Kandungan Pemakanan Kangkung - Guesehat

Kangkung adalah salah satu sayur yang paling terkenal di Indonesia. Tumbuhan berdaun hijau ini berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. Walaupun telah menjadi makanan harian masyarakat Indonesia, masih banyak yang tidak mengetahui tentang kandungan nutrisi kale.

Sebelum mengetahui kandungan nutrien kale, Gang Sihat mesti mengetahui terlebih dahulu mengenai sayur-sayuran berdaun hijau ini. Kangkung adalah sayuran berdaun hijau yang mempunyai batang halus dan berongga, daun kangkung berwarna hijau dan berbentuk seperti anak panah. Ukuran daunnya berbeza-beza, antara 2,5 cm hingga 8 cm.

Berdasarkan bagaimana ia tumbuh, kangkung dibahagikan kepada dua jenis. Jenis pertama adalah tinggi dan tumbuh di tanah yang kaya dengan bahan organik dan mempunyai tekstur lembap. Kale jenis lain adalah separa akuatik, tumbuh di tanah yang berada di paya.

Baiklah, agar Geng Sihat mengetahui kandungan nutrien kale, lihat penjelasan di bawah, ya.

Baca juga: Manfaat Buah-buahan dan Sayuran, Mencegah Kanser kepada Diabetes

Kandungan Pemakanan Kangkung

Kale adalah sayur yang rendah kalori dan lemak. Sayuran berdaun hijau ini mengandungi cukup banyak vitamin, termasuk vitamin A (hingga 6600 IU setiap 100 gram). Di samping itu, kandungan nutrien kale lain kaya dengan antioksidan dan mineral.

Dalam hidangan 100 gram, kangkung hanya mengandungi 19 kalori. Oleh kerana kandungan nutrien kale cukup tinggi dan rendah kalori, maka banyak pakar mengesyorkan sayur ini untuk menurunkan berat badan.

Kangkung mengandungi banyak antioksidan fenolik, seperti beta karoten, lutein, xanthin, dan cryptoxanthin. Kale mentah juga mengandungi kadar asid askorbik yang tinggi.

Kandungan pemakanan kale lain adalah vitamin C. 100 gram kangkung mengandungi 55 miligram vitamin C atau 92 peratus pengambilan vitamin C. harian yang disyorkan. Vitamin C adalah antioksidan yang larut dalam air dan membantu membebaskan oksigen dari radikal bebas, sehingga membantu melindungi tubuh dari banyak penyakit.

Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C secara berkala dapat meningkatkan kesihatan tisu penghubung, rambut, dan kulit. Selain itu, pengambilan vitamin C yang mencukupi juga dapat mencegah kekurangan zat besi, anemia, penuaan lambat, dan mencegah barah.

Kale juga merupakan sumber vitamin A yang baik, seperti sayur-sayuran berdaun hijau lainnya, seperti bayam dan kubis. 100 gram kangkung segar mengandungi 6300 IU atau setara dengan 210 peratus pengambilan vitamin A. harian yang disyorkan. Vitamin A penting untuk kesihatan tubuh, terutama mukosa, kulit, rambut, dan penglihatan. Selain itu, vitamin A juga berfungsi sebagai anti-barah dan anti-penuaan.

Kale juga kaya dengan vitamin B. Sayuran berdaun hijau ini mengandungi beberapa vitamin kompleks B. Dalam kale, terdapat 8 persen riboflavin, 5.5 persen niasin, 7 persen vitamin B-6, 14 persen asid folik, dan lain-lain. Kumpulan vitamin B kompleks ini penting untuk metabolisme badan.

Selain itu, kale juga kaya dengan mikronutrien lain. Kangkung mengandungi mineral seperti besi (21 persen), kalsium (8 persen), kalium (7 persen), magnesium (18 persen), mangan (7 persen), dan fosfor (5.5 persen).

Magnesium dan kalsium baik untuk tulang dan gigi yang sihat, serta fungsi jantung. Sementara itu, mangan digunakan oleh tubuh sebagai faktor penambah enzim antioksidan tertentu.

Kandungan nutrien kale sangat banyak. Sekiranya diminum secara berkala, kale dapat mencegah osteoporosis, anemia kerana kekurangan zat besi, kekurangan vitamin A. Selain itu, kandungan nutrisi kale juga melindungi anda dari penyakit jantung serta barah prostat dan barah usus.

