesuatu yang buruk berlaku, anda dapat mengetahui cara menanganinya. Pada masa akan datang, jika pada bila-bila masa anda menghadapi masalah yang sama, anda sudah tahu bagaimana mengatasi keadaan buruk ini.

Bermula dari Kegagalan Penguasaan Diri

2. Bersenam

Sebagai percubaan, lakukan sesuatu yang membuat anda merasa gugup. Tidak menjadi masalah jika anda mula kecil, memudahkan anda menyesuaikan diri. Mempunyai tujuan baik yang masuk akal akan memberi kesan besar kepada masa depan anda. Sekiranya anda merancang untuk masuk ke syarikat besar atau menjadi sukarelawan di acara sosial tetapi anda merasa gementar, dapatkan rakan atau saudara untuk menemanimu agar tidak bersendirian.

Selanjutnya, anda akan mendapat kemudahan untuk perkara berikut. Ini berlaku kerana anda selalu melatih diri anda mengenai perkara-perkara yang membuat anda gugup. Secara tidak langsung, ia akan mengembangkan tindak balas anda terhadap cara menanganinya. Oleh itu, walaupun perkara tidak berjalan seperti yang anda harapkan, anda sudah bersedia untuk menghadapinya.

Kelebihan Berbual dengan Diri Sendiri

3. Berehat

Melakukan aktiviti seperti meditasi atau yoga dapat membantu anda menjadi orang yang lebih tenang. Cuba lakukan yoga atau meditasi di luar kesibukan atau bercuti. Lakukan pergerakan asas yang mudah untuk permulaan. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, tingkatkan tahap kesukaran pergerakan yoga.

Di samping itu, anda juga dapat mengurangkan beberapa makanan dan minuman yang tidak baik untuk tubuh, seperti soda dan kopi. Kafein dikatakan sering membuat orang lebih cemas, kerana jantung berdegup lebih cepat.

Meditasi untuk Mengawal Minda dan Kehidupan yang Lebih Baik

Sekiranya anda terlalu gementar untuk melakukan perkara di atas dan tidak yakin untuk melakukan sesuatu yang anda gemari dan inginkan, ada cara yang lebih baik untuk mendapatkan bantuan daripada psikiatri. Bercakap tentang masalah anda kepada ibu bapa, saudara-mara, atau adik-beradik anda boleh menjadi pilihan awal yang baik, sehingga anda dapat keluar dari kegelisahan dan rasa malu. (FENNEL)