Sesak Nafas Semasa Kehamilan | Saya sihat

Memasuki trimester ketiga, kehamilan akan terus membesar dan perut anda akan bertambah besar. Pada trimester ketiga, banyak wanita hamil mengalami sesak nafas. Sebenarnya, apa yang menyebabkan sesak nafas semasa mengandung?

Masih banyak wanita hamil yang tidak mengetahui punca sesak nafas semasa mengandung, walaupun keadaan ini agak biasa pada wanita hamil. Sekiranya anda adalah salah seorang daripada mereka yang tidak mengetahui punca sesak nafas semasa mengandung, sudah tiba masanya anda mengetahui sekarang. Berikut adalah penjelasan mengenai sesak nafas semasa mengandung!

Baca juga: Mendekati HPL Tiada Tanda Bayi Akan Lahir? Inilah Alternatif Induksi Semula Jadi untuk Ibu

Punca Sesak Nafas Semasa Kehamilan

Anda boleh mengalami sesak nafas semasa mengandung kerana anda memerlukan lebih banyak oksigen semasa hamil. Tubuh melakukan beberapa perkara untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini, seperti peningkatan hormon, terutama progesteron. Ini boleh mempengaruhi paru-paru dan merangsang pusat pernafasan di otak.

Walaupun jumlah nafas yang anda ambil per minit tidak banyak berubah semasa kehamilan, jumlah udara yang anda hirup dan menghembuskan nafas dengan setiap nafas meningkat dengan ketara. Pada trimester terakhir, anda mungkin sukar bernafas kerana ukuran janin yang semakin meningkat, yang memberi tekanan pada diafragma.

Sesak nafas semasa kehamilan juga dapat diperburuk jika Anda menderita penyakit kongenital, seperti asma, anemia, atau tekanan darah tinggi. Namun, sebelum kelahiran, sesak nafas semasa kehamilan biasanya mereda, kerana kedudukan bayi turun ke pelvis.

Bagaimana Mengatasi Sesak Nafas Semasa Kehamilan?

Sekiranya anda mengalami sesak nafas, cubalah langkah di bawah untuk melegakannya:

 • Beristirahatlah, jangan memaksa diri untuk aktif.
 • Duduk tegak dan tarik bahu anda ke belakang untuk memberi paru-paru lebih banyak ruang untuk mengembang.
 • Sokong badan anda dengan bantal ketika tidur pada waktu malam.
 • Cuba bersabar. Sesak nafas semasa kehamilan tidak selesa, tetapi setelah melahirkan, keadaannya akan hilang.
Baca juga: Kolesterol tinggi, wanita hamil mengurangkan pengambilan hati ayam dan gizzard, ya?

Adakah Sesak Nafas Semasa Kehamilan adalah Petanda Masalah Yang Sering?

Kadang-kadang sesak nafas boleh menjadi tanda masalah yang lebih serius, terutamanya jika anda mempunyai penyakit pernafasan, seperti asma atau selesema. Sebagai contoh, pada kira-kira 30% wanita yang menghidap asma, gejalanya bertambah buruk semasa mengandung, malah membahayakan ibu dan bayi dalam kandungan.

Rujuk doktor anda jika anda mengalami sesak nafas kerana penyakit pernafasan, seperti selesema. Wanita hamil yang mempunyai penyakit pernafasan biasanya mempunyai gejala yang lebih serius, dan berisiko mengalami komplikasi, seperti radang paru-paru.

Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sesak nafas yang ringan semasa kehamilan adalah keadaan yang agak normal, terutamanya jika anda telah memasuki trimester ketiga. Walau bagaimanapun, sesak nafas yang teruk atau jika disertai dengan gejala tertentu boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami sesak nafas disertai dengan gejala-gejala berikut:

 • Asma semakin teruk
 • Sesak nafas akut yang timbul secara tiba-tiba
 • Denyutan jantung meningkat atau tidak teratur
 • Rasa seperti saya akan pengsan
 • Sakit dada atau sakit ketika bernafas
 • Pucat
 • Bibir biru atau hujung jari
 • Sensasi seperti tidak mendapat cukup oksigen
 • Batuk yang tidak berhenti atau batuk darah. (UH)

Baca juga: Bukan Hanya Perut, Tanda Regangan Muncul di 6 Bahagian Tubuh Semasa Kehamilan

Rujukan

Pusat Bayi. Sesak nafas semasa mengandung. Januari 2020.

Apa Yang Harapkan. Sesak Nafas Semasa Kehamilan. Oktober 2020.

Penerbitan Kesihatan Harvard, Sekolah Perubatan Harvard. Sesak nafas semasa mengandung. Jun 2020.