Induksi Tenaga Kerja - GueSehat.com

Kontraksi adalah tanda bahawa anda sudah bersedia untuk melahirkan. Sebilangan besar wanita hamil biasanya akan mengalaminya pada 39-40 minggu kehamilan. Namun, kenyataannya ada beberapa wanita hamil yang tidak merasakan kontraksi walaupun mereka semakin hampir tarikh akhir. Dalam kes seperti ini, salah satu cara yang boleh diambil adalah dengan mendorong pekerja.

Induksi persalinan adalah proses merangsang rahim sehingga kontraksi berlaku, sehingga wanita hamil dapat melahirkan secara normal. Prosedur ini biasanya disyorkan oleh pasukan perubatan kerana beberapa sebab, terutamanya jika terdapat masalah kesihatan untuk bayi dan wanita hamil.

Induksi Tenaga Kerja, Bilakah Ia Diperlukan?

Untuk menentukan sama ada induksi persalinan diperlukan oleh anda atau tidak, pakar kandungan anda akan menilai beberapa faktor, termasuk kesihatan anda, kesihatan janin, usia kehamilan, berat badan dan ukuran janin, kedudukan janin, dan status serviks atau serviks anda. Terdapat 3 sebab utama mengapa doktor biasanya memutuskan untuk melakukan prosedur induksi persalinan, iaitu:

 1. Kehamilan sudah berakhir tarikh akhir (tertunggak)

Induksi buruh umumnya ditawarkan kepada wanita yang belum menunjukkan tanda-tanda melahirkan pada usia 42 minggu. Sebabnya ialah risiko kematian atau masalah kesihatan lain dialami oleh bayi sekiranya kehamilan melebihi 42 minggu.

 1. Pecahnya membran pramatang

Sekiranya perairan anda pecah lebih dari 24 jam sebelum kelahiran, anda dan bayi anda berisiko tinggi mendapat jangkitan. Pengambilan tenaga kerja akan disyorkan bergantung pada usia kehamilan anda.

Sekiranya selaput pecah selepas minggu ke-34 kehamilan, pasukan perubatan akan memberi anda pilihan, sama ada anda ingin mendorong kelahiran atau dipantau sehingga anda melahirkan secara semula jadi. Sementara itu, jika membran pecah sebelum minggu ke-34, anda akan mendapat cadangan yang kuat untuk induksi buruh.

 1. Keadaan kesihatan tertentu atau janin tidak berkembang

Ada keadaan tertentu yang membuat pakar kebidanan atau bidan merasa lebih baik sekiranya bayi dilahirkan lebih awal. Syarat-syarat ini merangkumi:

 • Janin tidak tumbuh dan berkembang sebagaimana mestinya, misalnya, anggaran berat janin kurang dari 10% dari usia kehamilan.
 • Mengalami hipertensi atau tekanan darah tinggi pada kehamilan, sama ada berlaku sebelum minggu ke-20 (hipertensi kronik) atau selepas minggu ke-20 (hipertensi kehamilan), atau menunjukkan gejala pra-eklampsia.
 • Terdapat jangkitan pada plasenta (chorioamnionitis).
 • Cecair ketuban terlalu sedikit yang melindungi janin (oligohydramnios).
 • Menghidap diabetes kehamilan.
 • Plasenta berpisah dari dinding rahim, sama ada sebahagian atau sepenuhnya, sebelum proses kelahiran berlaku (gangguan plasenta / gangguan plasenta).gangguan plasenta).
 • Menghidap masalah buah pinggang.
 • Mengalami kegemukan.

Kemudian, pakar perbidanan atau bidan akan menerangkan pilihan yang diberikan supaya anda dapat mempertimbangkan sama ada anda perlu menjalani prosedur induksi atau tidak.

Di samping itu, ada juga elektif elektif persalinan, yang dilakukan pada kehamilan yang tidak memerlukan campur tangan perubatan. Contohnya, jika anda tinggal jauh dari hospital atau perkhidmatan kesihatan, induksi tenaga kerja yang dijadualkan akan membantu anda mengelakkan kelahiran secara tiba-tiba.

Dalam kes ini, pekerja kesihatan akan memastikan bahawa anda hamil sekurang-kurangnya 39 minggu atau lebih sebelum menjalankan prosedur induksi buruh.

Siapa yang Tidak Harus Mempunyai Tenaga Kerja?

Tidak semua wanita hamil dibenarkan melakukan prosedur induksi buruh. Siapakah mereka?

