Mengatasi Jerawat Semasa Kehamilan - GueSehat.com

Seperti diketahui, semasa mengandung, anda mungkin mengalami perubahan fizikal, termasuk jerawat. Jerawat yang berlaku boleh disebabkan oleh turun naik hormon. Untuk mengatasi jerawat semasa mengandung, Ibu juga tidak boleh cuai, anda tahu. Apakah kaedah yang betul untuk menyelesaikannya?

Jerawat tidak selalu dialami oleh setiap wanita hamil, tetapi boleh muncul pada awal kehamilan. Keadaan jerawat bahkan boleh bertambah buruk hingga trimester ketiga, kerana peningkatan tahap androgen. Walaupun begitu, ada perkara lain yang juga boleh mencetuskan jerawat semasa hamil.

Apa yang Menyebabkan Jerawat Semasa Kehamilan?

Sebenarnya, peningkatan kadar hormon semasa trimester pertama boleh menjadi sebab utama jerawat keluar semasa kehamilan. Androgen ibu semasa mengandung boleh mencetuskan pengeluaran minyak (sebum) di kulit, menyumbat liang, dan mewujudkan ruang untuk pertumbuhan bakteria. Menggunakan solek berasaskan minyak juga boleh mencetuskan jerawat.

Di samping itu, jika anda mempunyai sejarah kulit rawan jerawat, kejadian jerawat semasa kehamilan boleh menjadi lebih besar. Begitu juga jika anda sering mendapat jerawat sebelum haid. Faktor sistem imun juga berperanan. Sistem imun yang lemah dapat memerangkap bakteria di folikel dan menyebabkan keradangan.

Bagaimana Mengawal Jerawat Berdasarkan Keparahan?

Jerawat bukan masalah yang perlu dibimbangkan. Tetapi jika ia selalu berlaku, anda boleh memberi tekanan kepada anda. Berikut adalah beberapa cara untuk mengawal jerawat semasa kehamilan berdasarkan tahap keparahannya:

  • Jerawat ringan. Jerawat ringan adalah whitehead atau blackhead, dan biasanya tidak meluas di seluruh wajah. Menggunakan produk penjagaan kulit secara berkala dapat mengurangkan jerawat ringan. Walau bagaimanapun, pastikan produk penjagaan kulit yang anda gunakan selamat untuk wanita hamil dan mengikut jenis kulit anda. Pilih produk yang bukan komedogenik. Jangan lupa membersihkan wajah anda secara berkala dan menggunakan pelembap. Sekiranya dalam masa 8 minggu produk rawatan yang digunakan tidak membantu, segera berjumpa doktor.
  • Jerawat sederhana. Jerawat sederhana biasanya kelihatan seperti benjolan dan kelihatan mempunyai titik putih di hujung benjolan. Jerawat yang tergolong dalam jenis ini memerlukan masa untuk hilang. Untuk merawat jerawat seperti ini, cubalah berjumpa dengan pakar dermatologi. Biasanya, Ibu akan diberi ubat oral dan topikal. Sekiranya jerawat sekarang tidak dirawat, ia akan meninggalkan bekas luka pada kulit. Oleh itu, ibu harus betul-betul memperhatikan langkah-langkah merawat kulit yang berjerawat.
  • Jerawat teruk. Jerawat jenis ini biasanya besar, sakit, malah merebak di permukaan kulit wajah. Sudah tentu memerlukan masa untuk menghilangkan jerawat jenis ini. Untuk mengatasinya, Ibu mesti berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan produk yang betul. Ibu boleh diberi ubat oral, topikal, untuk menjalani rawatan wajah tertentu.

Apabila jerawat berlaku, anda tidak perlu stres, kerana ia akan mempengaruhi keparahan jerawat. Cuba perhatikan dan jaga kulit wajah dengan baik agar jerawat tidak muncul. Bersihkan wajah anda sekurang-kurangnya 2 kali sehari menggunakan sabun pembersih. Sekiranya boleh, hilangkan kebiasaan memegang wajah anda dan gunakan pelembap mengikut jenis kulit anda.

Agar jerawat dapat dirawat dengan betul dan selamat semasa kehamilan, sangat disyorkan agar anda berjumpa doktor. Sekiranya anda ingin berkongsi pengalaman atau cerita dengan ibu lain mengenai jerawat, mari manfaatkan ciri Forum yang terdapat dalam aplikasi Rakan Hamil! (TI / AS)

Sumber:

Pillai, Shreeja. 2018. Jerawat Semasa Kehamilan: Punca dan Cara Semula jadi untuk Mencegahnya. Persimpangan Ibu.