Punca Berpeluh Darah

Peluh umumnya tidak berwarna. Bagaimana jika peluh yang keluar bercampur darah dan berwarna merah? Sudah tentu ia menakutkan, geng! Tetapi ini adalah kenyataan, bukan filem seram. Dalam dunia perubatan terdapat gangguan yang menyebabkan peluh keluar bercampur darah. Keadaan ini, termasuk jarang berlaku, disebut hematidrosis atau hematohidrosis.

Hematohidrosis adalah keadaan kesihatan yang menyebabkan seseorang berpeluh darah, tanpa kecederaan atau kecederaan. Penyakit yang jarang berlaku ini sudah lama wujud. Menurut sejarah, pelukis legenda Leonardo da Vinci pernah melukis seorang tentera yang berpeluh darah setelah berpartisipasi dalam perang.

Jarang sekali, geng, pada abad ini hanya beberapa kes yang disahkan oleh dunia perubatan. Supaya Gang Sihat mengetahui lebih banyak mengenai penyakit ini, berikut penjelasannya!

Baca juga: Jenis Anemia yang berbeza, Rawatan yang berbeza!

Gejala Hematidrosis

Orang yang mengalami hematidrosis berpeluh darah dari kulitnya. Peluh darah biasanya berasal dari kulit di sekitar wajah, tetapi juga dapat berasal dari kulit di bahagian dalam badan, seperti di dalam hidung, mulut, atau perut. Pada bahagian kulit di mana peluh darah keluar ada juga pembengkakan, walaupun hanya sementara.

Darah tidak hanya keluar dari liang pori. Kadang-kadang penderita juga berdarah melalui saluran air mata, atau dalam istilah perubatan yang disebut hemoklaria, dan pendarahan dari saluran telinga, yang disebut sebagai otorrhoea darah. Cecair yang dikeluarkan dalam keadaan hematidrosis dapat berupa darah, keringat bercampur dengan darah, atau peluh yang mengandung titisan darah. Keringat yang keluar dalam warna lain, seperti kuning, biru, hijau, atau biru, adalah keadaan yang berbeza, yang dikenal sebagai kromhidrosis.

Walaupun menakutkan, pendarahan pada hematidrosis biasanya akan berhenti sendiri, dan tidak akan menyebabkan kematian. Sebilangan besar, penghidapnya terdedah kepada dehidrasi.

Punca Hematidrosis

Hingga kini, penyebab dan pencetus hematidrosis tidak diketahui. Sebabnya, keadaan kesihatan ini sangat jarang berlaku. Menurut beberapa pakar, hematidrosis kemungkinan besar berkaitan dengan tindak balas 'melawan atau terbang' badan. Tindak balas 'melawan atau terbang' ini boleh menyebabkan saluran darah kecil pecah. Darah di dalamnya dapat keluar melalui kelenjar peluh.

Siapa yang Berisiko Hematidrosis?

Hematidrosis juga dapat menjadi gejala penyakit lain, seperti tekanan darah tinggi atau hipertensi, dan gangguan pembekuan darah. Keadaan kesihatan ini juga boleh terjadi pada wanita ketika mereka sedang haid.

Kadang-kadang, hematidrosis juga boleh disebabkan oleh ketakutan atau tekanan yang melampau, seperti hampir mati, mengalami penyiksaan, atau menjadi mangsa keganasan, baik fizikal atau seksual.

Baca juga: Cegah Strok dengan Memeriksa Tekanan Darah Secara Rutin di Rumah

Doktor akan mengesahkan diagnosis gejala, termasuk berapa lama berpeluh berlangsung, dan kapan dan berapa kerap keadaan itu berlaku. Doktor juga akan bertanya mengenai kesihatan umum pesakit, termasuk sejarah perubatan dalam keluarga. Kadang kala, doktor juga akan bertanya mengenai gaya hidup dan aktiviti harian pesakit.

Untuk mengesan apa yang menyebabkan hematidrosis, doktor kemungkinan akan melakukan ujian darah, hati dan buah pinggang. Pemeriksaan yang dilakukan, seperti imbasan CT atau ultrasound, bergantung pada lokasi pendarahan. Doktor yang memeriksa hematidrosis umumnya adalah mereka yang pakar dalam bidang darah atau kulit.

Rawatan Hematidrosis

Sekiranya doktor telah mendiagnosis hematidrosis, langkah seterusnya adalah merawat masalah atau penyebab keadaan, sebagai langkah berjaga-jaga. Biasanya doktor juga akan memberikan sejumlah ubat, seperti:

  • Penyekat beta atau vitamin C untuk menurunkan tekanan darah
  • Antidepresan, ubat anti-kegelisahan, terapi untuk menghilangkan tekanan emosi yang tinggi
  • Ubat untuk menebalkan darah atau menghentikan pendarahan
membaca juga: Manfaat Daun Jambu Batu untuk Meningkatkan Platelet

Hematidrosis bukanlah keadaan kesihatan biasa, sangat jarang berlaku, tetapi bukan penyakit yang mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, Gang Sihat masih perlu mengetahui dan menyedarinya. Sekiranya Geng Sihat atau saudara terdekat mengalami gejala yang menyerupai hematidrosis, segera berjumpa doktor. (UH / AY)

Sumber:

Jurnal Dermatologi India. "Hematohidrosis - Fenomena Klinikal Jarang."

Pusat Maklumat Penyakit Genetik dan Jarang. "Hematohidrosis."

Darah. "Hematidrosis: peluh darah."

Patterson, J. Patologi Kulit Weedon. Churchill Livingstone. 2016.

Medscape. "Kromhidrosis."

Jurnal Otolaryngologi Amerika. "Otorrhea darah: pelepasan telinga berpeluh berlumuran darah: hematohidrosis; empat siri kes (2001-2013)."

Jurnal Dermatopatologi Amerika. "Hematidrosis: proses patologi atau stigmata. Laporan kes dengan kajian histopatologi dan imunoperoksidase yang komprehensif."

Jurnal Perubatan Psikologi India. "Laporan kes hematohidrosis yang menarik."

Jurnal Perubatan. "Darah, peluh dan ketakutan. 'Klasifikasi hematidrosis'."

Laporan Kes dalam Perubatan Dermatologi. "Anak yang Mempunyai Hematohidrosis Muka Berbanding dengan Kes yang Diterbitkan."

Jurnal Dermatologi, Venereologi dan Kusta India. "Surat kepada Penyunting: Hematohidrosis."

GE Portugis Jurnal Gastroenterologi. "Pendarahan Hematidrosis, Hemolacria, dan Gastrointestinal."