Punca Lelaki Tidak subur

Terdapat banyak sebab mengapa pasangan tidak subur, atau tidak hamil setelah berkahwin lebih dari satu tahun dan melakukan hubungan seks biasa. Masalahnya tidak selalu di pihak wanita. Geng Sehat tahukah anda, ada keadaan kemandulan lelaki yang disebut azoospermia, di mana lelaki tidak mempunyai sperma dalam air mani mereka. Keadaan ini mempengaruhi sekitar 1% populasi lelaki dan 15% daripada semua lelaki yang tidak subur atau tidak subur. Bagaimana anda tahu pasangan anda adalah salah satunya? Masalahnya, azoospermia tidak mempunyai sebarang gejala. Jadi, jika Geng Sihat adalah lelaki yang selalu berusaha untuk mempunyai anak, tetapi isterinya tidak mempunyai anak, penyebab yang paling mungkin adalah azoospermia. Sekiranya Geng Sihat ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, inilah penjelasannya!
Baca juga: Benarkah zakar boleh patah?

Penyebabnya adalah Azoospermia

Ketiadaan sperma di testis kemungkinan besar disebabkan oleh gangguan yang menghalang testis menghasilkan sperma. Ia juga sebenarnya dapat membentuk sperma, hanya disekat untuk keluar dari testis, alias kilang pembuatan sperma. Secara umum, terdapat tiga jenis azoospermia, iaitu:

Azoospermia prestestular.

Keadaan ini berlaku ketika testis normal, tetapi pengeluaran sperma berlaku. Ini kemungkinan besar disebabkan oleh tahap hormon yang rendah, atau anda baru menjalani rawatan kemoterapi. Jenis azoospermia ini adalah keadaan yang agak jarang berlaku.

Azoospermia testis.

Zakar rosak dan menghalang pengeluaran sperma yang normal. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkannya, antaranya adalah:

  • Jangkitan saluran pembiakan, seperti epididimitis dan uretritis
  • Penyakit sejak lahir, seperti orkitis virus, yang menyebabkan pembengkakan satu atau kedua buah zakar.
  • Kecederaan pada pangkal paha
  • Kanser atau rawatannya, seperti radiasi
  • Keadaan genetik, seperti sindrom Klinefelter

Azoospermia pasca testis

Menurut penyelidikan, kira-kira 40% kes azoospermia adalah jenis ini. Testis menghasilkan sperma secara normal, tetapi sesuatu menghalangnya keluar dari testis. Halangannya boleh:

  • Penyumbatan tiub yang membawa sperma dari testis ke zakar. Keadaan ini dikenali sebagai azoospermia obstruktif.
  • Vasektomi
  • Ejakulasi retrograde, keadaan semasa orgasme di mana air mani tidak mengalir ke dalam zakar sebagaimana mestinya, sebaliknya memasuki pundi kencing.
Baca juga: Cara Mudah Menjaga Kesihatan Zakar

Cara Mengesan Azoospermia

Sekiranya anda dan isteri anda telah lama berusaha mempunyai anak, tetapi tidak berjaya, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan. Pada lelaki boleh diperiksa kemungkinan azoospermia. Pertama sekali, pasukan perubatan akan mengambil sampel air mani untuk pemeriksaan di makmal. Dengan bantuan mikroskop khas, biasanya dua pemeriksaan, akan dapat dilihat sama ada air mani kosong atau sama sekali tidak ada sperma.

Kemudian doktor akan mengesan penyebab azoospermia yang anda alami. Untuk mengesannya, anda mesti melalui beberapa pemeriksaan fizikal. Doktor juga akan mengambil sejarah perubatan, dan juga memeriksa darah untuk mengukur tahap hormon. Doktor juga boleh melakukan biopsi salah satu testis untuk memeriksa tanda-tanda sperma yang tidak normal.

Rawatan Azoospermia dan Kesuburan

Terdapat beberapa jenis ubat untuk membantu merawat azoospermia, terutama bagi lelaki yang ingin mempunyai anak. Sekiranya anda menderita azoospermia obstruktif, pembedahan boleh dilakukan untuk menghilangkan penyumbatan. Akan lebih baik sekiranya pembedahan dilakukan secepat mungkin.

Sementara itu, rawatan dengan pengambilan sperma dapat membantu azoospermia yang tidak obstruktif. Kaedah ini juga boleh dilakukan untuk lelaki yang tidak mahu pembedahan. Rawatan ini menggunakan suntikan kecil untuk mengumpulkan sperma dari testis. Kemudian, sperma disejukkan untuk digunakan kemudiannya persenyawaan in vitro (IVF) atau IVF.

Baca juga: Cara Melancap Berbahaya Ini Menyebabkan Kerosakan Zakar!

Azoospermia bukan penyakit biasa. Walau bagaimanapun, penyakit ini adalah salah satu penyebab lelaki subur atau subur yang paling biasa. Ini tentunya merisaukan, terutamanya jika Gang Sihat ingin segera melahirkan anak. Oleh itu, periksa dengan doktor, dia akan menentukan rawatan yang paling sesuai untuk keadaan Gang Sihat. (UH / AY)