Ketoasidosis, komplikasi diabetes yang boleh membawa maut

Ketoasidosis diabetes (DKA) adalah keadaan di mana asid menumpuk dalam darah. Ini boleh berlaku sekiranya tahap gula dalam darah terlalu tinggi untuk jangka masa yang panjang. Ketoasidosis boleh menjadi sangat berbahaya sehingga boleh menyebabkan kematian.

Walau bagaimanapun, ketoasidosis biasanya memerlukan beberapa jam untuk keadaan menjadi serius. Oleh itu, Diabestfriend mesti mengelakkan keadaan ini secepat mungkin. Untuk menjangka ini, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai ketoasidosis, seperti yang dilaporkan oleh WebMD!

Apa yang Menyebabkan Ketoasidosis?

Ketoasidosis biasanya berlaku kerana badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Akibatnya, sel tidak dapat menggunakan gula dalam darah untuk ditukarkan menjadi tenaga. Oleh itu, sel-sel ini menggunakan lemak untuk ditukar menjadi tenaga.

Proses pembakaran lemak menyebabkan pembentukan asid darah yang disebut keton. Lama kelamaan, keton dapat menumpuk di dalam darah. Terlalu banyak keton dalam darah dapat mengubah keseimbangan kimia darah dan merosakkan seluruh sistem badan.

Orang dengan diabetes jenis 1 berisiko menghidap ketoasidosis, kerana badan mereka tidak mempunyai insulin. Keton juga dapat meningkat jika Diabestfriend yang menderita jenis 1 melewatkan makan, sakit, dan stres.

Ketoasidosis juga boleh mempengaruhi orang dengan diabetes jenis 2, tetapi agak jarang berlaku. Orang dengan diabetes jenis 2, terutamanya jika mereka lebih tua, berisiko lebih tinggi untuk mengalami keadaan yang gejalanya serupa dengan HHNS (sindrom hiperglikemik hiperosmolar nonketoik). Keadaan ini boleh menyebabkan dehidrasi akut.

Gejala Ketoasidosis yang perlu diperhatikan

Rakan diabetes mesti memeriksa tahap keton jika tahap gula dalam darah melebihi 240 mg / dL. Rakan diabetes juga harus memeriksa tahap keton jika mereka mengalami gejala gula darah tinggi, seperti mulut kering, merasa dahaga, dan kerap membuang air kecil. Gunakan jalur ujian air kencing untuk memeriksa tahap keton. Beberapa meter glukosa juga dapat mengukur tahap keton.

Sekiranya tahap keton melebihi had normal, Diabestfriend perlu menurunkan kadar gula dalam darah. Kemudian, 30 minit kemudian periksa tahap keton sekali lagi. Diabestfriend harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya langkah-langkah ini tidak berfungsi untuk mengurangkan keton, terutamanya jika mengalami lebih daripada satu daripada gejala berikut:

  • Muntah lebih dari 2 jam.
  • Mual atau sakit perut.
  • Perubahan bau nafas (bau seperti aseton).
  • Rasa letih dan keliru.
  • Susah bernafas.

Rawatan dan Pencegahan Ketoasidosis

Untuk mengatasi ketoasidosis, Diabestfriend harus segera ke hospital. Di hospital, doktor biasanya akan memasukkan insulin ke dalam badan melalui IV, sehingga tahap keton turun, cairan di dalam badan meningkat, dan keseimbangan kimia darah menjadi stabil. Sekiranya ketoasidosis tidak diubati dengan segera, Diabestfriend boleh pingsan, jatuh koma, dan bahkan mati.

Doktor juga boleh mengubah dos insulin harian Diabestfriend, untuk mengelakkan ketoasidosis berulang. Rakan diabetes mesti minum lebih banyak air dan minuman bebas alkohol tanpa gula. Pengawalan gula darah yang baik akan membantu Diabestfriend mengelakkan ketoasidosis. Untuk mengekalkan tahap gula darah yang stabil, Diabestfriend memerlukan:

  • Ambil ubat mengikut arahan doktor.
  • Ikuti jadual makan yang telah ditentukan.
  • Bersenam secara berkala.
  • Periksa gula darah secara berkala.

Pastikan suntikan insulin Diabestfriend belum tamat. Insulin mesti disuntik dalam keadaan baik. Jadi sebelum menggunakan insulin, periksa dahulu bungkusannya, jangan biarkan bocor dan ubah teksturnya. Hubungi doktor anda jika tahap gula darah Diabestfriend terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Seperti yang dijelaskan di atas, ketoasidosis adalah keadaan berbahaya yang sering menyerang orang yang menghidap diabetes. Diabestfriend perlu berwaspada dengannya. Walaupun anda sudah mempunyai risiko tinggi untuk menghidap keadaan ini, segera ambil langkah berjaga-jaga seperti yang dijelaskan di atas. (UH / AS)