Khasiat Buah Jeruk untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Hampir semua orang suka jeruk, dan Mums tidak terkecuali, tentu saja. Yup, buah berwarna oren ini yang terkenal dengan vitamin C sememangnya sangat menggoda untuk dinikmati.

Namun, dengan rasa sedikit masam, adakah buah sitrus diklasifikasikan sebagai selamat untuk dimakan oleh ibu hamil? Untuk mengetahui jawapannya, mari lihat penjelasan di bawah!

Bolehkah Saya Makan Jeruk Semasa Kehamilan?

Sekiranya anda bertanya adakah wanita hamil boleh makan jeruk? Jawapannya adalah ya, Ibu. Jeruk adalah sejenis buah yang dianggap selamat untuk dimakan semasa mengandung. Jeruk menawarkan sejumlah nutrien yang baik untuk tubuh, seperti vitamin C, asid folik, kalsium, kalium, dan banyak lagi.

Walaupun begitu, tetap pastikan untuk memakannya dalam jumlah yang tidak berlebihan, ya, ibu. Pengambilan buah sitrus secara berlebihan semasa mengandung boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang boleh membuat anda merasa tidak selesa.

Khasiat Buah Jeruk untuk Wanita Hamil

Nah, berikut adalah beberapa kelebihan buah sitrus untuk wanita hamil yang pastinya anda tidak mahu ketinggalan.

1. Meningkatkan fungsi sistem imun

Buah sitrus kaya dengan vitamin C, yang sangat baik dalam meningkatkan imuniti, terutama bagi wanita hamil. Perlu diingat bahawa wanita hamil perlu mempunyai imuniti yang optimum kerana mereka terdedah kepada sejumlah penyakit.

Makan buah oren bukan sahaja akan menguatkan sistem imun, tetapi juga menjaga kesihatan bayi dalam kandungan.

Jeruk sembuh kerana mengandungi sebatian fitonutrien, yang terdiri daripada antosianin, flavanon, polifenol, dan asid hidroksisinnamik.

Vitamin C juga baik untuk penyerapan nutrien tertentu, seperti zat besi, yang berfungsi membentuk tulang rawan, saluran darah, tulang, dan tisu pada janin.

2. Membantu perkembangan otak

Keperluan folat meningkat 5 hingga 10 kali semasa kehamilan. Nah, jeruk dapat memenuhi keperluan ini! Folat dapat membantu perkembangan otak janin dan mencegah kerosakan saluran saraf saraf. Folat juga dapat membantu mengembangkan sel dan tisu darah baru, serta meningkatkan berat lahir bayi.

3. Mencegah sembelit

Kandungan serat buah sitrus yang kaya dapat membantu melancarkan pergerakan usus dan mencegah sembelit, yang merupakan masalah biasa semasa kehamilan.

Selain itu, kandungan serat dalam jeruk sangat baik untuk mengatur tekanan darah, kadar kolesterol, gula darah, dan mencegah aterosklerosis (radang saluran darah).

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Sembelit pada Wanita Hamil!

4. Mengawal tekanan darah

Indeks kalium yang tinggi dalam jeruk dapat membantu mengawal tekanan darah, sehingga mencegah hipertensi pada wanita hamil.

5. Menghidrat badan

Jeruk mengandungi natrium dan kalium, yang dapat membantu mengekalkan tahap cecair di dalam badan. Ini dapat mengelakkan anda daripada risiko dehidrasi semasa hamil.

6. Mengekalkan kulit yang sihat

Vitamin C dalam jeruk juga menawarkan faedah kecantikan. Kesan antioksidannya dapat membantu menjaga kelembapan kulit dan kencang. Selain itu, antioksidan pada jeruk sangat baik untuk mencegah dan merawat jerawat, yang merupakan masalah biasa semasa kehamilan.

Jeruk adalah pilihan yang selamat untuk dimakan semasa mengandung kerana kaya dengan nutrien yang bermanfaat untuk ibu dan janin. Walau bagaimanapun, pastikan untuk menggunakannya secara sederhana. Lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor mengenai jumlah yang disyorkan untuk dimakan. (AS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Adakah Selamat Makan Jeruk Semasa Kehamilan?".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found