Berdasarkan penjelasan di atas, kandungan nutrien kale sangat besar, ya, geng. Tidak banyak orang yang mengetahui kandungan nutrien kale secara terperinci seperti yang dijelaskan di atas.

Baca juga: Mencegah Kanser Menurunkan Berat Badan, Inilah 8 Khasiat Jus Saderi!

Cara Memilih dan Memproses Kangkung

Selain mengetahui kandungan khasiat kale, anda disarankan untuk mengetahui cara memilih kale yang berkualiti. Di pasar, kangkung biasanya dijual secara berkelompok. Cari kale yang berwarna hijau gelap. Pilih kangkung dengan daun lebar kerana cenderung lebih kaya rasa berbanding dengan daun kecil.

Elakkan membeli kangkung yang daunnya sudah kekuningan. Pastikan juga kangkung yang anda beli tidak rosak atau dimakan oleh serangga. Sekiranya anda telah membeli, pastikan anda menyimpan kangkung dalam suhu sejuk. Jika tidak, daunnya boleh rosak dengan cepat.

Untuk merasakan kandungan khasiat kale, sudah tentu anda perlu memakannya. Untuk menyiapkan kangkung sebelum memasak, basuh terlebih dahulu sayur-sayuran ini, kemudian rendam dalam air masin selama kira-kira setengah jam, untuk mengeluarkan telur parasit yang mungkin menempel pada daun.

Rebus kangkung untuk memberikan rasa unik dan tekstur yang berbeza antara kelembutan daun dan batang renyah. Di Indonesia, bayam air paling sering diproses menjadi kale tumis. Untuk maklumat pemakanan, kale goreng dalam 100 gram mengandungi 92 kalori, 2 gram karbohidrat, 9 gram lemak, dan 2 gram protein.

Oleh kerana kangkung adalah sayur yang tumbuh di dalam air, sayur berdaun hijau ini mungkin mengandungi cacing air yang boleh menyebabkan jangkitan. Jadi, memakan kale mentah dan tidak dibersihkan boleh menyebabkan sakit perut, cirit-birit, demam, dan reaksi alergi.

Oleh itu, jika anda ingin merasakan kandungan nutrien kale, anda harus memprosesnya dengan betul dan bersih. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan pengambilan nutrien dari kangkung.

Baca juga: Mana Yang Lebih Sihat: Sayuran Masak atau Mentah?

Jadi, kandungan nutrien kale sangat banyak. Tidak hairanlah sayur berdaun hijau ini sangat baik untuk kesihatan. Berdasarkan kandungan nutrien kale, sayuran berdaun hijau ini dapat menurunkan kolesterol, mempercepat rawatan penyakit kuning, merawat anemia, melegakan gangguan pencernaan dan sembelit.

Kangkung juga dapat membantu melindungi kita dari penyakit jantung, mencegah barah, meningkatkan kesihatan mata, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan mencegah penuaan dini.

Selain itu, kale juga antidiabetes. Ini bermaksud, sayur-sayuran berdaun hijau baik untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Namun, penderita diabetes mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor sebelum mengkonsumsi kangkung, sehingga disesuaikan dengan kebutuhan penghidapnya.

Selain itu, kandungan nutrien kale juga baik untuk kesihatan rambut. Nampaknya, kangkung bagus untuk pertumbuhan rambut. Sayuran berdaun hijau ini dapat mencegah keguguran rambut, meningkatkan kualiti dan tekstur rambut, dan menjadikan rambut berkilau. Jadi, kandungan nutrien kale sangat banyak dan baik untuk kesihatan. Mulai sekarang, biasakan makan kangkung!

Baca juga: Bukan hanya dari sayur-sayuran, anda juga boleh diracuni oleh bakteria E. coli dari 5 perkara ini

Sumber:

Pemakanan dan Anda. Fakta pemakanan Kangkong (bayam air).

FoodDataCentral. Konvolvulus air, mentah. Januari 2019.

Myfitnesspal. Bahasa Inggeris - Kangkung Goreng (Stir-Fry Kangkung). 2018.

GayaKraze. Manfaat Terbaik Bayam Air Untuk Kulit, Rambut Dan Kesihatan. Mei 2019.