Tabiat Kanak-kanak Berusia 3 Tahun | Saya sihat

Apabila anak kecil anda mencapai usia 3 tahun, dia boleh mula banyak bercakap, meluahkan emosinya, dan bergerak sesuka hati tanpa perlu risau. Ibu bapa juga dapat meneka dan membaca mood si kecil. Di samping itu, imaginasi, fantasi, dan tingkah lakunya mula membuatnya merasa bahawa dia mempunyai peranan penting dalam kehidupan ini. Ayuh, cari tahu apa yang dilakukan oleh kanak-kanak pada usia 3 tahun!

  • Sudah pandai Bercerita Tentang Dia dan Hari-Nya

Pada usia ini, anak kecil anda sudah mengetahui peranan manusia, objek, haiwan, dan peristiwa di sekitarnya, dan dapat mengubah sesuatu mengikut kehendak mereka. Dia membuat kisahnya sendiri mengenai peristiwa yang menimpanya dan menentukan kata-kata untuk menjadikan sesuatu itu nyata.

Contohnya, rakan khayalan. Anak kecil anda membuat rakan khayalan yang dia gunakan untuk melakukan apa yang dia mahukan. Sekiranya anak anda mempunyai kawan khayalan, jangan dimarahi dengan segera kerana anak anda secara semula jadi akan melupakan ini. Seorang kanak-kanak berusia 3 tahun belum memahami konsep berbohong, tetapi dia dapat mencipta semula realiti secara kreatif, seolah-olah itulah yang sebenarnya berlaku.

  • Seperti Rutin

Kanak-kanak berumur 3 tahun biasanya bergantung pada situasi yang dapat diramalkan, seperti kebiasaan yang diterapkan di rumah. Kebiasaan di rumah adalah sebahagian daripada usaha anak kecil anda untuk memahami dan mengawal dunia mereka. Dengan menjaga kebiasaan dan peraturan setiap kejadian, menolong anak anda memahami dan mengetahui apa yang harus dilakukan dan apa yang akan berlaku seterusnya.

Contohnya, dengan menggunakan makanan di meja makan, menggosok gigi sebelum tidur, dan menanggalkan kasut semasa memasuki rumah. Dia tahu apa peranan yang harus dia laksanakan sebagai individu.

Baca juga: Sentiasa Perhatikan Perkembangan Psikologi dan Perkembangan Kanak-kanak
  • Memberi Pendapat

Sebaliknya, ketika dia berusia 2 tahun, kadang-kadang sukar untuk menyatakan apa yang dia rasakan, seorang anak berusia 3 tahun dapat dan mulai memahami apa yang dia katakan berdasarkan apa yang dia rasakan. Dia dapat dengan mudah mengatakan apa-apa yang terlintas di fikirannya, seperti, "Saya ingin kue yang dibuat Mama dalam bentuk bintang."

Di samping itu, ada jenis kanak-kanak yang sering mengatakan tidak, mudah marah, degil, dan mempunyai sikap yang cepat berubah. Adakah anda pernah mendengar istilah Ibu atau Ayah? threenager?

Threenager adalah istilah untuk menggambarkan sifat berubah kanak-kanak berusia 3 tahun yang bertindak seperti remaja berusia 13 tahun. Sikap ini tidak dialami oleh semua kanak-kanak berumur 3 tahun, tetapi sebilangan ibu bapa telah menghadapi keadaan ini.

Selain sering mengatakan tidak, anak-anak juga sering berlari jika ibu bapa mereka menyuruh mereka melakukan aktiviti yang tidak mereka sukai atau anggap tidak penting. Dia juga tidak sabar, pandai berunding, dan tahu mengelak.

Menurut seorang psikologi dari Rumah Sakit Panti Rapih di Yogyakarta, Nessi Purnomo, pada dasarnya, seorang anak berusia 3 tahun ingin menunjukkan bahawa dia dapat melakukan banyak perkara dengan sendiri. Setelah 2 tahun merasa bergantung kepada ibu bapanya untuk melakukan apa sahaja, sekarang adalah masa untuk dia 'berteriak' bahawa dia bukan lagi anak dan dapat menentukan keinginannya sendiri. Dia juga merasakan bahawa pendapatnya penting untuk didengar oleh ibu bapa.

Masalahnya, ibu bapa mahu anak-anak mengikuti pendapat yang dicadangkan oleh ibu bapa, dan kadang-kadang, kehendak anak-anak tidak sama dengan apa yang ibu bapa mahukan. Akibatnya, ibu bapa dan anak-anak sering bertengkar dan menjadi bising.

Lebih baik, cubalah menerapkan tabiat dan peraturan yang dipersetujui oleh Ibu dan anak anda. Dengan begitu, ketika dia ingin melanggarnya, dia sudah tahu apa akibatnya. (FENNEL)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found