 • Wanita yang pernah menjalani operasi caesar sebelumnya dengan sayatan klasik (menegak).
 • Wanita hamil dengan keadaan di mana plasenta menutupi serviks (plasenta previa)
 • Wanita hamil dengan keadaan bayi yang bertiup atau melintang.
 • Wanita hamil dengan keadaan tali pusat memasuki faraj sebelum waktu bersalin (prolaps tali pusat).

Persiapan untuk Induksi Tenaga Kerja

Induksi buruh dilakukan di hospital atau rumah bersalin, di bawah pengawasan pasukan perubatan. Sebelum menjalankan prosedur ini, ia akan berlaku sapuan membran atau juga dikenali sebagai sapuan serviks.

Dokter kandungan atau bidan akan menyapu jari ke leher rahim semasa pemeriksaan dalaman. Prosedur ini bertujuan untuk memisahkan membran amniotik yang menutupi bayi dari serviks. Pemisahan ini akan melepaskan hormon prostaglandin, yang boleh mencetuskan persalinan.

Tindakan sapuan serviks akan membuatkan anda berasa tidak selesa dan sedikit berdarah. Sekiranya proses kelahiran tidak berlaku selepas itu, maka induksi persalinan akan dilakukan.

Proses Induksi Buruh

Terdapat beberapa kaedah induksi buruh. Walaupun bergantung pada keadaannya, pasukan perubatan umumnya akan:

 1. "Menyiapkan" serviks

Kadang kala, prostaglandin sintetik digunakan untuk melembutkan atau menipis kawasan serviks. Selepas ini digunakan, kontraksi yang dialami oleh anda serta degup jantung bayi akan dipantau. Dalam kes lain, doktor juga boleh memasukkan kateter ke dalam serviks dan kemudian mengisinya dengan garam.

 1. Memecahkan kantung ketuban

Teknik yang dikenali sebagai amniotomi dilakukan dengan membuat lubang kecil di kantung ketuban. Anda mungkin akan merasakan sebilangan besar cairan hangat keluar, yang menunjukkan bahawa perairan anda telah pecah.

Amniotomi hanya dilakukan apabila bahagian leher rahim anda diluaskan dan menipis, dan kepala bayi berada di pelvis. Selain memantau degupan jantung bayi, sebelum dan selepas prosedur, pasukan perubatan juga akan memeriksa keadaan cairan ketuban, sama ada terdapat mekonium atau tidak.

 1. Menggunakan ubat intravena

Di hospital, pasukan perubatan kemungkinan akan memberi anda Pitocin, versi oksitosin sintetik, hormon yang menyebabkan rahim berkontraksi. Sekali lagi, pengecutan dan degupan jantung bayi akan terus dipantau. Apa yang perlu anda ketahui, doktor boleh melakukan kombinasi kaedah induksi buruh.

Bagaimana Rasa Induksi Tenaga Kerja?

Induksi buruh biasanya akan lebih menyakitkan daripada tanda-tanda persalinan semula jadi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak wanita hamil yang menjalani prosedur ini meminta untuk diberi anestesia epidural, prosedur menghilangkan rasa sakit semasa melahirkan.

Prosedur Induksi Selepas Buruh Dilakukan

Dalam kebanyakan kes, induksi persalinan akan membantu kelahiran faraj yang berjaya. Walau bagaimanapun, masa yang diperlukan untuk mencapai persalinan akan bergantung pada kesediaan serviks anda, teknik induksi yang digunakan, dan bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap prosedur ini.

Sekiranya serviks anda belum siap untuk bersalin, maka anda perlu menunggu beberapa hari. Biasanya jangka masa adalah sekitar 24-48 jam. Tetapi jika semuanya berjalan lancar, hanya dalam beberapa jam anda boleh memeluk si kecil!

Kira-kira 75% ibu baru yang menjalani prosedur induksi buruh bersalin secara normal. Walau bagaimanapun, kadang-kadang induksi buruh tidak berfungsi dengan segera.

Sekiranya anda memilikinya, anda akan menghadapi 2 pilihan, ingin melakukan induksi buruh lagi atau memilih proses kelahiran yang lain, iaitu dengan pembedahan caesar. Apa sahaja yang diputuskan oleh ibu, tentu ini demi anak anda dilahirkan dengan selamat dan sihat. Oleh itu, dengarkan badan anda dan percayai naluri anda sendiri! (AS)

Makanan Yang Baik Sebelum Bersalin - GueSehat.com

Sumber

NHS: Menggalakkan tenaga kerja - Panduan kehamilan dan bayi anda

Klinik Mayo: Induksi buruh