Cara Mengesan Skoliosis - Saya Sihat

Adakah anda pernah mendengar tentang scoliosis? Sekiranya anda pernah mendengar kelengkungan tulang belakang ke samping, maka anda sudah berada di satu tahap untuk mengenali penyakit ini. Punggung orang normal akan dilihat dalam kedudukan lurus ke tengah. Sebaliknya, seseorang dengan skoliosis mempunyai tulang belakang yang tidak rata, yang menyebabkan postur ke samping.

Scoliosis, walaupun kedua-duanya menyerang tulang belakang, alias belakang, gangguan ini berbeza dengan gangguan postur yang disebabkan oleh tabiat harian yang buruk, anda tahu, geng. Kerana gangguan ini terbentuk bukan hanya kerana gaya hidup, tetapi juga dapat menyerang remaja dan bahkan anak-anak. Ya, scoliosis boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia.

Baca juga: Ambil Makanan Yang Mengandungi Mineral Kalsium Di Sini Untuk Tulang yang Sihat!

Jenis dan Punca Scoliosis

Sebanyak 80 peratus kes skoliosis, hingga kini para pakar belum dapat mencari alasan yang pasti mengapa penyebab sebenar tulang belakang seseorang dapat melengkung. Scoliosis tanpa sebab yang diketahui disebut scoliosis idiopatik. Skoliosis jenis ini tidak dapat dicegah dan tidak dipengaruhi oleh faktor badan, usia, senaman atau diet yang buruk. Walau bagaimanapun, faktor genetik cenderung memainkan peranan penting dalam berlakunya keadaan ini.

Scoliosis boleh dialami oleh kanak-kanak perempuan dan lelaki. Sebanyak 10-20 peratus penyakit ini berkembang pada usia 3 hingga 10 tahun, dan hanya 1 peratus berlaku pada usia yang lebih muda. Walau bagaimanapun, pada usia lebih dari 10 tahun, penyakit ini lebih kerap berlaku dan sering dijumpai pada kanak-kanak perempuan.

Jenis-jenis Penyakit Scoliosis

1. Neuromuskular

Skoliosis jenis ini adalah gangguan tulang belakang yang disebabkan oleh gangguan saraf dan otot seperti cerebral palsy atau otot distrofi.

2. Kongenital

Skoliosis kongenital adalah keadaan yang diwarisi di mana tulang belakang tidak terbentuk secara normal semasa bayi berada dalam kandungan.

3. Degeneratif

Skoliosis ketiga, umumnya dialami oleh orang dewasa dengan usia. Keadaan ini menyebabkan kerosakan pada tulang belakang secara beransur-ansur.

Baca juga: Tilam yang terlalu lembut tidak baik untuk kesihatan tulang belakang dan pinggul

Rawatan Scoliosis

Tidak semua orang dengan skoliosis memerlukan pembedahan. Scoliosis memerlukan rawatan 3 O yang mesti dilakukan secara berperingkat, iaitu pemerhatian, ontosis, dan pembedahan. Untuk mengetahui skoliosis disesuaikan dengan rawatan yang tepat, caranya adalah dengan mengukur sudut kecenderungan tulang.

Sekiranya sudut tulang pesakit masih di bawah 30 darjah, maka ia masih termasuk dalam peringkat pemerhatian. Ini kerana 90 peratus kes skoliosis dengan sudut masih di bawah 30 darjah tidak meningkatkan kelengkungan.

Pesakit scoliosis disyorkan untuk bersukan regangan biasanya mempunyai sudut antara 30-40 darjah yang menyebabkan ketidakseimbangan otot. Sementara itu, untuk skoliosis dengan sudut yang melebihi 40 darjah, diperlukan campur tangan atau pembedahan untuk mengelakkan risiko terburuk.

Risiko terburuk, jika penyakit skoliosis telah mencapai 70 darjah kelengkungan tulang, ia akan menyebabkan gangguan fungsi paru-paru, dan di atas 100 darjah akan mengganggu fungsi jantung.

Cara Mengesan Skoliosis Lebih Awal

Mengesan skoliosis sebenarnya bukanlah perkara yang sukar. Namun, bagi kanak-kanak kecil, terutama bayi, ibu bapa perlu mengesan kemungkinan penyakit ini. Kerana tulang belakang bayi belum terbentuk sepenuhnya atau tidak dapat berdiri tegak, perhatikan struktur tulang belakang anak, terutama ketika mandi.

Sering merasakan lonjakan tulang belakang kanak-kanak, terutamanya di bahagian dada dan belakang. Adakah terdapat bahagian tulang belakang yang lebih menonjol atau condong pada kedudukannya?

Sekiranya anda menemui sesuatu yang salah, segera berjumpa doktor. Semakin cepat dijumpai dan dirawat, keabnormalan itu dapat diatasi tanpa memerlukan pembedahan. Risiko kecacatan menjadi lebih kecil jika diperbetulkan sejak awal.

Baca juga: Kenali Punca Osteoporosis dan Cara Mencegahnya!

Rujukan:

//health.levelandclinic.org/best-ways-to-recognize-scoliosis-in-your-child/

//www.scoliosissos.com/news/post/can-you-get-scoliosis-at-any-age

//www.bangkokhospital.com/en/disease-treatment/scoliosis-can-occur-at-any-age