Mengapa Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Sushi | Saya sihat

Semasa anda hamil, anda pasti sering mendengar bahawa terdapat banyak pantang larang yang mesti dipatuhi, terutama ketika makan makanan. Salah satu pantang larang yang paling biasa anda dengar ialah wanita hamil tidak boleh makan sushi. Jadi, mengapa wanita hamil tidak makan sushi? Ayuh, cari jawapannya melalui tinjauan berikut!

Mengapa wanita hamil dilarang makan sushi?

Larangan makan sushi semasa mengandung sebenarnya dikhaskan untuk jenis sushi yang menggunakan bahan separuh masak dan mentah. Pengambilan ikan mentah atau mentah selama kehamilan dapat menyebabkan janin berisiko terkena merkuri, bakteria, dan parasit berbahaya lainnya.

"Perubahan sistem imun menjadikan wanita hamil lebih rentan terhadap jangkitan, yang dapat meningkatkan risiko keguguran, kelahiran mati, dan kelahiran prematur," jelas Kristian Morey, RD, LDN., Pakar pemakanan klinikal dengan Pusat Endokrinologi di Pusat Perubatan Mercy.

Lebih-lebih lagi, bayi anda juga sangat terdedah kepada pendedahan merkuri, yang menurut Morey boleh menyebabkan masalah neurologi. Ini kerana methylmercury mempunyai kesan toksik pada sistem saraf semasa perkembangan janin.

Ketika wanita hamil terdedah kepada tahap merkuri yang tinggi, kata dr. Lisa Valle, DO., OB-GYN di Pusat Kesihatan Providence Saint John, boleh menyebabkan kerosakan otak, pendengaran, dan masalah penglihatan pada bayi.

Selain itu, ikan mentah yang belum dibekukan mungkin masih mengandungi cacing parasit kecil, yang disebut anisakis cacing. Jangkitan parasit ini disebut anisakiasis, dan gejala termasuk mual dan muntah, sakit perut yang teruk, cirit-birit, dan pertumbuhan tisu yang tidak normal di perut.

Menurut dr. Lisa, ikan matang atau mentah juga dapat meningkatkan risiko terkena listeria, bakteria yang menyebabkan listeriosis. Keracunan makanan jenis ini boleh mendatangkan risiko kesihatan yang serius kepada anda dan bayi anda. Berita buruknya adalah bahawa wanita hamil berisiko lebih tinggi terkena listeriosis.

Gejala muntah dan cirit-birit pada listeriosis juga boleh menyebabkan kelahiran prematur, kelahiran mati, dan keguguran. Selain itu, jika bayi dilahirkan dengan listeriosis, kemungkinan bayi itu mempunyai masalah dengan buah pinggang dan jantungnya, serta jangkitan darah atau otak.

Untuk membantu mencegah listeriosis, American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) mengesyorkan agar wanita hamil mengelakkan makan sushi yang terbuat dari ikan mentah.

Jadi ringkasnya, ada 2 sebab mengapa anda tidak boleh makan sushi ikan mentah semasa mengandung:

- Risiko jangkitan bakteria dan parasit dari ikan mentah lebih tinggi kerana sistem imun anda yang lemah semasa hamil.

- Pendedahan kepada merkuri yang terdapat pada beberapa jenis ikan.

Baca juga: Ini adalah Penjelasan Ilmiah tentang Keinginan untuk Wanita Hamil!

Lalu bilakah wanita harus berhenti makan sushi?

Sebenarnya, walaupun anda baru merancang kehamilan, ada baiknya berhenti makan sushi dengan ikan mentah. Ini juga berlaku untuk ibu yang mengandung pada trimester apa pun.

Semasa trimester pertama, beberapa perkembangan ketara berlaku pada janin, jadi sangat penting untuk berhenti makan sushi ikan mentah dengan segera. Selama minggu 1 hingga 8, otak dan saraf tunjang bayi mula terbentuk. Selama ini, tisu-tisu yang membentuk jantung mulai berdetak, dan mata, telinga, dan hidung berkembang.

Semua organ utama bayi akan berkembang dan berfungsi pada akhir trimester pertama. Pada 12 minggu pertama janin paling mudah terdedah kepada bahan toksik.

"Semasa kehamilan, sistem imun ibu melemah kerana harus berkongsi dengan janin yang sedang tumbuh," kata Dara Godfrey, MS, RD., Ahli diet berdaftar untuk Reproductive Medicine Associates di New York.

Apabila anda mempunyai sistem imun yang lemah, anda lebih mudah terkena bakteria atau parasit, yang terdapat pada ikan mentah atau jika sushi tidak diproses dengan baik.

Tetapi jika ternyata anda sudah menikmati sushi sebelum mengetahui bahawa anda hamil positif, tidak perlu panik. Segera berkomunikasi dengan doktor anda untuk mengelakkan risiko dan kesan negatif pengambilan ikan mentah ini.

Pengambilan sushi semasa kehamilan sebenarnya tidak dilarang sama sekali. Cuma, ibu mesti memilih sushi dengan bahan yang dimasak. Elakkan makan sushi yang terbuat dari ikan mentah kerana berisiko menyebabkan keracunan akibat bakteria dan parasit serta terkena merkuri. (AS)

Rujukan

Kesihatan Ibu Bapa. "Bolehkah Anda Makan Sushi Semasa Hamil? Memilih Gulungan Sushi Selamat".

pusat bayi